Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 21
Victor Dorph & Anders Höög 1904
Södermalm
VACKER SEKELSKIFTESTVÅA MED BURSPRÅK OCH BALKONG
TEXT: MUHREN STYLING: LINDHOLM FOTO: JOHANSSON

På tredje våningen i ett jugendhus från 1904 och vid en lugn innergård ligger denna ljusa och luftiga tvåa. Det är ett trivsamt och mysigt hem som både är socialt och avkopplande. Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning och är ett stort och härligt sällskapsrum. Köket är nyrenoverat och inbjuder till matlagning och sociala tillställningar. Intill ligger ett rofyllt sovrum. Rummen ligger i fil och har många höga fönster, varav tre av dem ligger i burspråk, samt en balkong. Här bor du med ett fantastiskt läge invid Katarina Bangatas gröna allé och mitt på Södermalm och med ett nästan oändligt utbud av restauranger, caféer och nöjen tätt inpå.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Victoria Dexback
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 21
Område:
Södermalm
arkitekt:
Victor Dorph & Anders Höög 1904
Våning:
3 av 4, Eventuellt installeras hiss i framtiden
Rum:
2 rum och kök
Area:
59 m²
Avgift:
2 448 kr Inkl värme, vatten Fiber 165kr/mån ,Comhem 114 kr/mån Vindsförråd ca 15 kvm, källarförråd ca 2 kvm

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
4 800 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

Detta är en ljus och social bostad som även ger ro och stillhet. Läget in mot gården gör att du bor tyst och lugnt trots det centrala läget. Även om det regnar och är mulet så upplevs lägenheten ljus tack vare de många och höga fönstren. Lägenhetens väggar är målade i en ljust grå nyans och på golvet ligger bevarade furutiljor som är vitvaxade. Spegeldörrar, stuckaturer och höga golvsocklar ger karaktär. Takhöjden är imponerande 3,40 meter som dock är något sänkta i hall och kök där det sitter infälld belysning. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 15 kvm och ett källarförråd om cirka 2 kvm.

Kök

Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning, vilket både är socialt och trevligt och skapar ett generöst och ljust sällskapsrum med många fönster. Köksdelen ligger till vänster i det stora rummet. Det renoverades vid årsskiftet 2016/2017. Det är inrett med två väggar, en med skåp från golv till tak med förvaring och kyl, frys, ugn och mikrovågsugn, och en vägg med diskbänk och arbetsytor. Ovan dem är väggen helkaklad med ett vitt liggande kakel. I köket finns också en köksö med spis och spiskåpa, en naturlig samlingspunkt i bostaden. Köksinredningen har släta ljusgrå fronter och bänkskivorna är av grön marmor (Guatemala Verde), vilket går igen i två öppna hyllplan ovanför diskbänken. Skåpknoppar, diskho och blandare är alla guldfärgade. Såväl arbetsytor som förvaringsutrymmen i köket är goda.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett vackert burspråksrum som öppnats upp mot köket. Tre höga fönster i ett runt burspråk ger rummet ljus och karaktär. Dessutom finns ett stort fönster vid köksdelen. Rummet ger gott om plats för matbord och stolar, soffgrupp och till exempel förvaring.

Sovrum

Sovrummet ligger innanför vardagsrummet och är även det ett luftigt rum med gott om plats för dubbelsäng och annat möblemang. Här finns även en fast garderob om cirka två kvadratmeter och full takhöjd. I sovrummet finns både ett fönster och pardörrar som leder ut till lägenhetens balkong. Från balkongen har du utsikt mot kvarterets kringliggande hus och innergårdens olika träd.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med ett ljust beige kakel och på golvet ligger gråmelerad klinker med golvvärme. I rummet finns dusch, handfat med kommod, badrumsskåp, wc och tvättmaskin. Badrummet renoverades av tidigare ägare 2008 men tvättmaskinen är från 2016.

