Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Trappgatan 17
Okänd arkitekt 1938
Visby
PÅKOSTAT HUS MED EFTERTRAKTAT LÄGE UPPE PÅ KLINTEN
TEXT: BERTHELL STYLING: RYDMAN FOTOGRAF: SPINNELL

Mitt i ett av Sveriges femton världsarv hittar vi det här helrenoverade tvåvåningshuset med stor terrass, generösa sällskapsytor och en vidunderlig utsikt över Visbys medeltida stadskärna och havet. Utanför dörren väntar dessutom ett brett utbud av nöjen, restauranger och unika naturupplevelser. Här är det med andra ord lätt att njuta av livet, både som året-runt-boende och sommargäst.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

BUDGIVNING

Budgivning pågår!

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Markus Elias
Reg Fastighetsmäklare/ Affärsutvecklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
Adress:
Trappgatan 17
Område:
Visby
arkitekt:
Okänd arkitekt 1938
Rum:
4 rum
Area:
160 m² + 57 m² biarea
Tomtareal:
124 kvm
Pris:
19 500 000 kr

Byggnad

Byggnadsår:
1938
Uppvärmning:
Frånluftsvärmepump samt vattenburen golvvärme. Radiator i källare.
Energiklass:
None
Fasad:
Putsad fasad, stänkputs
Stomme:
Lättbetong
Fönster:
3-glas
Tak:
Råspont, papp och läkt tegel.
Grundläggning:
Platta på mark
Ventilationstyp:
Frånluftsvärmepump (Nibe F750)
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Visby Vinkeln 4

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
20 000 kr/år
El:
18 000 kr/år
VA:
4 000 kr/år
Renhållning:
3 000 kr/år
Försäkring:
8 000 kr/år
Total driftskostnad:
53 000 kr/år
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
4 197 000 kr/år
Summa pantbrev:
5 000 000 kr
Tomtareal:
124 kvm
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Planbestämmelser:
Detaljplan (2010-02-22) Fornlämning (1 st)

Allmänt

Med 1938 som byggår är det här ett av de modernare husen uppe på Klinten, ett av Visbys mest eftertraktade lägen. Under 2017 och 2018 har huset genomgått en omfattande helrenovering, med påkostade materialval och många smarta lösningar, som till exempel ett inbyggt tekniksystem med touch-screen i köket som styr belysning i hela huset, säkerhet och ljudsystem med platsbyggda Cantonhögtalare i alla rum och terrassen. På bottenvåningen finns kök, vardagsrum med fungerande öppen spis, gäst-WC och utgång till en stor, stenlagd terrass. En trappa upp hittar vi två sovrum, allrum med inbyggd dimbar ljuslist i taket och nyinsatt kamin Wham Classic, badrum samt balkong. Samtliga rum har nylagd fiskbensparkett i ek med underliggande vattenburen golvvärme och invändigt är huset genomgående målat med färg från Farrow & Ball, varianten 7% Modern Emulsion som dessutom är avtvättningsbar. Många väggar har getts ljusa kulörer och hallen/allrummet nere samt uppe har gråtonade Purbeck Stone använts. I källaren finns en välutrustad tvättstuga och flera förråd. Från allrummet på övre våningen finns utgång till balkong med smidesräcke, där man kan beundra utsikten från högre höjd. I samarbete med arkitekten Andreas Forsberg har balkongen återskapats i originalskick.

Kök

Det stilrena köket från Marbodal har bänkskiva och stänkskydd i kalksten, blandare i borstad krom från Vola, samt släta luckor i beige utförande med beslag i mässing vilka är specialbeställda från Beccman & Berglund. Här finns bland annat en köksö med dubbla vinkylar, avfallskvarn, inbyggd kaffemaskin, ismaskin och varmluftsugn. Maskinell utrustning kommer Gaggenau. Köket bjuder även på gott om förvaringsmöjligheter i över- och underskåp, en platsbyggd öppen hylla och inbyggda skåp under fönstren.

Vardagsrum

I det rymliga vardagsrummet finns gott om plats för socialt umgänge. Rummet har ett inbyggd dimbar ljuslist i taket och härligt ljusinsläpp via inte mindre än fyra dubbla balkongdörrar som leder ut till en terrass på över 20 kvm, som är stenlagd med gotländsk kalksten. Här kan man njuta av sol från morgon till kväll och en oslagbar utsikt över havet, stadens takåsar och ståtliga Domkyrkan som granne. Hall och gästtoalett Innanför ytterdörren väntar en rymlig platsbyggd garderob med skjutdörrar från inredningsfirman G.A.D. Från hallen når man övervåningen och källaren via trappen i massiv ek, slipad i original, med läderinklätt räcke och stänger i mässing. Gästtoaletten invid hallen har kalksten på både golv och väggar och handfat med blandare i krom och spegel ovan. Skenor och spotlights sitter i taken i både hall på övervåningen och nere samt i köket.

