Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Birger Jarlsgatan 46B
Thure Bergentz 1909 - 1910
Östermalm
PAMPIG LÄGENHET MED BALKONG NÄRA STUREPLAN
TEXT: BERTHELS STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAF: BOUKARI

Fem trappor upp i gårdshuset, som bjuder på en entré utöver det vanliga, hittar vi denna fina två och en halva. Här finns många fina detaljer bevarade från tjugotalet och en balkong med utsikt över föreningens gemensamma innergård. Läget är så centralt det kan bli, med shopping, restauranger, nöjen och kommunikationer alldeles utanför dörren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Markus Elias
Reg Fastighetsmäklare/ Affärsutvecklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Thure Bergentz 1909 - 1910
Våning:
5 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
67 m²
Avgift:
2 029 kr Följande ingår: vatten, värme, bredband (Stockholms Stadsnät, fiber 1000Mbit), kabel-TV (ComHem utökat grundutbud m 40 kanaler)
Pris:
6 575 000 kr

Allmänt om fastigheten

El:
1 200 kr/år
Försäkring:
2 100 kr/år
Total driftskostnad:
3 300 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Nuvarande ägare disponerar endast bostaden som övernattningslägenhet.

Allmänt

Lägenheten bjuder på många bevarade originaldetaljer från byggåret, som serveringsskåp, profilerade snickerier och kolonner mellan inre hall och vardagsrum. Föreningen har en gemensam grönskande innergård, med gräsmatta, utemöbler och grill.

Kök

Köket har bänkskivor i Carerramarmor, vitt rektangulärt kakel i förband och gott om förvaringsmöjligheter bakom vita, släta fronter. Här finns också ett vackert serveringsskåp bevarat från byggåret. Mörkt golv.

Vardagsrum

I det rymliga vardagsrummet finns ett vackert burspråk, som släpper in gott om ljus. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger en fiskbensparkett i originalutförande. Vardagsrummet är öppet mot den inre hallen, som idag används som matsal.

Sovrum

I fil med vardagsrummet ligger det luftiga sovrummet, med vitmålade väggar. Här finns utgång till solig balkong, med utsikt mot föreningens innergård. Längs rummets ena vägg finns en öppen garderobslösning.

Badrum

Invid sovrummet finns badrum med dusch, toalett, tvättmaskin samt handfat med kommod under. På väggarna sitter vitt kvadratiskt kakel och på golvet ligger grå klinkers.

Hall

Innanför dörren finns kapprum med hatthylla, skohylla och mörkt golv. Den inre hallen används idag som matsal och är avgränsad mot vardagsrummet med pampiga kolonner bevarade från byggåret. Här ligger en originalparkett på golvet och väggarna är vitmålade.

Huset

Asken 9 uppfördes under åren 1927-1928 av Lind & Forsell Fastighets AB och ritades av arkitekt Thure Bergentz. Huset är ett mycket fint exempel på de mer påkostade bostadshus som uppfördes under 1920-talets sista hälft och kännetecknas av sin tidstypiska fasad med många fina detaljer. Den höga bottenvåningen är gråputsad, med stora arkadbågar som ramar in skyltfönster, butiksentréer och ingången till huset. Ett profilerat våningsband avdelar bottenvåningen från övriga våningsplan som är putsade i en grön nyans. På våning en trappa finns dekorativa bröstningar i smide och ytterligare en våning upp låga smidesräcken framför fönstrets nedre del. Fönstren, som är spröjsade med tre glas i varje båge, omges på en trappa av en profilerad omfattning som ovantill är klädd med kopparplåt. På våningsplanen därovan är omfattningen slätputsad i samma brutna, vita nyans. Husets entréer är mycket elegant utformade, med portar i trä och glas och en vacker passage mellan gatu- och gårdshus. Gången är dekorerad med arkadbågar och räfflade pilastrar samt stora, rundbågiga fönster och mynnar ut i ett cirkelrunt entrérum, dekorerat med marmorkolonner. Lägenheterna är också de utmärkta och karaktäriseras av vackra profilerade snickerier och i vissa fall också kolonner mellan hall och vardagsrum. Som så många andra äldre fastigheter har Asken 9 byggts om genom årens lopp. Bland annat har balkonger uppförts på gårdsfasaden och vinden har inretts, men på det stora hela är fastigheten sig lik.

Brf Asken 9

Antal lägenheter och lokaler

Brf Asken 9 har 41 medlemslägenheter samt tre lägenheter och tre lokaler som omfattas av hyresrätt. Byggnadens yta är 3393 kvm boyta och 464 kvm utgör lokalyta.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen bildades 1982. Bostadsrättsföreningen är en s.k äkta bostadsrättsförening och man äger marken som huset står på.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Ekonomi

Lån enligt årsredovisning 2017 är 25 150 000kr vilket ger 6508kr/kvm.

Avgifter

Inga beslut på att höja månadsavgiften (2018-07-11).

Planerade renoveringar:

2018 Fasadrenovering

2018-2019 Radiatorventiler

2018-2019 Renovering trapphus 2019-2020 Renovering Tvättstuga

Utförda renoveringar

1994 Stambyte B uppgång 1995 Stambyte A uppgång

2012 Radonmätning

2014 Spolning och filmning av stammar 2014 Obligatorisk Ventilationskontroll OVK 2016 Renovering av fönster 2016 Renovering av entré 2016 Målning av järngaller 2017 Säkerhetsdörrar 2017 Renovering fönster vindslägenheter 2018 Renovering av hiss

Parkering

Boendeparkering 1100kr/mån

Bredband och tv

Kabel-TV: ComHem utökat grundutbud med 40 kanaler. Bredband: Stockholms Stadsnät, fiber 1000Mbit.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt i stan med närhet till det mesta; Stureplans breda utbud av shopping, nöjen och restauranger, gröna lungor som Humlegården och Eriksberget samt anrika Kungliga Biblioteket är bara några exempel. Du har dessutom både Liljansskogen och Djurgården på perfekt joggingavstånd. Östermalms tunnelbanestation ligger bara en kort promenad bort och utanför dörren går flera busslinjer, däribland stomlinje 2.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här