Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Alströmergatan 8
Mauritz Lundstedt 1912
Kungsholmen
JUGENDTREA MED BALKONG VID TYST OCH FIN GÅRDSOAS
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLIST: COPPARSTAD

Om du undrat var lugnet runt Fridhemsplan finns så ska du få veta det nu. När du kliver in på den fina innergården till Brf Alströmergatan 4-8 är det som att komma till en oas. Ljudet stängs ute och du möts av ett rofyllt lugn och en fantastisk miljö i en nyrenoverad innergård med både grönska och stenläggningar. Lugnet följer med upp till fjärde våningen i gårdshuset där denna fina trea ligger. Här bor du ljust och välplanerat mellan två innergårdar, med utsikt ner mot Karlbergskanalen, fönster i både söder och norr och med balkong. Du kan sova med öppet fönster utan att störas av storstadslivet och samtidigt har du tunnelbana, bussar, shopping och service runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Alströmergatan 8, 4 tr
Område:
Kungsholmen
arkitekt:
Mauritz Lundstedt 1912
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
69 m²
Avgift:
2 696 kr inkl. värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 040 kr/år
Total driftskostnad:
6 040 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En mycket fin och ljus lägenhet med genomgående planlösning och högt läge i gårdshus. Lägenheten har renoverats tidstypiskt med stuckaturer, takrosetter och höga golvsocklar. På golven i rummen ligger originalfurutiljor. Rummen har stora fönster med djupa speglade nischer. Fönstren är av korspoststyp och troligtvis insatta någon gång under 1930- till 1940-talen. Till lägenheten hör även ett stort vindsförråd om cirka 7 kvm.

Kök

Köket vetter mot den övre gården och från köksfönstret kan du se genom hela kvarteret ner till Karlbergskanalen. Köksinredningen har vita speglade fronter och bänkskivor av massivt trä. Överskåpen utnyttjar den generösa takhöjden och sitter i dubbla rader. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade i vitt kakel och övriga väggar är målade i vitt, precis som trägolvet. Köket är utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, fläkt, kyl, frys och diskmaskin. Här finns även en kombinerad tvättmaskin och torktumlare som är integrerad i skåpinredningen. Vid fönstret är det utrymme för bord och stolar för fyra personer.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett trivsamt och stort rum med charmiga vinklar. Här kan du möblera med både en generös soffgrupp och ett större matbord, samt förvaringsmöbler och tv. Ett stort härligt fönster med söderläge bidrar ytterligare med ljus och rymd. Väggarna är ljust målade och originalträgolvet är vitsåpat.

Sovrum 1

Det rum som idag används som föräldrasovrum är ett stort och ljust rum med balkong. Tredubbla glasdörrar med överljus som går från tak till golv leder till balkongen och ger ljus och rymd till rummet. Balkongen ligger i söderläge mot den största gården. Rummet har ljust målade väggar och vitsåpade originalträgolv, och det har gott om plats för både dubbelsäng och till exempel förvaringsmöbler. I sovrummet finns dessutom en stor klädkammare som är inredd med hyllor och förvaring från golv till tak.

Sovrum 2

Det mindre av lägenhetens sovrum används idag som ett barnrum. Det är dock ett rymligt rum som har plats för dubbelsäng om så önskas. Väggarna är tapetserade med en fin blårutig tapet. På golvet ligger ett såpat originalträgolv. Från det stora fönstret har du utsikt ner mot Karlbergskanalen.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade i vitt och på golvet ligger ljus klinker. I rummet finns badkar med en tak- och handdusch, samt wc (ny 2017), handfat med kommod och en stor väggspegel.

Hall

Hallen välkomnar dig med väggar målade i mörkt blågröngrått som kontrasterar fint mot de vitmålade snickerierna och stuckaturerna. På golvet ligger grafitgrå sten. Innanför dörren finns hatthylla och plats för skor. I hallen finns även plats för till exempel en byrå.

Brf Alströmergatan 4-8

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Alströmergatan 4-8 består av 36 bostadslägenheter. 34 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 2 lägenheter samt 5 lokaler med hyresrätt (en av bostadsrätterna ägs av föreningen). Under åren 1912-1913 uppfördes huset på Alströmergatan 4-8. Byggherre och byggmästare var A Andersson och arkitekten hette Mauritz Lundstedt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001/2002.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Trygghansa.

Förvaltare

Visma sköter den ekonomiska förvaltningen inklusive lägenhetsförteckningen.

Renoveringar

1978 Stambyte el och VA bytt 1978 2005 Balkonger och uteplatser byggdes 2007 Fönster mot gatan renoverades 2007 Samtliga trapphus målades 2008 Tak målades 2009 Ny tvättstuga 2010 Nytt golv i soprummet 2011 OVK utfört 2011 Ventilation, fläktar på tak utbytta 2012 Målning av fönster

2015 Hissen renoverad

2016 Gårdsrenovering

2018 Stamspolning då stambyte ej var nödvändigt.

Ekonomi

Föreningen har god likviditet. Föreningen har dolda tillgångar i 2 hyresrätter, 1 bostadsrätt och god intäkt från lokaler. De långfristiga skulderna uppgick enligt Årsredovisningen 2017 till ca 8 milj kr vilket innebäs ca 2900kr/kvm.

Avgift

Inga planerade avgiftshöjningar i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning tillåts med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Tvättstuga

Stor tvättstuga i källaren med 4 tvättmaskiner, torktumlare o torkrum samt mangel.

Bredband och TV

Föreningen har abonnemang Bredband och TV från Tele2.

Gemensamma utrymmen

För de boende i föreningen finns bl a cykelförråd, barnvagsförråd och snickarrum. Soprum för källsortering samt grovsoprum. Trevlig och lugn innergård med planteringar, utemöbler och grill.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägarskap.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Alströmergatan är en trevlig gata med centralt, men samtidigt lugnt, läge på Kungsholmen. I närheten finns ett smörgåsbord av kaféer och restauranger, och runt hörnet ligger Västermalmsgallerian med många butiker och Fridhemsplans tunnelbanestation. Via St Eriksbron promenerar du snabbt över till Vasastan och Birkastan. Runt Kungsholmen finns fina promenadvägar längs vattnet och du kan snabbt nå dem vid Kungsholms strand.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här