Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Trappgatan 17
Okänd arkitekt 1938
Visby
PÅKOSTAT HUS MED EFTERTRAKTAT LÄGE UPPE PÅ KLINTEN
TEXT: BERTHELL STYLING: RYDMAN FOTOGRAF: SPINNELL

Mitt i ett av Sveriges femton världsarv hittar vi det här helrenoverade tvåvåningshuset med stor terrass, generösa sällskapsytor och en vidunderlig utsikt över Visbys medeltida stadskärna och havet. Utanför dörren väntar dessutom ett brett utbud av nöjen, restauranger och unika naturupplevelser. Här är det med andra ord lätt att njuta av livet, både som året-runt-boende och sommargäst.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

26
Visning torsdag 26 jul 16:00 - 17:30
Välkommen på visning
27
Visning fredag 27 jul 16:00 - 17:30
Välkommen på visning
28
Visning lördag 28 jul 11:00 - 12:30
Välkommen på visning

Ansvarig mäklare

Markus Elias
Reg Fastighetsmäklare/ Affärsutvecklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
arkitekt:
Okänd arkitekt 1938
Rum:
4 rum
Area:
160 m² + 57 m² biarea
Tomtareal:
124 kvm
Pris:
19 500 000 kr

Byggnad

Uppvärmning:
Frånluftsvärmepump samt vattenburen golvvärme. Radiator i källare.
Energiklass:
None
Fasad:
Putsad fasad, stänkputs
Fönster:
3-glas
Tak:
Råspont, papp och läkt tegel.
Grundläggning:
Platta på mark
Ventilationstyp:
Frånluftsvärmepump (Nibe F750)
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Visby Vinkeln 4

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
20 000 kr/år
El:
18 000 kr/år
VA:
4 000 kr/år
Renhållning:
3 000 kr/år
Försäkring:
8 000 kr/år
Total driftskostnad:
53 000 kr/år
Summa pantbrev:
5 000 000 kr
Tomtareal:
124 kvm
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Planbestämmelser:
Detaljplan (2010-02-22) Fornlämning (1 st)

Allmänt

Med 1938 som byggår är det här ett av de modernare husen uppe på Klinten, ett av Visbys mest eftertraktade lägen. Under 2017 och 2018 har huset genomgått en omfattande helrenovering, med påkostade materialval och många smarta lösningar, som till exempel ett inbyggt tekniksystem med touch-screen i köket som styr belysning i hela huset, säkerhet, ljudsystemet med platsbyggda Cantonhögtalare i alla rum och terrassen. På bottenvåningen finns kök, vardagsrum med fungerande öppen spis, gäst-WC och utgång till en stor, stenlagd terrass. En trappa upp hittar vi två sovrum, allrum med nyinstallerad kamin, badrum samt balkong. Samtliga rum har nylagd fiskbensparkett i ek, med underliggande vattenburen golvvärme, och väggarna är målade i ljusa färger med färg från Farrow &Ball. I källaren finns en välutrustad tvättstuga och flera förråd.

OMRÅDET


Visbys muromgärdade medeltida stadskärna med tretton kyrkoruiner, hundratalet medeltida bostadshus och en extraordinärt välbevarad stadsbild är ett av Sveriges femton världsarv. Hansestaden Visby skrevs in på Unescos världsarvslista 1995 och är idag det mest betydelsefulla besöksmålen för de ca 800 000 besökare som årligen besöker Gotland.

Visby är en uråldrig plats. På Stora torget i Visby har man hittat stenålderslämningar från människor som verkat och bott på platsen. Under medeltiden blir Visby en stad och går från att vara en vikingarnas hamn till att bli ett multinationellt och kulturellt handelscentrum. Med nio mil från den svenska kusten och tretton till till den lettiska var ön en självklar mötesplats i Östersjön. Under medeltiden resulterade detta i ett enormt uppsving för staden, då mer än 200 byggnader och 17 kyrkor och kloster byggdes. Signifikanta byggnadsverk för den här tiden är Strandgatans packhus; de 4-5 höga våningshusen med trappstegsgavlar som byggdes för lager, försäljning och magasin. Ringmuren, detta sällsynt välbevarade byggnadsverk, byggdes i mitten av 1200-talet för att förhindra att landsbygdsbefolkningen bedrev handel i staden. Det är norra Europas bäst bevarade ringmur med 27 bevarade försvarstorn och en total längd på 3,4 kilometer. Vid 1300-talets början bodde 8000 människor innanför ringmuren.

Efter medeltidens glansdagar följde århundranden av ekonomisk tillbakagång orsakade av nya handelsvägar i norra Europa. Staden Lübeck intog en ledande handelsställning i Östersjöregionen. Detta, i kombination med pesten som drabbade Gotland hårt under 1300-talet, innebar en nedgång för staden. Invånarantalet sjönk till mindre än 1000 personer. 1361 blev Gotlands danskt och förblev så tills 1679, då danskarna sprängde Visborgs slott och lämnade ön.

Under 1700-talet utvecklades handeln, sjöfarten och industrin på nytt. Staden, som nu ånyo blev svenskt, blomstrade. Invånarna var nu ca 5000 personer och var med detta Sveriges i storlek femte största stad. Bostäderna fördubblades i antal och många av dessa byggnader finns fortfarande kvar idag. Av dagens drygt 500 bulhus i Visby, uppfördes 370 byggnader mellan perioden 1720-1820. Det är den största samlingen av träbyggnader från 1700-talet i Sverige.

Vid sekelskiftet 1900 hade Visby 8375 invånare. Ringmuren var inte längre gränsen mellan stad och land. Visby utvecklades till en modern stad med ökat ansvar för administration, bank- och skolväsende, sjukvård och infrastruktur. Industrin blomstrade och kommunikationerna förbättrades; dels med ett eget järnvägsnät men också med reguljär båttrafik till fastlandet. Den förändrade synen för historiska monument innebar ett ökat intresse för de medeltida byggnadsverken, ringmuren och alla bevarade ruiner. De första turisterna började nu komma till Gotland.

Idag bor det 24 500 personer i Visby varav drygt 2000 personer innanför murarna. På sommaren fördubblas stadens invånarantal då fastighetsägarna, som vintertid bor på fastlandet, kommer hem till sina sommarhus. Med ett fantastiskt restaurangutbud och mängder med spännande aktiviteter såsom Almedalsveckan, Medeltida jul, Gotland Gastronomy, Jazzklubben och Medeltidsveckan för att nämna några, är Visby en levande och dynamisk stad året om.¬

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här