Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vindragarvägen 7
Wallander 1944
Södermalm - Reimersholme
FIN ORIGINALFUNKIS MED BALKONG I SJÖNÄRA LÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

På funkisön Reimersholme ligger denna stilfulla funkistvåa med balkong. Det är en vacker och väl omhändertagen bostad med många fina originaldetaljer som köksskåp, trägolv, dörrar, fönster och beslag. Rummen är ljusa, rymliga och lättmöblerade med ett stort kök och matrum i fil med ett lika generöst vardagsrum. Intill ligger ett lugnt och mysigt sovrum. Att bo på en ö ger semesterkänsla även i vardagen och är fantastiskt alla årstider. På denna adress bor du med badbrygga på ett par minuters avstånd och i grön och lummig terräng, och dessutom i en stor, anrik och trygg förening med många tillgångar för de boende, bland annat en egen roddbåt.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Vindragarvägen 7
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
Wallander 1944
Våning:
1 av 3
Rum:
2 rum
Area:
56.5 m²
Avgift:
3 276 kr inkl. värme, vatten, grundutbud kabel-tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
2 800 kr/år
Övrigt:
2 400 kr/år
Total driftskostnad:
7 200 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Övrigt står för gas.

Allmänt:

En mycket fin och genuin funkislägenhet med hög originalkaraktär och trevligt och ljust gavelläge med balkong. Med många fönster har du i denna lägenhet möjlighet att sätta upp en vägg och på så vis få en trea, vilket den också enligt originalplanlösning tidigare varit. Lägenheten har fönster i alla väderstreck, vilket inte hör till vanligheterna. Hela lägenheten har vitmålade väggar och fina tidstypiska golv.

Kök

Det trivsamma köket har stiltypisk inredning med detaljer som snedställda överskåp, rostfri diskbänk, bänkskiva med virrvarrmönster, skåp med snabelbeslag och två rader klassiskt 15x15-kakel ovan diskbänken. Rummet har en fristående spis med fläktkåpa, en fristående vinkyl och en integrerad kyl och frys. Intill arbetsdelen av köket finns matplatsen. Vid ett tjusigt spetsigt burspråksfönster har du plats för ett större matbord. Vid matlagningsdelen ligger ett schackrutigt linoleumgolv och vid matplatsen ligger ekparkett.

Vardagsrum

Vardagsrummet nås från kök och matplats via fina fanerade parglasdörrar. Den vackra ekparketten följer också med genom dörrarna. Vardagsrummet är ett ljust inbjudande hörnrum med fönsterpartier som gör en smått knäsvag. Ett stort treluftsfönster och ett blyinfattat mindre fönster. Fina marmorfönsterbrädor och radiatorer gör ljuvligheten komplett. Rummet är lättmöblerat, socialt och trivsamt med plats för en riktigt stor soffgrupp för den som önskar. Från vardagsrummet har du även utgång till lägenhetens balkong, vilket gör att detta rum faktiskt har fönster i hela tre väderstreck. Balkongen är ovanligt rymlig och har plats för både odlingar och ett större bord med stolar.

Sovrum

Elegansen fortsätter in i sovrummet som är ett rofyllt lugnt rum. Här finns gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möblering om så önskas. Ett garderobsutrymme med klädstänger ända upp i tak ger gott om plats till att hänga kläder. Ljusa originalfurutiljor utgör golv i detta rum.

Badrum

Badrummet har vita kaklade väggar med en mörk mosaikbård, och på golvet ligger mörkt grå klinker med golvvärme. I rummet finns badkar, handfat, wc, två väggskåp, handdukstork och tvättmaskin. Badrummet har även ett fönster som ger dagsljusinsläpp och friskluft, men inte insyn.

Hall

Innanför ytterdörren sitter en fin funkishatthylla och på dess motsatta sida finns en garderob plus överskåp till kläder och saker du inte vill ha framme. Även i hallen ligger ett svart- och vitrutigt linoleumgolv.

HSB Brf Mälaren i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Vinfatet 1 & 2, Remmaren 1, 2 & 3, Vindragaren 1 & 2 samt Räkenholmen 6. Föreningen upplåter 282 lägenheter med bostadsrätt samt 8 bostadsrättslokaler. Till detta har man 26 ungdomsrum på Vindragarvägen 2, 10, 11, 12 och 19. Rummen hyrs ut till ungdomar mellan 18 och 29 år, med inskränkt besittningsskydd. Föreningen är en äkta förening och huset ritades 1945 av Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen förvärvade fastigheten i samband med uppförandet.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Garage och parkering

Föreningen hyr ut parkeringsplatser, för närvarande är det 55 köande till dem. Boendeparkering via Stockholms Stad på gatan.

Renovering i urval:

2001 byte av stammar i kök och badrum samt elstigar, 2009 renovering och utbyte av värmecentral och undercentral, 2010-2012 fasadrenovering och fönstermålning, 2013-2014 renoverades balkongerna, 2014 renovering av tvättstuga Vindragarvägen 21, 2015 omläggning takets tätskikt på Vindragarvägen 8, 2016 asfaltering Vindragarvägen 12, 2017 OVK. 2018 renovering plattgång och dagvatten längs låghuset.

Kommande renoveringar

Portar samt låssystem i dessa, fönstermålning och takrenovering låghusen ligger på agendan.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 2 798 kr/kvm boyta. Snittet i innerstan är 6000 kr/kvm. Föreningen har positiva årsresultat.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och basutbud för kabel-tv. Från 1/1 2018 höjdes månadsavgiften för bostadsrätter med 3%, med anledning av ökning av amorteringarna, högre avskrivningar samt högre kostnader för försäkring, värme och el. Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1593 kr av köparen och vid pantsättning utgår en avgift om 683 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning tillåts enligt hyreslagens regelverk och styrelsen måste godkänna uthyrningen. Avgiften för nya och förlängningar av andrahandsuthyrningar är 10 % av ett prisbasbelopp per år. Avgiften faktureras månadsvis (ca 379 SEK per månad).

Förråd

Till lägenheten hör två förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det fyra gästlägenheter, föreningslokal, soprum, pingis- och träningsrum, hobbylokal, roddbåt, grill samt cykel- och barnvagnsrum. Tvättstugor finns på Vindragarvägen 4, 10 och 21.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till ComHem och abonnemang tecknas av varje medlem individuellt. Bredband 100/10 och ett basutbud för tv ingår i avgiften.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift. Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, http://www.brfmalaren.se samt årsredovisning för 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Ombyggnationer som kräver flytt av vatten/avlopp samt ventilation kräver godkännande från föreningens förvaltare.

OMRÅDET

Att bo på en ö är att leva nära årstiderna. Här är vattnet, naturen och lugnet alltid närvarande, samtidigt som staden finns tätt intill. Runt Reimersholme finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapsarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar busslinjerna 54 och 66. Tunnelbanan finns vid Hornstull, som även erbjuder allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service.