Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högbergsgatan 81 C
WALFRID LUNDIN 1896-1897
Södermalm - Mariatorget
HÖGT BELÄGET SEKELSKIFTE MED KAKELUGN OCH KAMIN
TEXT: PETTERSSON FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST

I ett fint gult trevåningshus från 1890-talet ligger detta maffiga hem. Det är en cool gavellägenhet med hela sju fönster i tre väderstreck. Vardagsrum och sovrum är generösa rum som ligger i fil mot Bengt Ekehjelmsgatan. I vardagsrummet finns en stilig vit kakelugn bevarad och i sovrummet eldas i kamin. Lägenheten karaktäriseras annars av bevarade sekelskiftesdetaljer som genomgående trägolv i form av vackra furutiljor, fönsterpaneler, fotlister, stuckatur och takrosetter. Det i kombination med takhöjd på över 3 m, modernt kök och ägarens raffinerade färgval skapar en tilltalande helhet. Här bor du dessutom vid en jättefin och lugn innergård och i ett suveränt läge invid Mariatorget och precis vid trevliga Swedenborgsgatan som är gågata under sommaren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högbergsgatan 81 C, 2 tr/Bengt Ekehjelmsgatan 6
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
WALFRID LUNDIN 1896-1897
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
3 476 kr vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
6 000 kr/år
El:
2 500 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
10 500 kr/år

Allmänt

En mycket fin och väldisponerad tvåa om 58 kvadratmeter, högst upp i ordinarie struktur under vindsvåningen, med fem korspostfönster i fil och söderläge samt därutöver ytterligare ett fönster i lägenhetens båda hörn. Känslan är att du har hela våningsplanet till din disposition. Såväl vardags- som sovrum är rymliga och i båda rummen finns eldstäder. Till lägenheten hör också ett källarförråd.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett fantastiskt rum med volym. Tre höga fönster i söderläge förmedlar ljus och rymd till rummet. I rummet har du plats för både en stor soffgrupp och matplats. Höga fotlister och gråmålade snickerier omger rummet. På golvet ligger furutiljor i original och i hörnet tronar en vit kakelugn. Den som vänder blicken uppåt ser stilig stuckatur och takrosett. Nuvarande ägare har genom vackra färgval skapat en suverän känsla som både känns ombonad och rymlig.

Sovrum

Sovrummet är ett rofyllt rum som ligger i fil med vardagsrummet. Här somnar du till kaminens sken och vaknar av solen från de tre fönsterna mot lugna Bengt Ekehjelmsgatan. Platsbyggd rymlig garderob löser frågan om förvaring. Även här ligger stiliga furutiljor på golvet.

Kök

I hörnläge med två fönster ligger det djupblåa köket från Blum med full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin och induktionshäll från Whirlpool. Bänkskiva i carraramarmor, metrokakel och vackra furutiljor bidrar till den ombonade känslan som lyckat kombinerar modernt med sekelskifte. Här finns plats för vardagsmiddag för tre vänner.

Badrum

Badrummet har väggar helkaklade i vitt och på golvet ligger svart klinker försett med golvvärme. Här finns infälld förvaring vid duschen, vägghängd toalett, handdukstork och tvättmaskin.

Hall

Hall med hatthylla, garderob och furutiljor. Utanför dörren finns det vackra trapphuset med en ovanligt stilig trappuppgång med tanke på att vi befinner oss i ett gårdshus.

Brf Stören 20

Allmänt om föreningen

Föreningen förvärvade 2002 fastigheten Stören 20, fastigheten är upplåten med tomträtt. Föreningen är en äkta förening som består av 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 2 st kvarvarande hyresrätter (ca 76 respektive 55 kvm). Dessutom finns 2 lokaler med hyresrätt som ger goda intäkter (ca 219 000 kr 2017).

Renoveringar i urval

2018 byte av taket i gathuset. 2017 ovk. 2014 reparation rökkanaler. 2011 installation av fiberoptiskt fastighetsnät. 2007 renovering av yttertak, trapphus samt fönster. 1985 - 1986 totalrenovering av fastigheten; byte av både badrums- och köksstammar. Nya elstigar i fastigheten. Renoveringar av fasad, fönster och tvättstuga. Fastigheten är i gott skick och inget större underhåll är planerat.

Ekonomi

Inga avgiftsförändringar är beslutade. Beslut om avgiftsförändringar i Brf Stören 20 tas i december varje år enligt gällande budgetprocess dvs nästa beslut om avgiftsförändring tas i december 2019 avseende 2020

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 162.5 kr och en pantsättningsavgift på ca 465 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Bokas med låsbricka. För förvaring av cyklar finns ett cykelställ på gården samt ett cykelförråd. På gården finns även ett barnvagnsförråd och vid städdagar finns en container för medlemmarnas grovsopor.. Föreningens mysiga innergård har gott om sittplatser samt grillmöjligheter.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm enligt säljaren

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Comhem och internet från Open Universe. Abonnemang tecknas separat av bostadsrättshavaren.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2017, hemsida samt avstämt med ordförande den 28 februari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.