Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ekenhovsvägen 10
DAVID BÖRGE 1922
Nacka - Ektorp
VÄL OMHÄNDERTAGEN 1920-TALSVILLA MED SOLIG STOR TRÄDGÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: MALMBERG STYLING: STRENGHIELM

På en höjd bland Ektorps vindlande villagator ligger en vacker rödmålad villa med snart 100 år på nacken, byggd 1922 av G H Pettersson, och därefter i samma familjs ägo i 75 år. Detta är en av anledningarna till att det här är ett hem med stor själ och hög kvalitet. Nuvarande ägare som tog vid 1997 har därefter tagit hand om huset i samma anda och med vördnad för husets ursprung och stil. Huset har bara renoverats med sunda och tåliga material. Villan har två våningar med tre-fyra sovrum och generösa och trevliga sällskapsutrymmen i kök, matsal och vardagsrum. Här finns tre eldstäder och många andra genuina originaldetaljer som gör detta till ett särdeles trivsamt hem. Till huset hör en stor och kuperad villaträdgård med mycket grönska, och en tidigare stallbyggnad som idag utgör förråd och sommarrum. I trädgården finns flera möjliga uteplatser och boningshuset har både veranda och balkong. Kontakta mäklaren för privata visningar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Ekenhovsvägen 10
Område:
Nacka - Ektorp
arkitekt:
DAVID BÖRGE 1922
Rum:
6 rum
Area:
148 m² + 5 m² biarea
Tomtareal:
1 676 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1922
Uppvärmning:
Pellets-elvärmepanna
Energideklaration:
Utförd 2018-10-02
Energiklass:
F
Energiförbrukning:
193 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Källare/Krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Enskilt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Övriga byggnader:
På tomten står en äldre stallbyggnad som idag används som förråd/garage. Plattan är ca 60 kvm och huset är delvis isolerat. Möjlighet att renovera och bygga bostadsyta.
Fastighetsbet.:
Sicklaön 389:4

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
15 000 kr/år
El:
5 820 kr/år
VA:
7 600 kr/år
Renhållning:
2 900 kr/år
Sotning:
500 kr/år
Försäkring:
8 151 kr/år
Total driftskostnad:
39 971 kr/år
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
6 578 000 kr/år
Summa pantbrev:
5 300 000 kr
Tomtareal:
1 676 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Andel i samfällighet/GA: Sicklaön GA:13
Planbestämmelser:
S 358 Stadsplan, beslutad Datum: 1988-01-14 Genomförande: Början 1988-01-15 slut 1992-06-30 Lyckan Tomtindelning, beslutad Datum: 1988-02-19

Allmänt

Detta är ett hus som andas omsorg och genuinitet, och som haft få ägare vilka har månat om husets bästa. Bostaden är både i stil och materialval i högsta grad kvar i 1920-talets kvaliteter. Golven är mjuka barfotagolv, ursprungliga med huset, och såpskurade, med undantag för två rum på övervåningen som har lackade golv. Husets snickerier är genomgående målade med Ottosson linoljefärg. Väggarna är tapetserade med tidsenliga tapeter i milda nyanser. Huset bevarar även sina ursprungliga munblåsta och spröjsade fönster.

Entréplan

Husets entréplan innefattar kök, matsal, vardagsrum, ett sovrum, hall och gäst-wc. Du gör entré i en hall skön som en dröm, med panelklädda vitmålade väggar, vinklar och vrår. Här finns trappan som leder till övervåningen, som med sina trärena trappsteg kontrasterar fint till de vita väggarna. Vid hallen finns också en gäst-wc med toalett, handfat och vitmålad väggpanel. Från hallen kommer du in i köket, som är ett härligt hörnrum med fönster i två riktningar. Köket renoverades i slutet av 2016. Köksinredningen kommet från Kungsäter och är ett massivt träkök målat i sotgrått. Bänkskivorna är av carraramarmor och diskhon i vitt porslin. Den maskinella utrustningen består av spis med induktionshäll från Ilve, kolfilterfläkt från Fjäråskupan, integrerad diskmaskin samt kyl och frys från Smeg. Väggarna i köket är klädda i pärlspont som är målade i vitt med linoljefärg. I köket finns även plats för bord och stolar. Matrummet ligger mitt för köket och här kan du ha ett större matsalsmöblemang. Väggarna i detta rum är tapetserade med en ljus randig tapet från Sandbergs. Här finns en elegant vit kakelugn på fötter och dessutom ett gediget gjutjärnselement inköpt från ett gammalt sjukhem i Lund. Vardagsrummet är också det ett trivsamt hörnrum med fönster åt två håll, varav ett är större med tre lufter och nio rutor, som frontar huset. I rummet sitter en ljus tapet från Sandbergs och här finns en mycket elegant öppen spis. I fil med matsal och vardagsrum ligger den del av huset som byggdes till 2011. Här finns ett sovrum med fönster i tre väderstreck och en ljuvlig blommig tapet med ett originalmönster från 1920-talet, från Sandbergs. Även i detta rum sitter ett äldre gjutjärnelement och stilenliga pardörrar leder härifrån ut till trädgården.

