Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tomtebogatan 44
DORPH & HÖÖG 1906
Vasastan - Birkastan
SEKELSKIFTE MED BALKONG OCH KAKELUGN - MKT LÅG BELÅNING
FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

I Birkastan, nära Karlbergs slotts grönområden och granne med Rörstrandsgatan, hittar du denna vackra fastighet, byggd 1906 efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Här finner vi i gårdsflygeln en 2,5:a om 59 kvm bestående av två egna våningsplan utan några intilliggande grannar. Lägenheten karaktäriseras av bevarande originalattribut som genomgående brädgolv i form av breda furutiljor, stuckatur, fotlister, takrosetter och en vacker vit kakelugn. Nuvarande ägare har under 2018 såväl slipat golv som målat om lägenheten. Det i kombination med en inbjudande planlösning med ett socialt plan med balkong, vardagsrum och kök och ett övre plan för vila gör att lägenheten känns större än sina 59 kvm. Allt detta i en ytterst välskött förening med mycket låg belåning, nyligen sänkta avgifter, gästlägenhet och lokalintäkter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Andel i bostadsförening
Adress:
Tomtebogatan 44, 2,5 - 3,5 tr
Område:
Vasastan - Birkastan
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1906
Våning:
3.5 av 5, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
59 m²
Avgift:
2 646 kr Inkl värme, vatten, basutbud kabel-tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
2 600 kr/år
Total driftskostnad:
6 600 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Det här är ett både elegant och välplanerat hem med plats för såväl umgänge som vila. Här bjuds du på tre meter i takhöjd, gediget renoverade originaldetaljer, till exempel stuckatur, originaldörrar och fönsterpaneler. Genom hela lägenheten löper ett vackert trägolv i furu som bidrar med en genuin och ombonad känsla och stämmer helt i stil med övrig färgsättning som går i ljusa färger. Då lägenheten disponerar två helt egna våningsplan i gårdsflygeln skapas dessutom en attraktiv känsla av lugn.

Hall

Redan i hallen anar vi såväl vardagsrum som kök. Bra förvaring i form av platsbyggda hyllor och hängare. Här presenteras för första gången det originalgolv som karaktäriserar hela lägenheten.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hemmets hjärta med plats för såväl matplats för fyra personer, soffgrupp, läshörna och varför inte stereobänk med vinylsamling i likhet med nuvarande ägare. Väggarna som målades våren 2018 är ljust grå och furutiljorna på golvet är helt nyslipade. 2008 tillkom en balkong vilket ytterligare förbättrade ljusinsläppet. Pluspoäng för att man varsamt bevarade fönsterpanelerna när balkongen installerades. Annars är det genomgående sekelskiftesdetaljer som gäller i detta rum - fotlister, stuckatur och takrosett. Tidigare kakelugn är här borttagen men rökgångarna ska enligt uppgift vara bevarade vilket i så fall skulle möjliggöra installation av ytterligare en eldstad.

Toalett

Toaletten i anslutning till hall byggdes våren 2018 ut och helrenoverades. Här ligger mörk klinker på golvet, väggarna är vita och det finns ett bevarat mindre originalfönster med vackra vred.

Kök

Kök i ek med stengolv, vitt kakel, bänkskiva i svart granit och full maskinell utrustning i form av bland annat induktionshäll och diskmaskin (samtliga vitvaror från Siemens). Dessutom har köket en trevlig utsikt via korspostfönster mot intilliggande hus. Härifrån nås övre plan via en stilren spiraltrappa i svartmålat stål.

Sovrum/övre hall

Övre hall nyttjas idag som tonårsrum med platsbyggd våningssäng men kan självfallet också användas som arbetsrum eller ytterligare förvaring. Övre utgång mot trapphus används idag som garderob men där finns också en fullt fungerande utgång.

Duschrum

I anslutningen till sovrummen ligger ett rymligt duschrum med bevarat originalfönster, vitt kakel och svart klinker.

Sovrum

Ett härligt rum med bevarad fungerande kakelugn. Här avnjutes kanske en av årets julklappsböcker till ljuset av eldens varma sken. Väggarna är ljust grå, originalspanjoletten sitter på plats i mitten av korspostfönstret och utrymme finns för dubbelsäng. Möjligheten till ytterligare balkong är god då bygglov tidigare funnits även för detta rum.

Bf Kadetten nr 22 upa

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen äger fastigheten Kadetten 22. Fastigheten består av 19 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt, och 2 är lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1906 av arkitekt Dorph och Höög. Bostadsföreningen lyder under lagen om ekonomiska föreningar samt föreningens stadgar. Föreningen förvaltas dock i all väsentlighet som en s.k. bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 1920 då man också förvärvade fastigheten. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Hefab Redovisning AB.

Renoveringar

Fastigheten totalrenoverades 1984-85 och följande åtgärder har genomförts (se sid 8 i årsredovisning 2017 för fullständig lista). 2018 spolning av stammar. 2017 nya tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp, reparation av rör i källaren, reparation av golv i entré. 2016 nytt golv och målning i övernattningslokal, reparation av takspricka. 2013 Byte av radiatortermostater. 2011 målning av fönster (åt söder). 2009 installation av ny fjärrvärmeanläggning. 2008 bygge av balkonger. 2008 spolning av stammar. 1984 nya vatten- och avloppsstammar i kök och badrum.

Kommande renoveringar

Endast mindre åtgärder. Under 2019 kommer föreningen se över belysning på gård och i källare.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 1,8 milj kr, vilket ger cirka 1 715 kr/kvm/boyta. Det är väsentligt under snittet för Vasastans bra föreningar som ligger på ca 5 500 kr/kvm/boyta. Föreningen amorterar normalt ca 90 - 100 tkr årligen.

Avgifter

Föreningen har precis sänkt månadsavgifterna med 10 % och har därefter inga beslutade avgiftsförändringar.

Förråd

Till lägenheten hör ett stort vindsförråd om ca 7,5 kvm golvyta (snedtak i ungefär halva förrådet) och ett mindre källarförråd på ca 1 kvm med 3 hyllplan.

Gemensamma utrymmen

I föreningens fastighet finns allt från en trevlig övernattningslägenhet (100 kr/natt) till bastu (10 kr/gång), gemensam uteplats med sittmöbler. Dessutom finns cykelförråd, tvättstuga och barnvagnsförråd.

Bredband och tv

Ansluten till kabelnät samt bredband med 100 Mbit/s via Bredbandsbolaget. Basutbud kabel-tv och bredband ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2017 och kontroll med föreningens representant den 19 december 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Tomtebogatan är en lugn och trevlig gata i Birkastan, som är en del av Vasastan, belägen bara ett par steg från Rörstrandsgatans härliga folkliv med många restauranger och butiker - i somras förvandlades dessutom Rörstrandsgatan till en gågata med uteserveringar och vi hoppas på att detta blir en tradition. Här bor du också nära härliga och vackra Karlbergs slott med dess grönområden, som bland annat bjuder på promenad- och motionsspår samt tennisbana. En kort promenad bort ligger också gröna Vasaparken med fina bollplaner, skridskois, lekpark och gott om picknickplatser - och inte minst Sven-Harrys konstmuseum. Bättre kommunikationer än från detta område går dessutom knappt att finna - här har du nära till tunnelbanans gröna linje, bland annat busslinje 3 och 4 samt flygbussar. I kvarteren finns all service du behöver och önskar du mer shopping ligger Odenplan och Fridhemsplan inom bekvämt räckhåll. Missa heller inte ett besök i den fina eko-butiken Cajsa Warg på Sankt Eriksplan.