Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fågelsta Lilla Ulfåsa
Julita
LILLA ULFÅSA - VACKER OCH ANRIK GÅRD MED STOR TRÄDGÅRD
FOTO: JOHAN SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Lilla Ulfåsa, den före detta inspektorsbostaden på Fogelstad, bär på en spännande historia. Det är en mycket vacker byggnad som både till det yttre och till det inre bevarar sitt stilfulla ursprung. Belägen i ett vackert landskap och intill säteriet Fogelstad är detta ett paradis med stor lummig trädgård och en fantastisk fastighet med en stark kvinnohistorisk prägel. Gården var mellan 1925 och 1955 platsen för den Kvinnliga medborgarskolan dit kvinnor i olika åldrar och från hela landet kom och för att studera. Kända namn som Elin Wägner, Siri Derkert och Moa Martinsson vistades här bland många andra. På Lilla Ulfåsa lever du ett lugnt och praktiskt lantliv med såväl småstad som storstad inom räckhåll. Till centrala Katrineholm tar resan med bil cirka 20 minuter och härifrån har du goda pendlingsmöjligheter till Stockholm och andra städer. Gården passar utmärkt för dig som driver egen verksamhet, har en stor familj, eller kanske vill upprätta ett stall. Detta är möjligheternas bostad med många vackra och välbevarade rum och ett otal eldstäder. Huset har 15 rum, varav 6-8 sovrum. Historien sitter i väggarna och i många sparade minnen från husets storhetstid.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Fågelsta Lilla Ulfåsa
Område:
Julita
Rum:
15 rum
Area:
550 m²
Tomtareal:
7 923 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2 1/2 plan med inredd vind
Byggnadsår:
1909
Uppvärmning:
Olja
Energideklaration:
Utförd 2018-12-04
Energiklass:
G
Energiförbrukning:
139 kWh/kvm per år
Fasad:
Puts
Stomme:
Timmer
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Enskilt vatten året om via Fogelsta Säteri. Kommunalt avlopp via Säteriets nät.
Fastighetsbet.:
Lida 4:14

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
50 000 kr/år
Renhållning:
3 600 kr/år
Sotning:
1 000 kr/år
Försäkring:
4 700 kr/år
Total driftskostnad:
59 300 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
El och vatten går till fastigheten via Fogelsta Säteri. Uppvärmning: Olja ca 4-5 kubik Använt en skorsten (fyra eldstäder) den senaste 10 åren
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
1 136 000 kr/år
Summa pantbrev:
378 000 kr
Tomtareal:
7 923 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten året om via Fogelsta Säteri. Kommunalt avlopp via Säteriets nät.
Rättigheter:
Det fanns ett förbud mot att släppa ut spillvatten från befintlig avloppsanläggning från 2016-11-01 som belastade fastigheten. Detta blev åtgärdat i oktober 2018 i och med en anslutning till kommunalt avlopp via Säteriets nät. Förbudet åtgärdat och borttaget i januari 2019.
Planbestämmelser:
Utanför detaljplan. Fastigheten omfattas inte av kulturmiljölagen men ligger inom ett område av riksintresse för kulturmiljövården, Julita D25

