Entréplan
På husets entréplan finns kök, matsal, vardagsrum, ett gästrum/kontor, två hallar och wc. Köket är en platsbyggd pärlspontsdröm – köksinredning, skafferi och långa sittbänkar som löper i vinkel är alla klädda i detta material. Väggarna i övrigt är kalkputsade och vid arbetsytorna sitter vitt kakel, Subway half tile. Bänkskivorna är av marmor (bakskiva i original) och linoljemålat trä. Rummet har fönster i två väderstreck och även i skafferiet finns ett fönster. I köket finns idag en öppen spis. Den som så önskar kan i stället ansluta en vedspis eller mura in en bakugn. Matsalen ligger i fil med köket och rummen förbinds med en stor öppning. Matsalen är likstor med köket. Även här finns en öppen spis.
Vardagsrummet är en stor sal, hopslagen av två mindre salar som låg i varsitt parhus under husets första år, och i och med det har två vackra fönsterpar i rad med utsikt mot gården. Här har man ett fantastiskt sällskapsrum med en fin eldstad i form av en tidsenlig kakelugn från Rörstrand som nuvarande ägare låtit sätta in. På nedervåningen finns även ett sovrum som används som gästrum/kontor.
Huset har nästan två identiska hallar med ingång på vardera kortsida av huset. De två verandorna vid ingångarna har haft tak och det finns möjlighet att bygga in dem med originalfönster som finns förvarade i orangeriet. Hallen vid köket är den som används som entré till huset. Vid denna hall ligger en nyrenoverad wc med handfat och toalett samt marmorgolv med golvvärme.
Övre plan
En trappa upp ligger den mer privata delen av bostaden med upp till fyra möjliga sovrum samt badrum. De två större sovrummen är spegelvända och har generösa garderobsutrymmen. Här finns möjligheter att uppföra och ansluta kakelugnar på plats där detta tidigare funnits. De två andra rummen ligger i fil i anslutning till trapphuset, och ett av dem nyttjas idag som barnrum. Våningens badrum är en ljus nybyggd dröm med väggar av vitt kakel och vit kalkputs. Här finns dusch, handfat och wc, samt gott om plats för att sätta in badkar för den som så önskar. På golvet ligger hexagonformad marmor med golvvärme. Kommoden i rummet är ett pottskåp från mitten av 1800-talet och väggskåpet återfanns i orangeriet.
Källare och vind
I husets källare finns tvättstuga, studio/verkstad, pannrum (bergvärme), två mindre mat- och vinkällare samt en hall. Alla väggar är kalkputsade. Huset har en råvind med två rum som går att inreda. Båda rummen på vinden har originalfönster.
Huset
Egendomen Ängsholm på Mörkö har långa anor. Till de första ägarna räknas allmänt Magnus Ladulås söner Erik och Valdemar under 1300-talet. Boningshuset brändes ner under rysshärjningarna 1710, men egendomen byggdes upp igen och stod sedan till 1912 då huvudbyggnaden förstördes i en brand. 1914 köptes fastigheten av direktören vid Södertelge verkstäder, Philip Wersén, som anlitade arkitekt Tore E:son Lindhberg till att rita ett nytt slott. 1916 stod en praktfull anläggning färdig, som brukar benämnas Sveriges sist uppförda Wasaborg. Förutom huvudbyggnaden uppfördes en trädgårdsmästarbostad och ett orangeri med flera växthus. Trädgårdsmästarbostaden ritades 1915 och var från början ett parhus med två lägenheter avsedda för trädgårdsmästaren och rättaren, men slogs redan på 1920-talet ihop till en bostad enkom för trädgårdsmästaren och som därefter nyttjats som enfamiljshus. Det är en mycket vacker byggnad putsad i ljusgult och med vitmålade småspröjsade fönster och brutet tegeltak med plåtklädda vindskupor. Mellan 2016 och 2018 har huset genomgått en omfattande renovering med bland annat dränering, glidgjutning av skorstenar, omdragning av el, kalkputsning och målning av till exempel innerväggar, listverk, trappa, och trappräcke, ny kalkputsad fasad och omlagt tak med återanvänt tegel från tidigt 1900-tal. Takkupor i plåt är återställda efter originalutförande, hängrännor och stuprör är specialtillverkade efter originalmodell och skorstenen ommurad och inklädd i plåt efter originalutförande. Samma arbete är utfört i orangeriet. Där finns fyra skorstenar som gör det möjligt att ansluta kaminer inne i ett eventuellt anslutande växthus om så önskas. Bostadshuset har bergvärme från 2016 och tillstånd för borrning för bergvärme till orangeriet finns också. I all renovering har bara genuina material och målarfärger använts, som linoljefärg, linoljekitt och äggoljetempera. Rummen i huset har genomgående kalkputsade väggar och brädgolv. Här finns tre fungerande eldstäder och möjlighet att återföra fler och i hela huset finns gott om inbyggda garderobsutrymmen.
Orangeriet
Det magnifika orangeriet står intill bostadshuset med sin vackra fasad med en tempelgavel med fyra kolonner och däremellan spröjsade franska fönster med välvd överdel. Baksidan av orangeriet som vetter mot trädgården är en fantastisk muromgärdad plats med sydländsk vibb. I orangeriet odlades under 1900-talets mitt mängder av bland annat tomater, gurkor, meloner, persikor och vindruvor. Förutom att byggnaden var en plats för odling användes den för andra aktiviteter då huset var tömt på grönt. På Engsholm fanns det bland annat en bio! Kanske något att ta upp igen? Det är heller inte svårt att tänka sig middagar och fester i denna byggnad, eller en ateljé eller fotostudio, eller…
Idag behöver orangeriet en upprustning, renovering har påbörjats och 2016 var man bl a färdig med återställande av taket i tidsenlig anda men enligt moderna föreskrifter, 2017 skedde en dränering och det finns ett tillstånd för borrning av bergvärme.
Trädgård
Fastigheten har en 3858 kvm stor friköpt tomt med stor gräsmatta och fruktträd. Här finns fyra äppelträd av olika sorter, två körsbärsträd och ett päronträd, samt vinbärsbuskar, krusbär och syren. Lyktstolparna utomhus är i original sedan byggåret.
Övrigt
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och landskap är gemensamma källor till kunskap och upplevelser. Du kan söka bidrag från Länsstyrelsen om du vårdar en kulturmiljö på ett sådant sätt att den bevaras för framtiden.
Försäljningen av denna fastighet sker med friskrivningsklausul.