Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkungagatan 63
Byggmästare S Karlsson 1912
Södermalm
GENOMGÅENDE, FÄRGSPRAKANDE JUGENDTREA MED STILFULLT BADRUM
TEXT: BERTHELS FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

I en elegant och välbevarad jugendfastighet från 1912 finner vi denna själfulla trea. En tyst lägenhet på central adress med nöjen, butiker och restauranger precis utanför dörren. Här ackompanjeras klassiska originaldetaljer som bröstpaneler, spegeldörrar och originalfönster med sina spanjoletter av häftiga färgval och modiga mönster. Samtliga ytskikt är vidgjorda i omgångar de senaste åren, man har bland annat tagit fram plankgolvet och målat det vitt. Det har tidigare funnits bygglov för balkong med utgång från köket, som dåvarande ägare valde att inte nyttja. Bygglovet har löpt ut, men det går att söka på nytt för den som önskar. Den genomgående planlösningen och de stora fönstren i två väderstreck ger lägenheten en härlig rymd och det påkostade badrummet sätter pricken över i. Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvadrat och ett vindsförråd om ca 8 kvadrat och högt i tak. I föreningen, som har god ekonomi, finns en gemensam tvättstuga samt innergård som kommer att rustas upp under 2019.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Folkungagatan 63
Område:
Södermalm
arkitekt:
Byggmästare S Karlsson 1912
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
94 m²
Avgift:
4 825 kr I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV. Ett obl. tillägg om 250 kr/mån tillkommer för bredband.

Kök

Det praktiska köket har vita, släta fronter, vitt kakel och bänkskiva i brunbetsat trä. I kökets inre del, vid matplatsen, är väggarna tapetserade med retromönstrad/grön tapet och på golvet ligger en svart plastmatta. Det finns möjlighet att söka bygglov för balkong med utgång från köket, något som tidigare beviljats. Invid köket finns en serveringsgång med ett serveringsskåp i original och ytterligare ett skåp, som bjuder på gott om förvaringsmöjligheter.

Vardagsrum

Det rymliga vardagsrummet karaktäriseras av sina vackra bröstpaneler och boaseringar, som bevarats från byggåret 1912. En av boaseringarna ramar in en tapet med en världskarta som motiv, övriga väggar är vitmålade. Även de stora fönsterpartiet med 3-glas, spanjoletter och spröjsade överfönster, är i original. Vardagsrummet rymmer gott om plats för såväl soffgrupp som matplats.

Sovrum 1

Invid vardagsrummet ligger ytterligare ett rum med stora 3-glasfönster i burspråk mot gatan och bröstpanel i original. På väggarna sitter en grön tapet och en fondvägg med en djungelmönstrad tapet från Cole & Sons. Detta rum nyttjas idag som sovrum, men passar även utmärkt som matsal eller bibliotek.

Sovrum 2

Detta färgsprakande rum har fönster mot gården, koboltblå tapet, rosablommig fondvägg och bröstpanel i original. Här finns bra med förvaring i garderob med spegeldörrar. Om man önskar ytterligare ett sovrum går det att dela detta rum i två och öppna en dörr mot köket, vilket gjorts i motsvarande lägenheter högre upp i fastigheten.

Badrum

Från den inre hallen når man det påkostade badrummet, som helrenoverades 2016. Inredningen är stilren med vitt kvadratiskt kakel i förband, svart/vita klinkers, inbyggt badkar samt blandare och dusch i mässing. Här finns även golvvärme, handdukstork, downlights samt förvaringsskåp med spegeldörr.

Hall

Innanför den gula säkerhetsdörren finns plats för avhängning som krokar/hyllor samt sittbänk/byrå etc. I hallen finns gott om förvaringsmöjligheter i inte mindre än tre rymliga garderober och ett överskåp, där de gamla spegeldörrarna finns bevarade under de nyare funkisvarianterna. På golvet ligger ett svart/vit plastgolv på det ursprunliga trägolvet, som lätt kan tas fram om så önskas. Väggarna har grå tapet nertill och är vitmålade upptill.

Brf Droskhästen 7 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Droskhästen 7. Föreningen upplåter 18 lägenheter varav samtliga är bostadsrätter samt 3 hyresrättslokaler.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem Bostadsrättsförvaltning och den tekniska förvaltningen sköts av FT Drift AB.

Genomförda renoveringar

2003 fasad mot gatan. 2007 stambyte och byte av el-stigar till 3-fas. 2012 fasad mot gården. 2013 trapphusporten. 2015 trapphuset, ny undercentral och installation av säkerhetsdörrar. 2018 taket, stuprännor, ommålning av fönster mot gatan.

Kommande renoveringar

2019 ommålning av fönster mot gården samt värmeslingor på taket. Man tittar över om man skall a ett grepp på gården, laga skadade murar och göra den hemtrevlig med trädäck, grus, växter eller liknande. Några beslut om eller när är ännu inte tagna. Finansiering av alla de kommande arbeten de närmaste åren finansieras ur föreningens kassa, utan att behöva ta ytterligare lån.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 9 mkr, vilket ger cirka 7 086 kr per kvm boyta (snitt är ca 6 000 kr/kvm). I kassan finns ca 2,3 mkr och intäkter uppgår till ca 500 tkr/år. Avgift/kvm ca 610 kr (enligt ÅR- 16).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torkskåp, mangel och torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård där man kan förvara cyklar i cykelställ.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV. Ett obligatoriskt tillägg om 250 kr/mån tillkommer för bredband.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Bredband (100 mbit/s) och kabel-TV är installerat och levereras av Bredbandsbolaget.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson och årsredovisning: 2018-06-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Vad är du sugen på idag? En shoppingrunda på myllrande Götgatsbacken, after work i hipstertäta SoFo eller kanske en spelning uppe på Mosebacke? I dina nya kvarter, mitt på Folkungagatan är det nära till allt Södermalm har att erbjuda i form av shopping, restauranger och nöjen. Du behöver faktiskt inte ens lämna gatan för att äta riktigt gott; längre ner på gatan hittar du bland annat cyklisternas mecka Café Le Mond, hajpade Punk Royal och klassiska Humlehof. Känner du mer för en picknic är det inte långt till oasen Vitabergsparken, med grönskande kullar och utomhusscen. Tunnelbanan går bara några minuter från porten, på Medborgarplatsen, där du även hittar all tänkbar service, biograf och Saluhall.