Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ängsholm 5
Tore E:son Lindhberg 1916
Mörkö
TRÄDGÅRDSMÄSTARBOSTADEN MED ORANGERI VID ENGSHOLM – TOSCANA MÖTER SKÄRGÅRD
FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

I ett böljande sjönära kulturlandskap på norra Mörkö ligger Engsholms slott. Egendomen har anor ner till 1300-talet och det nuvarande slottet och omkringliggande byggnader uppfördes 1915-1916. I ett ljust kalkputsat hus från denna tid ligger Trädgårdsmästarbostaden, som var hemvist åt slottets trädgårdsmästare med arbete i slottsparken. Nu är Trädgårdsmästarbostaden en vacker privatbostad med en nästan 4000 kvm stor tomt och med ett fantastiskt orangeri som behöver en del kärlek i form av renovering. Miljön för tankarna till sydligare breddgrader som Toscana eller Provence. Trädgårdsmästarbostadens historia har bland annat dokumenterats i SVT-programmet ”Det sitter i väggarna”. Bostadshuset har de senaste åren genomgått en omfattande och mycket lyhörd renovering där endast traditionella material använts, och är idag ett förtjusande ljuvligt hem såväl interiört som exteriört. Bostaden har stora sociala utrymmen med bland annat kök, matsal och vardagsrum på nedervåningen och upp till fyra sovrum på övervåningen. Hela fastigheten ger otaliga möjligheter för den kreative i en sinnligt vacker miljö. Orangeriets renovering har påbörjats men det återstår en hel del att göra beroende på vad man önskar använda orangeriet till. Några minuters promenad från huset finns möjlighet till brygga (renoveringsbehov) och egen båtplats via arrende. Välkommen till ett hem och en plats som ingen annan! Intressenter ombeds vänligen planera besök i enlighet med annonserade visningstillfällen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

25
Visning söndag 25 aug 12:00 - 13:00
Välkommen på visning!

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Ängsholm 5
Område:
Mörkö
arkitekt:
Tore E:son Lindhberg 1916
Rum:
7 rum
Area:
230 m² + 100 m² biarea
Tomtareal:
3 858 kvm
Pris:
9 000 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1916
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2019-06-04
Energiklass:
D
Energiförbrukning:
102 kWh/kvm per år
Fasad:
Kalkputs
Stomme:
Sten
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Stenmur med källare
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Övriga byggnader:
Orangerie i sten
Fastighetsbet.:
Ängsholm 5:7

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
25 000 kr/år
VA:
600 kr/år
Renhållning:
4 800 kr/år
Sotning:
800 kr/år
Försäkring:
9 600 kr/år
Total driftskostnad:
40 800 kr/år
Beräknat antal pers:
6
Kommentar:
Möjlighet finns till långtidsarrende av båthus och brygga som kommer att restaureras.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
3 661 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 563 000 kr
Tomtareal:
3 858 kvm
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Planbestämmelser:
Kommunstyrelsen beslutade 2011-03-24 § 88 att rapporten ”Inventering av kulturmiljöer i Södertälje” godkänns som kulturhistoriskt kunskapsunderlag vid ärendehantering i Södertälje kommun. Byggnaderna på fastigheten Ängsholm 5:7 ligger inom Mörkö socken och har utpekats som kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Södertäljes ”Inventering av kulturmiljöer”. Fastigheten ligger också inom området av riksintresse för kulturmiljövården enligt ”Översiktsplan för Södertälje kommun 2013-2030”. Det innebär att särskild hänsyn skall tas till den kulturhistoriska miljön och till landskapsbild och bebyggelsemiljö, vid såväl nybyggnad som ombyggnad.

Entréplan

På husets entréplan finns kök, matsal, vardagsrum, ett gästrum/kontor, två hallar och wc. Köket är en platsbyggd pärlspontsdröm – köksinredning, skafferi och långa sittbänkar som löper i vinkel är alla klädda i detta material. Väggarna i övrigt är kalkputsade och vid arbetsytorna sitter vitt kakel, Subway half tile. Bänkskivorna är av marmor (bakskiva i original) och linoljemålat trä. Rummet har fönster i två väderstreck och även i skafferiet finns ett fönster. I köket finns idag en öppen spis. Den som så önskar kan i stället ansluta en vedspis eller mura in en bakugn. Matsalen ligger i fil med köket och rummen förbinds med en stor öppning. Matsalen är likstor med köket. Även här finns en öppen spis. Vardagsrummet är en stor sal, hopslagen av två mindre salar som låg i varsitt parhus under husets första år, och i och med det har två vackra fönsterpar i rad med utsikt mot gården. Här har man ett fantastiskt sällskapsrum med en fin eldstad i form av en tidsenlig kakelugn från Rörstrand som nuvarande ägare låtit sätta in. På nedervåningen finns även ett sovrum som används som gästrum/kontor. Huset har nästan två identiska hallar med ingång på vardera kortsida av huset. De två verandorna vid ingångarna har haft tak och det finns möjlighet att bygga in dem med originalfönster som finns förvarade i orangeriet. Hallen vid köket är den som används som entré till huset. Vid denna hall ligger en nyrenoverad wc med handfat och toalett samt marmorgolv med golvvärme.

Övre plan

En trappa upp ligger den mer privata delen av bostaden med upp till fyra möjliga sovrum samt badrum. De två större sovrummen är spegelvända och har generösa garderobsutrymmen. Här finns möjligheter att uppföra och ansluta kakelugnar på plats där detta tidigare funnits. De två andra rummen ligger i fil i anslutning till trapphuset, och ett av dem nyttjas idag som barnrum. Våningens badrum är en ljus nybyggd dröm med väggar av vitt kakel och vit kalkputs. Här finns dusch, handfat och wc, samt gott om plats för att sätta in badkar för den som så önskar. På golvet ligger hexagonformad marmor med golvvärme. Kommoden i rummet är ett pottskåp från mitten av 1800-talet och väggskåpet återfanns i orangeriet.