Sovrum

Master bedroom med plats för dubbelsäng och förvaringsmöbel/sideboard, samt utgång till balkong. I anslutning till rummet finns en välplanerad walk-in-closet med inredning i ek, allt platsbyggt av inredningsfirman G.A.D. Intill badrummet ligger ett mindre rum med snedtak, som lämpar sig som barnrum, gästrum eller kontor.

Badrum

Badrummet har kalksten på golvet och vitt rektangulärt kakel i förband på väggarna. Här finns dubbla handfat med blandare från Vola, italiensk kommod i antik massiv ek och skiva i Corian samt stor spegel ovan. Badrummet är även utrustat med duschhörna, med nischhylla för schampoflaskor etc, vägghängd toalett med sensorspolning, handdukstork från Vola samt platsbyggda förvaringshyllor i grovhuggen massiv ek, vilka byggts in i den kakelklädda väggen.

Källare

I källaren finns en välutrustad tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare. Här finns även en rymlig förvaringsdel med garderobsväg och tre förråd, samt pannrum.

OMRÅDET


Visbys muromgärdade medeltida stadskärna med tretton kyrkoruiner, hundratalet medeltida bostadshus och en extraordinärt välbevarad stadsbild är ett av Sveriges femton världsarv. Hansestaden Visby skrevs in på Unescos världsarvslista 1995 och är idag det mest betydelsefulla besöksmålen för de ca 800 000 besökare som årligen besöker Gotland.

Visby är en uråldrig plats. På Stora torget i Visby har man hittat stenålderslämningar från människor som verkat och bott på platsen. Under medeltiden blir Visby en stad och går från att vara en vikingarnas hamn till att bli ett multinationellt och kulturellt handelscentrum. Med nio mil från den svenska kusten och tretton till till den lettiska var ön en självklar mötesplats i Östersjön. Under medeltiden resulterade detta i ett enormt uppsving för staden, då mer än 200 byggnader och 17 kyrkor och kloster byggdes. Signifikanta byggnadsverk för den här tiden är Strandgatans packhus; de 4-5 höga våningshusen med trappstegsgavlar som byggdes för lager, försäljning och magasin. Ringmuren, detta sällsynt välbevarade byggnadsverk, byggdes i mitten av 1200-talet för att förhindra att landsbygdsbefolkningen bedrev handel i staden. Det är norra Europas bäst bevarade ringmur med 27 bevarade försvarstorn och en total längd på 3,4 kilometer. Vid 1300-talets början bodde 8000 människor innanför ringmuren.

Efter medeltidens glansdagar följde århundranden av ekonomisk tillbakagång orsakade av nya handelsvägar i norra Europa. Staden Lübeck intog en ledande handelsställning i Östersjöregionen. Detta, i kombination med pesten som drabbade Gotland hårt under 1300-talet, innebar en nedgång för staden. Invånarantalet sjönk till mindre än 1000 personer. 1361 blev Gotlands danskt och förblev så tills 1679, då danskarna sprängde Visborgs slott och lämnade ön.

Under 1700-talet utvecklades handeln, sjöfarten och industrin på nytt. Staden, som nu ånyo blev svenskt, blomstrade. Invånarna var nu ca 5000 personer och var med detta Sveriges i storlek femte största stad. Bostäderna fördubblades i antal och många av dessa byggnader finns fortfarande kvar idag. Av dagens drygt 500 bulhus i Visby, uppfördes 370 byggnader mellan perioden 1720-1820. Det är den största samlingen av träbyggnader från 1700-talet i Sverige.

Vid sekelskiftet 1900 hade Visby 8375 invånare. Ringmuren var inte längre gränsen mellan stad och land. Visby utvecklades till en modern stad med ökat ansvar för administration, bank- och skolväsende, sjukvård och infrastruktur. Industrin blomstrade och kommunikationerna förbättrades; dels med ett eget järnvägsnät men också med reguljär båttrafik till fastlandet. Den förändrade synen för historiska monument innebar ett ökat intresse för de medeltida byggnadsverken, ringmuren och alla bevarade ruiner. De första turisterna började nu komma till Gotland.

Idag bor det 24 500 personer i Visby varav drygt 2000 personer innanför murarna. På sommaren fördubblas stadens invånarantal då fastighetsägarna, som vintertid bor på fastlandet, kommer hem till sina sommarhus. Med ett fantastiskt restaurangutbud och mängder med spännande aktiviteter såsom Almedalsveckan, Medeltida jul, Gotland Gastronomy, Jazzklubben och Medeltidsveckan för att nämna några, är Visby en levande och dynamisk stad året om.¬

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här