Övre plan

Husets övervåning har tre rum i rad, där de yttersta idag används som sovrum och rummet i mitten är ett allrum, men som också kan bli ett sovrum för den som så önskar. Sovrummen är båda mysiga rum med snedtak och charmfulla vinklar. Rummet i tillbyggnaden är tapetserat med tapet från Sandbergs och har fönster mot söder och väster. Det andra sovrummet är tapetserat med tapet från Duro och har garderober i kattvindarna. Allrummet i mitten har väggar målade i matt linoljefärg. Här finns ännu en spis i modell med vardagsrummets samt ett fönster som vetter mot öster. På övervåningen finns även ett stort badrum, beläget i det rum som var övervåningens kök då huset stod nytt. Det är därför ett badrum med gott om utrymme, och dusch, tvättmaskin, inbyggda garderober, wc, handfat och även plats för badkar för den som önskar det. Från övervåningens hall har du utgång till husets balkong.

Trädgård

Trädgården är en 1676 kvm stor och kuperad trädgårds- och naturtomt i söder- och västerläge med sol hela dagen. Gården bär fina spår från svunna tider i både växtlighet och bebyggelse. Här finns stora gräsytor där berget på vissa ställen är synligt, och en klassisk grusad gårdsplan. Trädgården hägnas in av såväl staket och häck som en bred mur. På gården finns fruktträd, rabatter och mycket grönska i form av bland annat syrener, rhododendron och ormbunkar. I anslutning till huset ligger en fin stenlagd uteplats i en syrenberså. På gården finns en gammal stallbyggnad där man så sent som fram till andra världskriget hade häst. Idag är den en tillgång som förråd och ett sommarrum där man kan duka till fest. På gården finns även plats att köra in upp till fyra bilar och på framsidan står en flaggstång.

Huset

När egnahemsrörelsen växte i början av 1900-talet anlades många nya bostadsområden i landet. I Ektorp sålde bolaget Ektorps Egna Hem tomter, och en av dem, Sicklaön 389:4, förvärvades av G H Pettersson. Året var 1922. Huset han lät uppföra inreddes då för två hushåll, men två ingångar från verandan. Den ena bostaden låg på nedervåningen och den andra på övervåningen. Ingenjör David Börge var den som anlitades för att rita huset. Bostäderna hade varken wc eller torrklosett då det var nytt utan till detta fick man göra sig ärende ut på gården. Genom åren har fastigheten byggts om, till en början med att de två bostäderna förenades i en stor och att huset fick centralvärme och wc. 2011 gjordes en tillbyggnad så huset fick ytterligare ett till rum på båda våningarna. Utbyggnaden gjordes i samma stil som det ursprungliga huset. Husets fasad är klädd med liggande rödfärgad panel (Engelskt rött, även denna färg från Ottosons färgmakeri) och snickerierna; knutbrädor, fönsterfoder, fönster, vindskivor och balkong- och verandaräcken, är vitmålade. Huset har endast haft två ägarfamiljer, en från 1922 till 1997 och nuvarande ägare från 1997 fram till idag, vilket är en ovanlighet som gjort att det ursprungliga här är starkt närvarande.

OMRÅDET

Ektorp är ett mysigt område med både äldre och nyare bebyggelse, villor och flerfamiljshus. Här finns ett närcentrum med butiker, restauranger, Café Gateau, gym med mera, men vill du ha mer storslagen shopping och service finns både Nacka Forum och Sickla Köpkvarter nära. I området finns flera skolor och förskolor och möjligheter till en aktiv fritid med både vacker natur och flera idrottsanläggningar nära inpå. Busstrafiken från Ektorps centrum till Slussen är tät och resan tar 20 minuter.