Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkungagatan 128
Carl Åkerblad 1929
Södermalm - Sofia
LJUS OCH VÄLPLANERAD TJUGOTALSTREA MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTO: OZOLLAPA

1920-tal med det lilla extra – den här trivsamma trerummaren ger dig väldisponerade ytor och ett fantastiskt ljusinsläpp där vardagsrummets stora spröjsade fönster ger känsla av att vara i ett orangeri. Precis utanför ligger en stor balkong där du kan omge dig med växter och odlingar men även ha plats att duka upp till middag. Lägenheten har de senaste åren renoverats med känsla för husets ursprung samtidigt som man effektivt fördelat kvadratmetrarna. I bostaden finns ett platsbyggt och ytsmart kök, ett stort sällskapsrum med plats för både soffa och matbord och ett större och ett mindre sovrum. Dessutom goda förvaringsutrymmen och ett fint badrum med tvättmaskin. Lägenheten ligger i ett rofyllt hörnläge in mot en lummig innergård. Här är det bara att flytta in och njuta av lugnet, bostadens alla bekvämligheter och det kreativa områdets alla fasetter – allt från små röda 1700-talshus till smågalna matkoncept.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Folkungagatan 128
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
Carl Åkerblad 1929
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
62 m²
Avgift:
2 784 kr inkl värme och vatten

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
3 000 kr/år
Försäkring:
1 700 kr/år
Total driftskostnad:
4 700 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

Ljust, vackert och välplanerat – detta är en trea med ytorna på rätta stället och stora spröjsade fönster mot grön gårdsmiljö. Lägenheten kombinerar på ett delikat sätt bevarade originaldetaljer med nutida komfort. Trägolv, speglade dörrar, djupa fönsternischer, profilerade lister och takrosetter smyckar rummen. Den indragna balkongen och det stora spröjsade fönsterpartiet i vardagsrummet bör framhållas som av arkitekten särskilt eleganta detaljer. I lägenheten finns flera inbyggda originalgarderober och i källaren finns ett cirka 6 kubikmeter stort källarförråd.

Kök

Det stilfulla köket platsbyggdes under 2017 och är i minsta beståndsdel genomtänkt och utförd för att passa i stil och storlek. Köksinredningen har skåpdörrar av Vimmerbyfura och valchromat (mer fuktbeständig mdf). Stommarna är av allamell strykan med linolja. Fronter är målade i linoljefärg. Knoppar och handtag kommer från Byggfabriken. Överskåpen utnyttjar den generösa takhöjden och sitter i dubbla rader – här finns gott om förvaringsutrymmen. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen och är alla extra tystgående. I köket finns även induktionshäll, varmluftsugn och en dold och inbyggd fläkt. Bänkskivorna är av massiv vitlackad ask med undermonterad diskho samt kran med utdragbar vattenslang och duschmunstycke från Tapwell. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt liggande fasat kakel. Ett hörn av rummet har effektivt utnyttjats med ett platsbyggt hörnskåp som är en fin liten variant på serveringsskåp. Köksgolvets trätiljor är vitlaserade.

Vardagsrum och matsal

Centralt i hemmet ligger ett ljuvligt rum som utgör vardagsrum och matsal. Som hemmets hjärta är det ett inbjudande rum som dessutom har ett helt fantastiskt fönsterparti med tre stora spröjsade fönster och utgång till lägenhetens balkong. Fönstren, som är ursprungliga från byggåret, tar upp nästan hela ytterväggen i rummet och går ner till knähöjd, vilket ger en känsla av att befinna sig i ett orangeri. Gränserna mellan inne och ute suddas ut när du öppnar upp mot den gröna gården. I rummet finns plats både för ett stort matbord och för soffa, tv, och förvaringsmöbler. En bred portal skiljer den inre delen av rummet från den yttre, vilket skapar ett trevligt rum i rummet. På golvet i hela stora rummet ligger fiskbensparkett av ek.

Balkong

Balkongen är sex kvadratmeter stor och ger dig ett ljuvligt och lite avskilt extrarum med plats för både middagsbjudningar och odling. Nedanför balkongen finns en lummig innergård med bland annat körsbärsträd, plommonträd, jasmin och rosor. Gårdarna öppnar sig i söder mot Stig Claessons park, Beckbrännarparken och trapporna upp till Vita Bergen och Sofia kyrka.

Sovrum 1

Lägenhetens största sovrum används idag som föräldrasovrum. Det är ett stort och ljust rum som har gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möblemang, till exempel skrivbord, läsfåtölj och förvaringsmöbler som idag. Utanför sovrummet finns en inre hall med två inbyggda garderober som också ger gott om förvaringsutrymme. Golven i sovrummet och hallen utanför är nymålade i vitt.

Sovrum 2

Bostadens andra sovrum är ett litet mysigt rum med härligt ljusinsläpp. Det används idag som ett barnrum med plats för en fullstor enkelsäng. På golvet ligger ett lackat plankgolv.

Badrum

Badrummet helrenoverades 2014. Väggarna är kaklade i vitt kvadratiskt kakel satt i halvförband. På golvet ligger grått klinker med fossilinslag, försett med golvvärme. I rummet finns badkar, handfat med kommod, wc, väggskåp med spegeldörrar och handdukstork. I badrummet finns även en toppmatad tvättmaskin från Whirlpool med tyst Zen-motor.

Hall

Hallen är tapetserad med en ljuvlig blommig tapet i ljust gröna toner, Wilhelmina från Duro Tapet. I hallen finns en fin nisch med en hatthylla i original från byggåret. Här finns även en inbyggd garderob. Bostaden är försedd med brandskyddsdörr.

Brf Signalen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Signalen. Föreningen består av 54 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 5 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekt Carl Åkerblad.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1998.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna.

Renovering

2018 - indragning av fiber, stamspolning. 2016 - Ny värmecentral. 2015 - Renovering av tvättstuga och cykelrum. 2013 - Nya lampor i trapphus, nya rör i källaren, renovering Indian Gardens. 2012 - Fasadreparation, stamspolning, målning av fönster mot gård. 2011 - Ny värmepump. 2008 - Spolning av stammar. 2006 - VA-stammar källare. 2005/06 - Nybyggnation av tre vindsvåningar. 2005/06 - Omläggning av tak. 2005 - Elstigar lägenhetscentralen. 2004/05 - Omputsning av fasad. 1982 - VA-stammar bytta.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 10,2 milj kr, det innebär ca 4 300 kr/kvm och boyta. Dessutom finns ca 2 milj kr i kassan.

Avgift

Inga planer att förändra avgiften 2018.

Förråd

Källarförråd om ca 6 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trivsam gemensam gård med sittmöbler. I källaren finns tvättstugan, utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. Här finns även ett kombinerat cykel- och barnvagnsrum.

Bredband och tv

Fastigheten är kopplad till Ip- only (öppet fiber).

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuina stadskvarter nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan. Vandrar du något kvarter söderut hamnar du i SoFo och Vita Bergen. Österut ligger ett av Södermalms många kulturreservat, det fina kvarteret Utkiken, med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. De närmaste kvarteren bjuder på flera pärlor som Stockholms första ramenbar Ai Ramen och vinbaren Folii och du behöver inte ens lämna huset för att äta på spektakulära Punk Royale. Du har kort promenadavstånd till både Medborgarplatsen och Slussen och flera busslinjer trafikerar kvarteren. Att få parkering i området brukar inte vara några problem – tips är att svänga in på Beckbrännarbacken.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här