Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maria Prästgårdsgata 26
Byggherre: L. Fristedt 1881
Södermalm - Mariatorget
ANNO 1881 – LJUS VACKER TREA MED TVÅ KAKELUGNAR
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Med två praktfulla kakelugnar, generös takhöjd, pampiga stuckaturer, takrosetter, höga golvsocklar, spegeldörrar och ljusa trägolv med breda tiljor är detta ett både imponerande och trivsamt hem. Det är en social och mysig bostad med hög karaktär. Här bor du med luftiga och ljusa rum i fil där ett generöst kombinerat kök och vardagsrum utgör navet och på vardera sida om detta ligger ett sovrum. Dessutom har lägenheten ett stort, snyggt och välutrustat badrum med tvättpelare. På Maria Prästgårdsgata bor du lugnt och fridfullt med direkt närhet till både Mariatorget och trevliga Swedenborgsgatan, som under sommaren blir en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Maria Prästgårdsgata 26
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
Byggherre: L. Fristedt 1881
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
67 m²
Avgift:
2 419 kr Inkl. vatten och värme.

Allmänt

Observera att detta är ett bostadsaktiebolag, läs mer längre ned om bostadsaktiebolaget Draken. En själfull och vacker lägenhet som fint förenar äldre byggnadsdetaljer med modern komfort. Här imponerar detaljer som stuckaturer, takrosetter, dörröverstycken, pardörrar och dekorerade kakelugnar. Kakelugnarna är just nu inte i bruk p g a att det rökt in på vinden, detta är under undersökning. Stuckaturerna ska enligt uppgift vara gjorda av en konstnär som bodde i lägenheten för många år sedan. Enligt vår byggnadsantikvaries efterforskningar om tidigare boende i huset bodde här på 1920-talet bildhuggare Axel Bruce. Kanske var det han som såg till att denna lägenhet blev såhär pampigt utsmyckad? Lägenheten har idag väggar målade i ljusgrått som kontrasterar fint mot vitmålade snickerier och stuckaturer. På golven ligger mjuka trätiljor som togs fram vid renoveringen 2015 och slipades och oljades. De är själfulla och levande och en fröjd att gå på.

Kök och vardagsrum

Köket byggdes nytt 2015 då lägenheten gjordes om från en tvåa till en trea. Köksinredningen är sobert snygg med grå släta fronter. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel och även bänkskivan är kaklad. Diskmaskin är integrerad i skåpinredningen. Köket är även utrustat med gasspis samt extra bred kyl och frys från Smeg, alla i rostfritt utförande. Bredvid kyl och frys finns ett rymligt inbyggt skafferi. I det vackra vardagsrummet har du plats för både ett stort matbord och för en soffgrupp. Rummet är en stiluppvisning i flotta detaljer. Här finns två höga korspostsfönster med speglade djupa nischer, maffiga stuckaturer, höga golvsocklar, pardörrar, sirliga dörröverstycken och, som juvelen i kronan, en magnifik rektangulär kakelugn med dekorativa ornament. Rummet är ett ljuvligt sällskapsrum och hjärtat i lägenheten.

Sovrum 1

Lägenhetens största sovrum ligger till höger om vardagsrummet. I detta rum finns bostadens andra kakelugn. Den bär samma dekor som vardagsrummets kakelugn, men denna eldstad är rund till formen. I sovrummet finns gott om plats för en dubbelsäng och annat möblemang, och det finns även gott om förvaringsutrymmen i två bevarade inbyggda garderober, inredda med hyllor och klädstänger. Tjusiga stuckaturer, takrosett och höga golvsocklar smyckar även detta rum.

Sovrum 2

Lägenhetens andra sovrum, till vänster om vardagsrummet, är också det ett rymligt rum som idag används som barnrum. Här finns en platsbyggd säng med förvaring under, och även plats för annat möblemang.

Badrum

Det snygga badrummet totalrenoverades 2015. Väggarna är kaklade med vitt 15x15-kakel och på golvet ligger grå stenklinker försedd med golvvärme. Rummet har byggts med två nischer. I den ena finns en tak- och handdusch, och den andra rymmer en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Även hyllor för förvaring är inbyggda och inkaklade. I rummet finns även en vägghängd wc och handfat med kommod. Takhöjden i badrummet är bevarad och lika imponerande som i resten av bostaden. Här sitter traditionell belysning i stället för spotlights. Taklampan har till och med en takrosett, belysningen är dimbar och som pricken över i är taket är målat i en dovt gröngrå nyans.

Hall

Innanför dörren finns utrymme för krokar att hänga ytterkläder på. Ovanför badrumsdörren finns bevarade överskåp för förvaring. Därefter träder du, härligt och socialt, in i händelsernas centrum i kök och vardagsrum.

Bostadsaktiebolaget Draken

Allmänt

Bostadsaktiebolaget fungerar likt en bostadsrättsförening med den skillnaden att man köper en serie aktier i bolaget. Till aktierna finns en nyttjanderätt knuten till den aktuella lägenheten. Nyttjanderätten är obegränsad i tid och aktierna är belåningsbara.

Antal lägenheter

Bostadsaktiebolaget äger fastigheten Draken 13. Föreningen upplåter 14 lägenheter varav samtliga är besittningsrättslägenheter.

Mark

Eftersom bolaget äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Renovering

2014 byggdes vinden om till två lägenheter och då lades även taket om. Samma år installerades även ny hiss, bergvärme, ny el-central samt ommålning av trapphuset. 2011 stamspolning. 1998 stambyte badrum. 1990 stambyte kök.

Kommande renoveringar

För närvarande finns inga större renoveringar planerade. Man skall se över rökkanalerna till kakelugnarna och ta in offerter.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 3,1 mkr. I kassan finns ca 300 tkr. Avgift/kvm och år ca 433 kr (snitt ca 500 kr/kvm och år).

Andrahandsuthyrning

En besittningsrättsinnehavare får inte upplåta sin lägenhet i andra hand i mer än 18 månader under en 3-årsperiod utan styrelsens tillstånd.

Tvättstuga

Tvättmaskin och torktumlare finns i lägenhetens badrum.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme och vatten.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som köpare.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Bredband och TV levereras av Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från bolagets bolagsordning kontaktperson: 2018-06-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna här är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här