Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Dvärgbacken 1
DRÖMHUS PÅ DALARÖ – DEN VACKRA KOMMENDANTBOSTADEN
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINELL STYLING: LINDHOLM

I den allra vackraste miljö på södra Dalarö med högt läge och utsikt över havet ligger Kommendantbostaden, en kulturminnesmärkt fastighet med anor i 1700-talet. Det är en stilfull byggnad i karolinerstil, väl omhändertagen såväl exteriört som interiört; ett vackert och omfamnande hem i två våningar plus vind, med många eldstäder och detaljer från fyra sekel. Kommendantbostaden har en lång och spännande historia som bland annat dokumenterats i SVT-programmet ”Det sitter i väggarna”. Huset är ett av de äldre i samhället och ligger centralt men lugnt, med en precis lagom stor och insynsskyddad trädgård. Trettio steg därifrån ligger bageriet, och till badbryggan går du i badrocken på en minut - livskvalitet endast 35 minuter från Stockholm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Dvärgbacken 1
Rum:
8 rum
Area:
139 m² + 32 m² biarea
Tomtareal:
603 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plansvilla med vind
Byggnadsår:
1778
Uppvärmning:
Luftvärmepump samt patroner med el
Energideklaration:
Utförd 2015-03-02
Energiklass:
F
Energiförbrukning:
102 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Torpargrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Övriga byggnader:
Lekstuga, samt lillstuga med förråd och vedbod
Fastighetsbet.:
Dalarö 2:3

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
15 100 kr/år
El:
8 250 kr/år
VA:
2 200 kr/år
Renhållning:
1 635 kr/år
Sotning:
600 kr/år
Försäkring:
8 000 kr/år
Total driftskostnad:
35 785 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
3 585 000 kr/år
Summa pantbrev:
7 097 500 kr
Tomtareal:
603 kvm
Tomttyp:
Natur-och trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser:
Stadsplan (1988-06-22) Tomtindelning (1981-03-12) Stadsplan (1920-04-16)

Entréplan

Genom vackra ockrafärgade pardörrar gör du entré i huset. Hallen som möter är vackert brädklädd och stengolvet du sätter fötterna på är av handslaget tegel och har golvvärme. Här finns gott om förvaringsutrymmen, bland annat under trappan. I anslutning till hallen ligger bostadens tvättstuga och en gäst-wc. I köket som härstammar från husets äldre delar finns en stor vedspis. Att placera murstocken vid ytterväggen som så är fallet här var typiskt på 1700-talet. Köket är ett mysigt lantkök med vita handmålade speglade fronter. På golvet ligger klinker med golvvärme. I köket syns en faluröd timrad vägg som är ursprunglig med 1700-talet då huset bestod av en stuga med ett rum och kök. I anslutning till köket ligger matsalen med plats för ett stort matbord. Här finns även en ljuvlig grön kakelugn med runnen glasyr som härrör från 1700-talet. Bakom matsalen ligger vardagsrummet som är ett härligt hörnrum med utsikt i två väderstreck, med vackra paneler på väggarna och en tjusig vit kakelugn med sirligt överstycke. Från vardagsrummet leder pardörrar ut till uteplatsen och den underbara trädgården på husets baksida. Intill vardagsrummet finns ett mysigt sovrum.

Övre plan

Övervåningen följer undervåningens modell men disponeras med ett vardagsrum, tre möjliga sovrum, badrum, bastu och en hall. Samtliga rum har kakelugn. Övervåningen har hög takhöjd och andas 1800-tal med speglar och vita ornamenterade kakelugnar, förutom en som är ett än mer ljuvligt smycke med dekor föreställande turturduvor. Övervåningens hörnrum används även det som ett vardagsrum. Här omges kakelugnen av handgjorda platsbyggda bokhyllor som snyggt ramar in ugnen. Övriga tre rum på övervåningen disponeras som sovrum och arbetsrum. Badrummet är ett stort rum med fönster. Här finns dusch bakom glasväggar, och i anslutning finns en bastu.

Vind

Längst upp i huset finns det gamla pigrummet som tapetserades i tv-programmet. De tapeter som suttit i rummet genom åren analyserades och man hittade nytryck av en av dem hos Handtryckta tapeter på Långholmen, och dessa sattes upp i rummet. De har en gul botten med blomsterslingor och ursprung i 1910-talets wienerjugend. I rummet finns även en järnkamin. Resten av vinden är en oinredd pärla där den stora murstocken som samlar husets samtliga eldstäder finns. Husets bjälklag är synligt. Här finns möjlighet att bygga fler rum för den som så önskar.

Trädgård

Trädgården är en 603 kvm stor insynsskyddad gräsmattebelagd tomt i högt läge med utsikt ner mot havet och mot vackra grannhus. Här ligger en stor vindskyddad altan i söderläge med sol från morgon till kväll och med utsikt mot havet. På framsidan av huset finns ytterligare en uteplats med tidig morgonsol. Gården på husets framsida är gruslagd med en fin stenlagd gång som leder till entrén. I trädgården växer hallon, krusbär, smultron, äppelträd och rabarber och här finns en praktfull rad av syrenbuskar. Du kan även njuta dofter av bl a jasmin, kaprifol, rosor och lavendel. Tomten innefattar även en charmig äldre lekstuga och en lillstuga med vedbod och förråd – här finns för den som skulle vilja en möjlighet att inreda och ha uthyrning. På gården finns parkeringsplats för cirka tre bilar.

OMRÅDET

Dalarös historia är lång och handlar mycket om orten som försvarsanläggning och som sommarnöje och badort. Det var i mitten av 1800-talet som Dalarö blev en populär badort med ett hektiskt societetsliv. Här byggdes både ett kallbadhus och ett varmbadhus, ett societetshus och en mängd sommarvillor. August Strindberg och familjen Bonnier var några av dem som tillbringade somrarna på ön. Idag är det både ett blomstrande sommarviste, och även en levande bostadsort övriga årstider. Här finns många trevliga butiker och restauranger som Dalarö Lanthandel, Dalarö Ost & Gott, Bistro Tullhuset och Dalarö Bageri som inte ligger många meter från Kommendantbostaden. Två förskolor och en skola ligger nära, liksom Dalarö Torg där bussarna avgår in mot Stockholm. Här finns många härliga promenadstråk och utkiksplatsen Amerikaberget där man bland annat firar in våren på valborg. Närheten till vattnet är påtaglig på denna plats och du har en minut till den härligaste badbryggan vid havet, samtidigt som du bor med endast 35 minuter in till stan.