Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maria Prästgårdsgata 15B
1906 - O Jansson
Södermalm - Mariatorget
SJÄLFULL OCH VACKER JUGENDTREA MED TRE KAKELUGNAR
TEXT: MUHREN STYLING: LINDHOLM FOTO: SPINELL

Det här är en lägenhet som har det lilla extra, ett öppet och inbjudande hem där du leds direkt in i händelsernas centrum via en ljus och öppen hall mitt i bostaden. I fil mot gatan ligger tre stora rum som vardera har en fin kakelugn, samtliga fullt fungerande. På hallens andra sida, med fönster in mot gården, finns hemmets charmiga kök. Dessutom har du i bostaden ett rymligt badrum med tvättmaskin och gott om förvaringsutrymmen. Lägenheten präglas av ljus och rymd där många dörrar skapar ett härligt flöde mellan rummen och takhöjden är generös. Här bor du dessutom i genuina kvarter mitt på Söder med ett härligt folkliv och många restauranger och uteserveringar runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Maria Prästgårdsgata 15B
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1906 - O Jansson
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
88 m²
Avgift:
3 805 kr Ink värme, vatten & basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
2 308 kr/år
Total driftskostnad:
8 308 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Kök

Köket är ett trivsamt och mysigt rum med många charmfulla vinklar. Köksinredningen har vita släta fronter och gott om såväl förvaringsutrymmen som arbetsytor. Bänkskivorna är av massivt trä med diskbänk i rostfritt stål. Köket är utrustat med spishäll, ugn, fläktkåpa, diskmaskin, kyl och frys. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt kakel och övriga väggar är målade i tvättbar vit färg. Matplatsen omges av en välvd vägg och innerfönster som förmedlar ljus till hallen. På golvet ligger ett nytt trägolv som är vitpigmenterat precis som övriga golv i bostaden. Kökets fönster har utsikt in mot gården.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i mitten av de tre rummen i fil och är ett inbjudande sällskapsrum som nås från hallen och de båda sovrummen. Pardörrar leder mellan de olika rummen. Två höga fönster av T-poststyp förser rummet med ljus. På golvet ligger ett slipat och vitpigmentvaxat originalgolv. Rummet är lättmöblerat och ger plats för flera olika funktioner. Som pricken över i ståtar dessutom en tjusig gråblå rektangulär kakelugn som förmedlar det ultimata myset.

Sovrum

Lägenheten har två fina och rymliga sovrum som ligger på var sida vardagsrummet. Längst in ligger det rum som idag används som föräldrasovrum. Här har man platsbyggt en garderobsvägg av återbrukade spegeldörrar och inrett den med klädstänger, hyllor och lådor för förvaring av kläder och accessoarer. Ensam i sitt slag och mycket snygg. Intill finns rummets kakelugn, vit och rund. Väggarna i rummet är målade i varmvitt, Fired Earth Flake White, och trägolvet är slipat, vaxat och vitpigmenterat. Bostadens andra sovrum används idag som barnrum. Här är väggarna målade i grått, Fired Earth Graphite. I detta rum finns en ljuvlig ljusgrön kakelugn och dessutom en rymlig inbyggd garderob. Detta rum nås från både vardagsrum och hall.

Badrum

Badrummet är rymligt och innehåller allt; ett inkaklat badkar med snyggt och praktiskt trappsteg, handfat med kommod, handdukstork, wc, tvättmaskin och torktumlare. Väggarna är helkaklade i vitt större kakel med en fondvägg i svart. På golvet ligger svart klinker försett med golvvärme.

Hall

Pardörrar leder in i den centralt belägna hallen som består av en entrédel och en inre del. Innanför ytterdörren finns en garderob med klädstång och hyllor och plats för hatthylla/krokar. En byrå eller annan mindre möbel ryms också. Väggarna är målade i samma ljusa nyans som i föräldrasovrummet.

Huset

Fatbursbrunnen 16 är ett klassiskt bostadshus uppfört i sex våningar med butikslokaler i bottenvåningen. Den består av ett gathus med två trapphus samt en liten gårdsflygel. Huset har en välbevarad ståtlig jugendfasad med naturstensbeklädd bottenvåning och övriga våningsplan putsade i en ljusgul nyans. Fasaden pryds bland annat av två mjukt rundande burspråk. Huset uppfördes under 1906-1907 efter ritningar av O Jansson. O Jansson är troligtvis densamma som A(nders) Jansson, som ritat flera hus i staden vis denna tid. A skrevs ofta med ett litet a såg ut som ett o, därav sammanblandningen. I Brf Mariagården finns 21 lägenheter, fyra lokaler och en nyrenoverad innergård.

Brf Mariagården

Antal lägenheter och lokaler:

Brf Mariagården består utav 21 bostadsrätter samt 4 hyreslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

År 1997 och är en så kallad äkta förening.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen anlitar för den tekniska förvaltningen och Princip Redovisning för den ekonomiska.

Ekonomi:

Inga planerade avgiftsförändringar (uppgift kontrollerad 2018-10-12).

Renovering

1982 - Stammar badrum (stammar kök byttes på 70-talet)

1982 - Elstigare

2002 - Hiss

2004 - Underhåll tak 2007 - Fasad & fönster 2011 - Grund (tätningsarbete på innergården) 2011 - Ny värmecentral 2013 - Tvättstuga, trapphus och säkerhetsdörrar 2017 - Innergård och källare, vindslägenheter och i samband med detta tak (i avslutningsskede). 2018 - Nya hissar Det finns inga stora renoveringar planerade förutom vind och tak som avslutas 2018. Under nästa år ska stammarna ses över.

Andrahandsuthyrning

Föreningen tillåter uthyrning i andra hand.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen tillhandahåller cykelrum samt barnvagnsrum. I källaren finns en stor tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt mangel. Till lägenheten hör ett källarförråd. Stor innergård som renoverats 2017.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och Kabel-TV via Com Hem

Juridisk person & delat ägande:

Juridisk person godkännes ej. Styrelsen godkänner delat ägnade.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen per datum 2018-10-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Morfar Gingko, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna här är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer. Läget ungefär mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till det mesta i stadsdelen. För barnfamiljer finns många parker att hänga och barnen råkar på lekkompisar direkt i kvarteret.