Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sven Rinmans gata 3
Rolf Bodin 1931
Kungsholmen
CHARMIG FAMILJELÄGENHET MED SJÖGLIMT OCH ELDSTAD
TEXT: BERTHELS STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Tre trappor upp i ett välbevarat 30-talshus ligger denna välplanerade och charmiga fyra. Här är det lätt att trivas; i det lyxiga köket, framför den öppna spisen, på den soliga balkongen och i barnrummens mysiga sovalkover. Lägenheten bjuder dessutom på många bevarade originaldetaljer och utsikt över Riddarfjärden från vardagsrummet. Läget är lugnt, men med närhet till det mesta. Utanför dörren väntar Norr Mälarstrands vackra strandpromenad, med många restauranger och caféer att välja bland och i grönskande Rålambshovsparken finns något för hela familjen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Rolf Bodin 1931
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
96 m²
Avgift:
5 083 kr inkl. värme, vatten (obl. tillägg: bredband 100 kr/mån & tillägg fram till 2020-02-29 för säkerhetsdörr 420 kr/mån)
Pris:
8 450 000 kr (kr/bud)

Allmänt om fastigheten

El:
6 500 kr/år
Försäkring:
4 300 kr/år
Total driftskostnad:
10 800 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Notera att driftskostnaden ändras efter personliga levnadsvanor.

Allmänt

Lägenheten bjuder på gott om bevarade originaldetaljer från byggåret 1930-31, som öppen spis, fönsterspanjoletter, taklister, pelare och dubbeldörr mellan kök och sovrum. Till lägenheten hör två källarförråd på ca 4,5 kvm vardera. Föreningen är välskött och bjuder på gemensamt föreningsrum, förråd, snickarrum, cykelrum och tvättstuga med alla faciliteteter. På framsidan av huset finns gräsmatta med träd och buskar. Det finns planer på att sälja en tidigare lokal och använda intäkterna från försäljningen till att betala av en stor dela av föreningens lån, men redan idag har föreningen god ekonomi. Det är relativt lätt att hitta parkeringsplats i området.

Kök

I det påkostade och välplanerade köket, som byggdes 2014, är det en dröm att laga mat. Här finns en extra stor spis från Falcon med 5 induktionshällar, ugn, värmeskåp, smörgåsgrill och tillhörande kolfilterfläkt. De gråa fronterna kommer från Picky Living och bänkskivorna är i carreramarmor. På väggen bakom spis och diskbänk sitter vitt kakel i förband, övriga väggar är vitmålade. På golvet ligger en parkett i original. Dubbeldörrarna ut mot sovrummet/biblioteket är i original och släpper in gott om ljus i köket.

Vardagsrum

I vardagsrummet kan man njuta av öppen spis (fungerande), burspråk med sjöutsikt och en takhöjd på 2,70. Här ryms både matplats och soffgrupp och det finns gott om tidstypiska detaljer bevarade, såsom fiskbensparkett, pelare i öppningen mot köket och fönsterspanjoletter. Målade väggar i en gråbeige ton.

Sovrum/bibliotek

Från köket når man via dubbeldörrar (original) ett rum som idag har flera funktioner. Stäng till dörrarna nattetid och fäll ut dubbelsängen från garderobsväggen, så har du ett utmärkt sovrum. Dagtid öppnar du upp mot köket och får ett utmärkt bibliotek, arbetsrum, hemmagym eller extra matsal när du får många gäster. Här finns även dubbeldörrar ut till balkongen, som bjuder på sol under eftermiddag och tidig kväll. Parkettgolv och målade väggar.

Sovrum 2

Här finns en mysig sovalkov (fd pigkammare) med fönster, platsbyggt barnskrivbord samt bra förvaringsmöjligheter i form av en stor garderobsvägg. Rummet har tidigare disponerats som master bedroom. Parkettgolv och målade väggar.

Sovrum 3

Här finns en upphöjd sovalkov (ovanpå alkoven i sovrum 2), inbyggd garderob, grå fototapet och schackrutigt linoleumgolv. För den som önskar är det enkelt att ta bort dubbelalkoven och återställa den ursprungliga planlösningen med pigkammare. Från det här rummet, som tidigare var kök, kan man även öppna upp den gamla köksingången till trapphuset.