Källare och vind

I husets källare finns tvättstuga, studio/verkstad, pannrum (bergvärme), två mindre mat- och vinkällare samt en hall. Alla väggar är kalkputsade. Huset har en råvind med två rum som går att inreda. Båda rummen på vinden har originalfönster.

Huset

Egendomen Ängsholm på Mörkö har långa anor. Till de första ägarna räknas allmänt Magnus Ladulås söner Erik och Valdemar under 1300-talet. Boningshuset brändes ner under rysshärjningarna 1710, men egendomen byggdes upp igen och stod sedan till 1912 då huvudbyggnaden förstördes i en brand. 1914 köptes fastigheten av direktören vid Södertelge verkstäder, Philip Wersén, som anlitade arkitekt Tore E:son Lindhberg till att rita ett nytt slott. 1916 stod en praktfull anläggning färdig, som brukar benämnas Sveriges sist uppförda Wasaborg. Förutom huvudbyggnaden uppfördes en trädgårdsmästarbostad och ett orangeri med flera växthus. Trädgårdsmästarbostaden ritades 1915 och var från början ett parhus med två lägenheter avsedda för trädgårdsmästaren och rättaren, men slogs redan på 1920-talet ihop till en bostad enkom för trädgårdsmästaren och som därefter nyttjats som enfamiljshus. Det är en mycket vacker byggnad putsad i ljusgult och med vitmålade småspröjsade fönster och brutet tegeltak med plåtklädda vindskupor. Mellan 2016 och 2018 har huset genomgått en omfattande renovering med bland annat dränering, glidgjutning av skorstenar, omdragning av el, kalkputsning och målning av till exempel innerväggar, listverk, trappa, och trappräcke, ny kalkputsad fasad och omlagt tak med återanvänt tegel från tidigt 1900-tal. Takkupor i plåt är återställda efter originalutförande, hängrännor och stuprör är specialtillverkade efter originalmodell och skorstenen ommurad och inklädd i plåt efter originalutförande. Samma arbete är utfört i orangeriet. Där finns fyra skorstenar som gör det möjligt att ansluta kaminer inne i ett eventuellt anslutande växthus om så önskas. Bostadshuset har bergvärme från 2016 och tillstånd för borrning för bergvärme till orangeriet finns också. I all renovering har bara genuina material och målarfärger använts, som linoljefärg, linoljekitt och äggoljetempera. Rummen i huset har genomgående kalkputsade väggar och brädgolv. Här finns tre fungerande eldstäder och möjlighet att återföra fler och i hela huset finns gott om inbyggda garderobsutrymmen.

Orangeriet

Det magnifika orangeriet står intill bostadshuset med sin vackra fasad med en tempelgavel med fyra kolonner och däremellan spröjsade franska fönster med välvd överdel. Baksidan av orangeriet som vetter mot trädgården är en fantastisk muromgärdad plats med sydländsk vibb. I orangeriet odlades under 1900-talets mitt mängder av bland annat tomater, gurkor, meloner, persikor och vindruvor. Förutom att byggnaden var en plats för odling användes den för andra aktiviteter då huset var tömt på grönt. På Engsholm fanns det bland annat en bio! Kanske något att ta upp igen? Det är heller inte svårt att tänka sig middagar och fester i denna byggnad, eller en ateljé eller fotostudio, eller… Idag behöver orangeriet en upprustning, renovering har påbörjats och 2016 var man bl a färdig med återställande av taket i tidsenlig anda men enligt moderna föreskrifter, 2017 skedde en dränering och det finns ett tillstånd för borrning av bergvärme.

Trädgård

Fastigheten har en 3858 kvm stor friköpt tomt med stor gräsmatta och fruktträd. Här finns fyra äppelträd av olika sorter, två körsbärsträd och ett päronträd, samt vinbärsbuskar, krusbär och syren. Lyktstolparna utomhus är i original sedan byggåret.

Övrigt

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och landskap är gemensamma källor till kunskap och upplevelser. Du kan söka bidrag från Länsstyrelsen om du vårdar en kulturmiljö på ett sådant sätt att den bevaras för framtiden. Försäljningen av denna fastighet sker med friskrivningsklausul.

OMRÅDET

Engsholms Slott är den närmaste grannen. Det är en året runt-driven hotell- och konferensanläggning med KRAV-märkt restaurang med lokala och egenproducerade råvaror och som bland annat serverar ett fantastiskt julbord. Slottsområdet ligger utom synhåll från huset men är vackert upplyst året om, så en kvällspromenad på hösten är inte becksvart. Att kunna boka rum på hotellet då man har fest eller annan tillställning är dessutom en fördel. Läget är dessutom sjönära och Skanssundsfärjan som går varje halvtimma mellan Hörningsnäs och Mörkö är avgiftsfri. En annan pärla i närområdet är Idala café och lanthandel som bland annat har pub och konserter. Från Mörkös ostsida går färja till den lilla ön Oaxen. Ängsholm ligger cirka en timmes bilfärd från Stockholm. Vill man inte åka E4 så finns även den vackra Utflyktsvägen som börjar i Södertälje och går ner till Trosa och sedan hela vägen ner till Norrköping. Skolskjuts finns från dörren till Hölö skola. I Järna finns både Waldorfskola och "vanlig" friskola.