Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lötmogatan 1
Ernst Hollinder 1935
Midsommarkransen
LJUS, RYMLIG OCH NYRENOVERAD TREA MED BALKONG HÖGST UPP
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

Mitt i mysiga Kransen ligger denna ljusa och nyrenoverade lägenhet om tre rum och kök med stor balkong. Bostaden är mycket bra planerad med generösa sociala ytor i kök, vardagsrum och balkong och två sovrum som ligger i rofyllt läge för sig. Dessutom har den ett stort och välutrustat badrum och goda förvaringsutrymmen. Lägenheten har genomgående renoverats under det senaste året. Läget högst upp i huset gör att du har ett fint ljusinsläpp i rummen och en fri känsla där balkongen blir ett extra rum med utsikt över en lummig grön innergård.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lötmogatan 1
Område:
Midsommarkransen
arkitekt:
Ernst Hollinder 1935
Våning:
3 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
3 844 kr inkl. värme, vatten (obl. balkongtillägg 56 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Driftskostnaderna varierar beroende på vanor och avtal.

Allmänt

Välplanerat, ljust och högst upp i huset. Denna lägenhet har en genomgående planlösning med de sociala rummen åt ena hållet, och sovrummen åt de andra. I hela lägenheten ligger ett ljust grålaserat ekgolv. Strömbrytare och elkontakter är utbytta till tidstypiska från Renova. En trappa upp finns ett rymligt vindsförråd om ca 6 kvm.

Kök

Det snygga köket är nybyggt (2017) och i toppskick. Köksinredningen är byggd i vinkel och har ljusgrå släta fronter. Bänkskivorna är av marmormönstrad kompositsten, ett väldigt tåligt material som inte får fläckar. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, mikrovågsugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. I taket sitter infällda spotlights. Från köket leder glasade dörrar ut till bostadens balkong, vilket gör det väldigt enkelt att duka upp till middag ute. Balkongen har gott om plats för både utemöbler och växtlighet. Här har du eftermiddagssol och läget högst upp ger en härlig frihetskänsla.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i öppen planlösning med köket och de bildar tillsammans ett socialt och inbjudande rum som gjort för mysigt häng. Här möblerar du enkelt med både stort matbord, soffgrupp, tv och annat du vill ha i rummet och har ett fint ljusinsläpp hela dagen.

Sovrum 1

Lägenhetens största sovrum är ett väl tilltaget rum som nu används som föräldrasovrum. Här finns gott om utrymme för en dubbelsäng och även kan rymma till exempel skrivbord, byrå eller spjälsäng. Dessutom finns även en hel vägg med platsbyggda garderober som ger fantastisk förvaring. Väggarna är nytapetserade och målade i kulören Fjäder från Alcro.

Sovrum 2

Bostadens andra sovrum används idag som ett barnrum. Här finns plats för en fullstor vuxensäng och ytterligare möblering, plus att rummet har en inbyggd garderob . En fondvägg är tapetserad med Arne Jacobsens mönster Trapez och övriga väggar är målade i ljust beige.

Badrum

Badrummet är ett stort, snyggt och välutrustat rum. Det renoverades 2012 och uppdaterades 2017. Väggarna är helkaklade med vita större liggande plattor och på golvet ligger grå klinker med golvvärme. Här finns badkar (nytt 2017), handfat med kommod, wc, handdukstork, tvättmaskin och gott om förvaring i kommod, spegelväggskåp, två överskåp och två öppna hyllor.

Hall

Hallen är rymlig med gott plats för hatthylla och skor. Här ryms även en garderob för den som önskar. Hallen är nytapetserad (2017) med mönstret Ypsilon, design Arne Jacobsen.

Brf Krassen 14

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Krassen 14 i Stockholm (org. nr 769620-1008) innehar fastigheten Krassen 14. Bostadshuset bebyggdes 1935 och är beläget i Midsommarkransen. Föreningen upplåter 18 st lägenheter med bostadsrätt och har 6 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2011.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera Konsult AB. Fastighetsskötsel tillhandahålls av P.E.A.D. Adde Pettersson. Teknisk förvaltning sköts i egen regi, underhållsplan är beställd och övrig skötsel sköts av fastighetsskötare.

Renoveringar

Renoveringar i urval. 1983: Totalrenovering med bl.a. V/A-stammar i kök och badrum. 2010: Besiktning av huset i samband med föreningens förvärv. 2011: Plombering av sopnedkasten, sopskåp sattes upp på Nyborgsgränd 4. Byte av stuprännor. Byte av lås till portarna. Lagning av puts kring entréer. 2012: Spolning av avloppsstammar, montering av tolv balkonger. Inköp av gårdsmöbler och växter. 2013: Injustering av värmesystemet. 2014: Renovering av hissen (avser Lötmogatan 5). 2015: Upprustning av gårdslokalen, ny fasadbelysning och installation av fyra balkonger. 2017: Ommålning av trappuppgångarna. Inspektion av taket, besiktning av fastigheten, byggnation av ytterligare vindsförråd för uthyrning till medlemmar. Renovering av källarlokal.

Kommande renoveringar

Under kvartal tre 2019 så kommer tak- och fasadrenovering genomföras. Arbetet pågår i uppskattningsvis 10 veckor så att huset sedan kan bli som nytt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 6,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,3 mkr. Föreningen har goda intäkter från hyreslokaler och i kassan finns drygt 1 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.000 kr, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr. Nya lån kommer att upptas i samband med fasad- och takrenoveringen.

Avgifter

Inga planer på avgiftshöjning i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Regler för andrahandsuthyrning är under uppförande, föreningen kommer ha möjlighet att ta ut 10% av ett prisbasbelopp vid andrahandsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF Skadeförsäkring.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren under Lötmogatan 3. Den är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, ett torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård med utemöbler och grillplatser. Beträd en stor gräsmatta och njut av syrenbuskar och äppelträd. Gården kan du nå genom utgång från tvättstugan eller från gatan. I källaren finns tvättstuga och cykel- samt barnvagnsrum. Föreningslokal finns också för utlåning (festlokal).

Sophantering

Hushållssopor slängs i sopstationen på Nyborgsgränd. Källsorterade sopor slängs i återvinningskärlen på Tegelbruksvägen. Det finns möjlighet att slänga grovsopor vid föreningens städdagar under vår- alternativt höststädning.

Parkering

Föreningen har ej några bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen är ansluten till TV och bredband via Com Hem. Fiber finns installerat.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd om cirka 6 kvm. Möjlighet finns att hyra extra förråd för 200 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-03-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är en klassisk gammal förstad och ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage, till exempel Vintagefabriken, Svenska Armaturer och Mimmi Staaf. Här finns dessutom kvartersbion Tellus med film, föredrag, konserter, café och annat. Vill du ut och resa har du tunnelbanan bara någon minut hemifrån.