Badrum

I det stilrena badrummet finns dusch, tvättpelare från Miele samt handfat med spegelskåp ovan. På väggarna sitter vitt och grått kvadratiskt kakel och på golvet ligger grå klinkers. Golvvärme och handdukstork.

Hall

I hallen finns gott om förvaringsmöjligheter i form av två garderober samt serveringsgång med serveringsskåp i original. Parkettgolv och målade väggar.

Gästtoalett

I en tidigare garderob har man installerat en gästtoalett med handfat. Väggarna är målade i vinrött och på golvet ligger svart klinkergolv.

BRF Gökungen nr 5

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Gökungen nr 5 i Stockholm (org. nr 716417-7433) innehar fastigheten Gökungen nr 5. Föreningen upplåter 29 st lägenheter med bostadsrätt och 1 st lokal med hyresrätt som skall säljas. Uppvärmning genom fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1984 och tog över ägarskapet av fastigheten samma år.

Mark

Föreningen innehar fastigheten med äganderätt.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning tillhandahålls av SBC. Teknisk förvaltning sköts via Åkerlunds Fastighetsförvaltning.

Renoveringar

2017: Byte av elcentral, ventilation åtgärdad. 2016: Indragning av fiber till alla lägenheter. Ny entré, renovering av hisskorg. Installation av säkerhetsdörrar. 2015: Omläggning av yttertaket. Upprättande av underhållsplan. 2014: Nya tvättmaskiner. Elrum förberett för 3-fas till lägenheterna. OVK-besiktning. 2013: Renovering av kungsbalkongen mot gården. Ny sopanläggning, planteringar vid entrén, bygge av 6 st balkonger och 2 st uteplatser. 2010: Stambyte. 2009: Renovering av alla fönster. Reparation av rökkanaler.

Kommande renoveringar:

Omläggning av innergården 2018-19. Fasad mot gatan 2019-21. Renovering av kungsbalkong mot gatan 2019-21. Hissmaskineri 2021.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 9 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,3 mkr. Föreningen har en lägenhet (f.d. tandläkarlokal) som nyligen frigjorts. Den är till försäljning (i råskick) och styrelsen upplyser om att det kommer stärka det egna kapitalet. Likviden kommer till stor del att användas till att lyfta av lån. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår i dagsläget till cirka 6,000 kr vilket är genomsnittligt för Stockholms bostadsrättsföreningar.

Avgifter

Inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring, ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av ett anlitat städföretag. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan i källaren är utrustad med två maskiner, en torktumlare ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård med gemensamma utemöbler. Via en garageport mot Sven Rinmans gata kan man rulla ned både cykeln och barnvagnen i källaren. Det finns även en liten snickarhörna.

Parkering

Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (1.100 kronor i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Det finns två nät i fastigheten. Ett gammalt nät från Comhem där TV-basutbudet finns. Kommer att avvecklas inom några år. Ett nytt fibernät (IP-only) med bredband 100/10 från Bahnhof. Obligatoriskt tillägg på avin om 100 kr/månad.

Förråd

Till bostadsrätten följer två källarförråd om cirka 4,5 kvadratmeter vardera.

Övrigt

För närvarande finns ett tillfälligt tillägg vid sidan om månadsavgiften om 420 kr som avser en avbetalning av säkerhetsdörren. Detta tillägg försvinner 29 februari 2020.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-06-07. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Kungsholmen bor du lugnt och vattennära, men samtidigt nära allt du behöver. Utanför dörren väntar Norr Mälarstrands vackra strandpromenad och Rålambshovsparkens grönytor. I Rålis finns dessutom en av stans bästa lekparker, utegym, basketplan, skatepark och badplats - som gjort för hela familjen med andra ord. I området finns också många trevliga restauranger och caféer att upptäcka, som Orangeriet, Trattorian, Petit France, Newt, Flyt och Mälarpaviljongen. Missa heller inte ett besök hos korvmakarna Taylors & Jones på Hantverkargatan, ostbutiken Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan eller ett parti boule på Boulebar. En kort promenad bort, uppe vid Fridhemsplan, finns all tänkbar service, shopping och kommunikationer i form av både tunnelbana och busslinjer.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här