Historik

Gården Fogelstad var från början en frälsegård under stora Julita gård. Fogelstads säteri bildades av Charlotta Regina Sjöblad som slutet av 1600-talet stod som arvtagare till gårdarna. Därefter följde genom åren några olika ägarfamiljer. I skiftet mellan 1870-tal och 1880-tal kom säteriet i släkten Tamms ägo. Ryttmästaren och hovintendenten Carl August Tamm lät bygga en ny huvudbyggnad i ny fransk renässansstil, vilken ritades av Emil Viktor Langlet och stod färdig 1883. Möjligen passade Tamm på att förnya fler byggnader på godset, men om inspektorsbostaden också uppfördes då är inte känt. Carl August Tamms dotter Elisabeth Tamm blev därefter ägare till godset. Hon var en av de första kvinnor som valdes in till riksdagen 1922. I inspektorsbostaden grundades på initiativ av Elisabeth Tamm den Kvinnliga medborgarskolan. Den drevs fram till 1954 av en kvintett kvinnor, som förutom Elisabeth Tamm bestod av Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren och Elin Wägner. Gruppen var politiskt engagerad men partipolitiskt oberoende. Hit kom under de runt 30 år som skolan drevs cirka två tusen kvinnor mellan 20 och 80 år gamla och från olika delar av landet och från olika samhällsklasser för att studera. Bland deltagarna fanns många lärare, hemarbetande kvinnor och industriarbeterskor, men även många från fria yrken som journalister, advokater och skådespelare. Skolan hade en egen stipendiekassa för att ekonomin inte skulle bli ett hinder. Syftet med medborgarskolan var att utbilda kvinnor i medborgarskap och mobilisera dem att ta del av sina nyvunna rättigheter i och med den kvinnliga rösträtten. Kursdeltagarna lärde sig bland annat hur en kommun fungerar för att kunna vara aktiva medborgare och även själva kunna åtaga sig kommunala uppdrag. Men en mängd andra ämnen fanns också i kursutbudet, som historia, samhällskunskap, psykologi, gymnastik och körsång. Honorine Hermelin var skolans rektor och bosatt i inspektorsbostaden. Hon var uppvuxen på släktgodset Ulfåsa i Östergötland vilket fick henne att kalla sitt hem på Fogelstad för Lilla Ulfåsa, ett namn som därefter levt kvar. Honorine Hermelin avled 1977 och efter det såldes fastigheten. Den köptes då av nuvarande ägare.

Fastigheten

Lilla Ulfåsa är en storslagen byggnad uppförd i en och en halv våning och en stor frontespis (mittparti) med vind som även den delvis är inredd. Byggnaden är uppförd i trä som sedan reveterats (putsats). Fasaden har en ljust gul nyans medan fönster och andra detaljer är målade i vitt. Entrén utgörs av en vacker glasveranda med snickarglädje. Runt verandans innerväggar, under taklisten, lät Elisabeth Tamm texta några strofer av Johan Olof Wallin som finns bevarade än idag. Siktlinjen löper genom hela husets mittparti till bostadens andra entré som ligger på motsatt sida. Interiören är inte disponerad som en så kallad salsbyggnad med en stor sal i mitten, utan salen ligger till höger om tamburen. Köket ligger till vänster om entrén med utsikt mot gården. I mitten av entréplanet finns en trappa som leder upp i huset. Övervåningen är till stor del inredd med fyra rum i frontespisen. På ena gaveln fanns de rum som Kvinnliga medborgarskolans rektor Honorine Hermelin disponerade. Ännu en trappa upp finns några vindsrum. Våningarna visar upp ett pärlband av vackra rum med en mängd fantastiska tapeter, profilerade snickerier och ett stort antal eldstäder, såväl kakelugnar som öppna spisar. Utanför huset finns en 7923 kvm stor trädgård som är en parkliknande miljö med stora gräsmattor, uppvuxna träd och buskar. Här har du alla möjligheter och stor plats till lek och rekreation, till att anordna trädgårdsmiddagar och uppfylla odlingsdrömmar. Miljön är inspirerande och rogivande.

OMRÅDET

Det omkringliggande sörmländska landskapet är betagande med böljande åkrar, ängs- och hagmarker och skogar. Utflyktsmålen i grannskapet är många. Ett omtyckt ställe är närbelägna Julita gård som idag är Sveriges lantbruksmuseum och lyder under Nordiska museet. I Fogelstad bor du cirka två mil och 20 minuter från centrala Katrineholm. Du har regelbunden reguljärtrafik med buss in till Katrineholm, som med sitt läge vid järnvägen såklart är gynnsamt för pendling. Härifrån når du till exempel Stockholm på en timme, Norrköping på 25 minuter och Eskilstuna på 45 minuter.