Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Handelsvägen 18
Edvin Engström 1930
Gamla Enskede
VACKER TREA I G:A ENSKEDES HJÄRTA - MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG
TEXT: BERTHELS STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Mitt i Gamla Enskedes lummiga villakvarter, intill gröna Margaretaparken, tronar ett välbevarat rött trevåningshus från 1930. En trappa upp ligger denna ljusa och välplanerade trea med stora, spröjsade fönster i två väderstreck, vackra spegeldörrar och vitlaserade trägolv. De vackra originaldetaljerna kompas av genomtänkta färgval och detaljer, som tillsammans skapar en rofylld atmosfär där det är lätt att trivas. Som om inte det vore nog har lägenheten dessutom både öppen spis och balkong i nordvästläge, med utsikt över föreningens lugna innergård.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Handelsvägen 18
Område:
Gamla Enskede
arkitekt:
Edvin Engström 1930
Våning:
1 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
77 m²
Avgift:
3 893 kr inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
4 930 kr/år
Försäkring:
3 600 kr/år
Övrigt:
3 252 kr/år
Total driftskostnad:
11 782 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Posten "övrigt" avser utgift för gasspis. Driftskostnader varierar beroende på levnadsvanor.

Allmänt

Lägenheten ligger en halv trappa upp och har kök och vardagsrum i öppen planlösning, två sovrum, varav det ena har utgång till balkong, samt stambytt badrum. Samtliga rum har vitlaserade trägolv och spröjsade fönster i original och väggarna är nymålade i ljusa färger från Farrow & Ball. Lägenhetsinnehavaren disponerar två källarförråd, på cirka 10 respektive 4 kvadratmeter och i källaren finns även en fullutrustad tvättstuga samt rymliga förvaringsutrymmen för barnvagnar och cyklar. Den gemensamma gården har precis rustats upp och här finns bland annat sittplatser och cykel- samt barnvagnsförvaring. Det finns möjlighet att hyra parkeringsplats utomhus, men det är även lätt att hitta plats ute på gatan.

Kök

Köket är från 2015 och löper längst en vägg i vardagsrummet, intill det stora spröjsade fönstret som ger rummet ett fint ljusinsläpp. Här finns vitvaror från Electrolux, spis från Smeg och gott om förvaringsmöjligheter i skåp och lådor med grå fronter. Bänkskivan är i carraramarmor och bakom diskbänken sitter vitt, rektangulärt kakel i förband med grå fog.

Vardagsrum

I det rymliga vardagsrummet finns plats för ett större matbord, förslagsvis framför det vackra, spröjsade fönstret, och soffgrupp invid den vitputsade öppna spisen som är fullt eldningsbar. Här finns även två rymliga garderober med vackra spegeldörrar i original, den ena intill hallen och den andra intill sovrummet. Väggarna är målade i färgen ”Clunch”; en mjuk kalknyans med gula undertoner.

Sovrum 1

Från hallen når man, via en vacker spegeldörr med glasparti i original, ett rum som idag används som barnrum. Här finns en platsbyggd bokhylla i en liten nisch samt utgång till balkong med vackert smidesräcke och utsikt över föreningens lugna innergård. Väggarna är målade i färgen Skimming Stone, en varmt ljusgrå nyans.

Sovrum 2

Från vardagsrummet når man lägenhetens största sovrum, som har plats för både dubbelsäng och övrigt möblemang. Här finns även gott om förvaringsmöjligheter i platsbyggda garderober och skåp med speglade fronter. Väggarna är målade i färgen ”Slippery Satin”, en kalkig off white. Från det stora, spröjsade fönstret har man utsikt över ett typiskt Enskede-hus och Handelsvägen. Mot vardagsrummet finns vackra trärena dubbla spegeldörrar i original.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte 2012. Det är helkaklat med vitt kvadratiskt kakel och har inbyggt badkar med dusch, tvättställ, handdukstork, WC samt förvaringsskåp. På golvet ligger klinkers med golvvärme.

Hall

Innanför ytterdörren finns en rymlig platsbyggd garderob i original med överskåp och mässingsbeslag. Lite längre in i hallen finns även en inbyggd tvättpelare bakom en spegeldörr i original. Väggarna är målade i samma kalknyans som vardagsrummet.

Brf Torparen 28

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Torparen 28 (org. nr 769619-3353) innehar fastigheten Stockholm Torparen 28. Bostadshuset uppfördes 1930 och är beläget i G:a Enskede. Föreningen upplåter 14 st lägenheter med bostadsrätt och 2 st lokaler med hyresrätt. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2011.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, avtalet skrevs om sista mars 2019. Inga avgiftsändringar p.g.a. detta.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning tillhandahålls av SBC, teknisk förvaltning sköts av föreningen i egen regi för att hålla kostnaderna nere.

Renoveringar

2017: Gårdsrenovering med ny förvaring för cyklar och barnvagnar. 2016: Renovering av trapphuset i port 18. 2015: Ventilationsåtgärder 2013: Installation av säkerhetsdörrar. 2012: Takrenovering, stambyte. 2009: Ny tvättstuga samt värmeundercentral. 1990: Omläggning av yttertak.

Kommande renoveringar:

Planer finns på att byta fastighetens elstigar, kanske inom 1 – 2 år.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 4 mkr och årliga intäkter uppgår till drygt 900 tkr. Av föreningens intäkter är cirka 300 tkr från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4000 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga förändringar inom överskådlig framtid.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Trygg Hansa med ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av föreningens medlemmar enligt ett schema. Städfirma anlitas för tvätt av entrémattor. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Den trevligt renoverade innergården har ett förråd där cyklar och barnvagnar kan förvaras. I källaren finns tvättstuga och cykelrum. Det finns två cykelrum i källaren. Möjlighet att hyra utrymmen finns.

Parkering

Föreningen har 4 st egna parkeringsplatser som hyrs ut för 700 kr/mån, kö tillämpas men ingen står i kö för tillfället. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

TV- och internetanslutning via Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-04-26. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken där du bland annat kan se Parkteaterns föreställningar under somrarna. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod och Robin Delselius Bageri samt Matateljén på kort promenadavstånd. Bland flera kommunikationsalternativ finns tunnelbanestationen Sandsborg 550 meter bort.