Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ängsholm 5
Tore E:son Lindhberg 1916
Mörkö
TRÄDGÅRDSMÄSTARBOSTADEN VID ENGSHOLM – TOSCANA MÖTER SKÄRGÅRD
FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

I ett böljande sjönära kulturlandskap på norra Mörkö ligger Engsholms slott. Egendomen har anor ner till 1300-talet och det nuvarande slottet och omkringliggande byggnader uppfördes 1915-1916. I ett ljust kalkputsat hus från denna tid ligger Trädgårdsmästarbostaden, som var hemvist åt slottets trädgårdsmästare med arbete i slottsparken. Nu är Trädgårdsmästarbostaden en vacker privatbostad med en nästan 4000 kvm stor tomt och med ett fantastiskt orangeri. Miljön för tankarna till sydligare breddgrader som Toscana eller Provence. Trädgårdsmästarbostadens historia har bland annat dokumenterats i SVT-programmet ”Det sitter i väggarna”. Bostadshuset och orangeriet har de senaste åren genomgått en omfattande och mycket lyhörd renovering där endast traditionella material använts, och är idag ett förtjusande ljuvligt hem såväl interiört som exteriört. Bostaden har stora sociala utrymmen med bland annat kök, matsal och vardagsrum på nedervåningen och upp till fyra sovrum på övervåningen. Hela fastigheten ger otaliga möjligheter för den kreative i en sinnligt vacker miljö. Välkommen till ett hem och en plats som ingen annan!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Ängsholm 5
Område:
Mörkö
arkitekt:
Tore E:son Lindhberg 1916
Rum:
7 rum
Area:
230 m² + 100 m² biarea
Tomtareal:
3 858 kvm
Pris:
9 000 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1916
Uppvärmning:
Bergvärme
Energiklass:
None
Fasad:
Kalkputs
Stomme:
Sten
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Stenmur med källare
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Övriga byggnader:
Orangerie i sten
Fastighetsbet.:
Ängsholm 5:7

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
25 000 kr/år
VA:
600 kr/år
Renhållning:
4 800 kr/år
Sotning:
800 kr/år
Försäkring:
9 600 kr/år
Total driftskostnad:
40 800 kr/år
Beräknat antal pers:
6
Kommentar:
Möjlighet finns till långtidsarrende av båthus och brygga som kommer att restaureras.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
3 384 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 563 000 kr
Tomtareal:
3 858 kvm
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp

Entréplan

På husets entréplan finns kök, matsal, vardagsrum, ett gästrum/kontor, två hallar och wc. Köket är en platsbyggd pärlspontsdröm – köksinredning, skafferi och långa sittbänkar som löper i vinkel är alla klädda i detta material. Väggarna i övrigt är kalkputsade och vid arbetsytorna sitter vitt kakel, Subway half tile. Bänkskivorna är av marmor (bakskiva i original) och linoljemålat trä. Rummet har fönster i två väderstreck och även i skafferiet finns ett fönster. I köket finns idag en öppen spis. Den som så önskar kan i stället ansluta en vedspis eller mura in en bakugn. Matsalen ligger i fil med köket och rummen förbinds med en stor öppning. Matsalen är likstor med köket. Även här finns en öppen spis. Vardagsrummet är en stor sal, hopslagen av två mindre salar som låg i varsitt parhus under husets första år, och i och med det har två vackra fönsterpar i rad med utsikt mot gården. Här har man ett fantastiskt sällskapsrum med en fin eldstad i form av en tidsenlig kakelugn från Rörstrand som nuvarande ägare låtit sätta in. På nedervåningen finns även ett sovrum som används som gästrum/kontor. Huset har nästan två identiska hallar med ingång på vardera kortsida av huset. De två verandorna vid ingångarna har haft tak och det finns möjlighet att bygga in dem med originalfönster som finns förvarade i orangeriet. Hallen vid köket är den som används som entré till huset. Vid denna hall ligger en nyrenoverad wc med handfat och toalett samt marmorgolv med golvvärme.

Övre plan

En trappa upp ligger den mer privata delen av bostaden med upp till fyra möjliga sovrum samt badrum. De två större sovrummen är spegelvända och har generösa garderobsutrymmen. Här finns möjligheter att uppföra och ansluta kakelugnar på plats där detta tidigare funnits. De två andra rummen ligger i fil i anslutning till trapphuset, och ett av dem nyttjas idag som barnrum. Våningens badrum är en ljus nybyggd dröm med väggar av vitt kakel och vit kalkputs. Här finns dusch, handfat och wc, samt gott om plats för att sätta in badkar för den som så önskar. På golvet ligger hexagonformad marmor med golvvärme. Kommoden i rummet är ett pottskåp från mitten av 1800-talet och väggskåpet återfanns i orangeriet.

Källare och vind

I husets källare finns tvättstuga, studio/verkstad, pannrum (bergvärme), två mindre mat- och vinkällare samt en hall. Alla väggar är kalkputsade. Huset har en råvind med två rum som går att inreda. Båda rummen på vinden har originalfönster.

Trädgård

Fastigheten har en 3996 kvm stor friköpt tomt med stor gräsmatta och fruktträd. Här finns fyra äppelträd av olika sorter, två körsbärsträd och ett päronträd, samt vinbärsbuskar, krusbär och syren. Lyktstolparna utomhus är i original sedan byggåret.

OMRÅDET

Engsholms Slott är den närmaste grannen. Det är en året runt-driven hotell- och konferensanläggning med KRAV-märkt restaurang med lokala och egenproducerade råvaror och som bland annat serverar ett fantastiskt julbord. Slottsområdet ligger utom synhåll från huset men är vackert upplyst året om, så en kvällspromenad på hösten är inte becksvart. Att kunna boka rum på hotellet då man har fest eller annan tillställning är dessutom en fördel. Läget är dessutom sjönära och Skanssundsfärjan som går varje halvtimma mellan Hörningsnäs och Mörkö är avgiftsfri. En annan pärla i närområdet är Idala café och lanthandel som bland annat har pub och konserter. Från Mörkös ostsida går färja till den lilla ön Oaxen. Ängsholm ligger cirka en timmes bilfärd från Stockholm. Vill man inte åka E4 så finns även den vackra Utflyktsvägen som börjar i Södertälje och går ner till Trosa och sedan hela vägen ner till Norrköping. Skolskjuts finns från dörren till Hölö skola. I Järna finns både Waldorfskola och "vanlig" friskola.