Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkungagatan 142
C. Johansson 1916
Södermalm - Sofia
VACKERT OCH VÄLBEVARAT - VÄGGMÅLNINGAR, KAKELUGN OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: BOUKARI

Unika väggmålningar och så många vackra originaldetaljer så man nästan blir yr i mössan. Denna hänförande våning i ett nationalromantiskt hus från 1916 ritat av Cyrillus Johansson är ett tidsdokument av sällan skådat slag. Med samma ägarfamilj sedan tidigt 1970-tal som respektfullt värnat lägenhetens ursprung har detta hem till stor del bevarats i originalstil. Planlösningen är den ursprungliga med kök och jungfrukammare mot gården och tre stora rum i fil mot gatan. Däremellan finns en pampig entré med kapprum och en stor inre hall med öppen spis. Vardagsrummet smyckas av en ljuvlig blåvit kakelugn. Bostadsytan är 133 kvm fördelade på 4 rum som utan större ingrepp kan bli 5 rum. Detta genuina hem söker nu nya ägare som kan föra historien i de själfulla salarna vidare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Folkungagatan 142
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
C. Johansson 1916
Våning:
1 av 6, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
133 m²
Avgift:
3 491 kr inkl värme, VA & kabel-TV. Betalas kvartalsvis

Lägenheten

Innanför ytterdörren möter man en rymlig och inbjudande hall. Intill entrén finns ett stort kapprum med platssnickrade hatthyllor och pärlspont och därefter följer en stor inre hall som också är ett trevligt sällskapsrum. Här är det mysigt att möta gäster till spraket av en brasa. Den maffiga öppna spisen är ett tydligt arv från husets nationalromantiska ursprung där tidens vurm för det medeltida kan spåras. På golvet idag ligger en blå heltäckningsmatta, men under finns trägolv. Köket är ett stort rum som ligger till vänster om hallen och med fönster mot gården. Här finns både generösa sällskapsytor och plats för ett välutrustat kök och förvaring. Köksinredningen har även den anor, dock inte hundraåriga, så den kan anses redo för en ersättare. Två stora garderober/förråd ligger i anslutning till köket. Innanför köket ligger jungfrukammaren som är ett rymligt sovrum. Tre stora rum är förbundna med varandra och har pampiga fönster mot gatan. Här finns generösa umgängesytor såväl som ett till tre möjliga sovrum. Det yttersta av de tre rummen i fil är idag ett vardagsrum som har bröstpaneler och vackra landskapsmålningar på väggarna. Det är ett hörnrum med två fönster och dörrar både från intilliggande rum och från inre hallen, och det kan för den som behöver fler sovrum delas av till två. Mittenrummet är ett praktfullt vardagsrum med en förtjusande kakelugn i blått och vitt porslin. Under taket löper en rosa och grön bård och på väggarna sitter paneler indelade i fält. Taket är ljuvligt ljusblått. Det tredje rummet ligger närmast köket och används idag som sovrum. Lägenheten har ett större badrum i anslutning till sovrum och kök och en mindre gäst-wc vid entrén. I badrummet finns badkar, handfat och tvättmaskin. Wc har funnits här tidigare så avlopp är draget. Den genomgående takhöjden är tre meter, fönstren är enorma och vackert småspröjsade med djupa speglade nischer. Extra glas är insatt i de flesta fönster för bättre isolering. På golven ligger genomgående ekparkett eller trätiljor. Kanske är det samma konstnär som målat trapphuset som även målat i denna våning. Inga uppgifter om vem målaren är finns dock i inventeringen av huset, men i en skrift om huset från dess 100-årsjubileum 2016 står att läsa att huset ägare mellan 1916 och 1926 var en homeopat som bodde en trappa upp på Folkungagatan, vilket borde vara i denna lägenhet. Takmålningarna i trapphuset är från hans tid och denna lägenhet är den enda i huset som har väggmålningar.

Bostadsföreningen Fyrtornet U.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Fyrtornet 3. Föreningen upplåter 40 lägenheter samt en hyresrätt och 5 kommersiella lokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1926.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen köper ekonomisk förvaltning av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Renovering

Stambyte genomfördes 1990 (normalt håller stammar 50-60 år). Då byttes VA-stammar och elstigar ut. VA stammarna har spolats -04, -10 samt -16. Taket renoverades 2003 mot gatan och 2007/2017 mot gården. Fönstren renoverades 2011 mot gården. Mot gatan har de renoverats under 2015. Trapphusen genomgick renovering 1996 och entréerna 2010. Tvättstugan renoverades 2004. Fasaden mot gatan renoverades 1994 och mot gården 1998.

Kommande renoveringar

Styrelsen håller på att upprätta en plan för kommande renoveringar.

Ekonomi

Föreningen har en väldigt god ekonomi. De långfristiga skulderna för föreningen är ca 1 700 000 kr, vilket ger 497 kr/kvm. Snittet för området är ca 5 500 kr/kvm. I likvida tillgångar finns ca 600 000 kr i kassan. Man är med andra ord i princip skuldfri. Detta trots de omfattande renoveringarna som genomförts i modern tid.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen enligt gällande praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad med bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensam höst- och vårstäddagar på de gemensamma allmänna områdena som avrundas med frivilligt samkväm.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga (renoverades 2004). Den är belägen i källaren från gården. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

I fastigheten finns för de boende en bastu samt en grönskande innergård utrustad med trädgårdsmöbler och grill. På gården finns även cykelparkering under tak.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Bredband från OWNIT OM 500/1000. Kabel-TV från Comhem ingår i basutbudet.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 5 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuina stadskvarter nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan. Vandrar du något kvarter söderut hamnar du i SoFo och Vita Bergen. Ett kvarter österut ligger ett av Södermalms många kulturreservat, det kanske mindre kända men väldigt fina kvarteret Utkiken, med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. Härifrån kan du ta dig vidare över berget och klättra upp till Fåfängan, ytterligare en plats med utsökt utsikt samt restaurang och café. De närmaste kvarteren bjuder på flera pärlor som Stockholms första ramenbar Ai Ramen och vinbaren Folii.