Hall

Innanför ytterdörren finns en fast garderob med överskåp och dessutom två mindre inbyggda skåp som har en fin välvd avställningsyta mellan. Här finns även krokar och sex mindre öppna hyllplan.

Bostadsföreningen Eken 6 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen Eken nr 6 u.p.a (org. nr 702000-4250) innehar en fastighet med ett bostadshus med adressen Katarina Bangata 21. Huset bebyggdes 1904. Föreningen upplåter 22 st lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 1921

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning har skötts av STOR Totalredovisning i Stockholm AB och teknisk förvaltning har skötts av FT Drift. Föreningen har under 2016 varit medlemmar i Bostadsrätterna.

Viktigare genomförda renoveringar

1994:Byte av el-stigare och uppgradering till tre-fas 2002:Omläggning av tak 2003:Renovering av trapphus och ett partiellt byte av V/A stammar utfördes. 2005-2006:Partiellt byte av V/A-stammar. 2006:Ommålning av fönster samt renovering av fasad mot gård 2009:Partiellt byte av V/A-stammar.

2013: Byggdes balkonger

2013:Förbättringsåtgärder gällande fjärrvärmesystemet. 2015:Målning av fönster samt renovering av fasad mot gatan 2015:Förbättringsarbete av tak

2015:Stamspolning

2018:Indragning av fiber

Kommande renoveringar:

Föreningen planerar byggnation av hissar och inredning av vind. Beslut ska tas under år 2018. I planen ligger att byggnationen finansieras av försäljning av vinden där föreningen vill bygga lägenheter. I samband med byggnation av hiss kommer sop- och cykelrum i källaren renoveras

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 3,8 mkr. I kassan finns cirka 1,2 mkr. Föreningens intäkter uppgick 2017 till 1 395 424. Av dessa var 410 263 hyresintäkter och 854 796 avgifter. Se vidare: https://bfeken.files.wordpress.com/2018/05/bf-eken-budget-2018.pdf

Avgifter

Ingen höjning av avgifterna är planerad. Obligatorisk kostnad för bredband med 165 kr/mån samt för kabel-tv med 115 kr/mån tillkommer. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Andrahandsuthyrning

För att få upplåta sin lägenhet i andra hand krävs styrelsens tillstånd. Se vidare information på föreningens hemsida: https://bfeken.wordpress.com/hyra-ut-i-andra-hand/

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgar teckna och vidmakthålla hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trapphus och gemensamma utrymme städas av firma som är anlitad av föreningen. Föreningen har två gemensamma städdagar per år, en på våren och en på hösten. Då städas gården och gemensamma utrymmen gås igenom och ovidkommande prylar slängs. Städdagarna brukar avslutas med enklare förtäring och dryck.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i källaren. Här finns torkskåp, torktumlare och två tvättmaskiner. Det är klinkers på golvet och det finns bänkyta och ho.

Gemensamma utrymmen

Inga andra gemensamma utrymmen

Parkering

Föreningen har inga parkeringsplatser

Bredband och TV

Fiber installerades våren 2018. Kabel-TV levereras av ComHem Kostnaden för kabel-TV och bredband är inte fördelad efter andelstal utan det är samma kostnad för varje lägenhet oavsett storlek. Kostnaden för kabel-tv och bredband är inkluderad i avgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer två förråd, ett mindre i källaren och ett större på vinden.

Övrigt

Se mer information om föreningen på deras hemsida https://bfeken.wordpress.com

OMRÅDET

Här bor du i händelsernas centrum men med ett lugnt och fritt läge vid Katarina Bangatas breda allé, nära båda SoFo-kvarteren, Götgatan och Medborgarplatsen. Trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer, biografer och teatrar - allt ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Bara i huset och kvarteret finns ett stort antal restauranger och caféer, som Whitmans deli, Chutney, Bananas med flera. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Skånegläntan, Nytorget och Vita Bergen i närheten.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här