Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Närkesgatan 4
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Södermalm - Nytorget
ETT VARMT OCH MYSIGT HEM MED BALKONG & ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Att kliva över tröskeln till denna 1920-talslägenhet mitt i SoFo är som att få en varm och hjärtlig kram. Det är ett hem som genast omfamnar en med själ och karaktär, med en genomförd interiör som är själfull, mysig och bohemisk. Stort krut har lagts i till exempel kök och badrum, och på detaljer som belysning, innerfönster och väggar. Det är sinnligt, välkomponerat och snyggt. Planlösningen är genomgående med fönster åt både gård och gata. Kvadratmeterytan på 58 kvm är snillrikt utnyttjad och innefattar kök, matsal, vardagsrum, två sovrum, walk-in closet och badrum. Här bor du dessutom i ett välbevarat hus på en lugn liten enkelriktad gata med toppenläge mitt i Södermalms trevligaste kvarter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Närkesgatan 4
Område:
Södermalm - Nytorget
arkitekt:
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
2 391 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
4 800 kr/år
Försäkring:
1 200 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

En mycket trivsam och ombonad lägenhet som på ett väl genomfört sätt kombinerar 1920-talscharm med värme och okonventionell inredning. Den fina öppna spisen, spegeldörrar, genuina snickerier och stuckaturer matchar med mönstrat kakel, vackra väggfärger och väl valda adderade interiördetaljer. I hela lägenheten ligger originalträgolv (furugolv i kök och fiskbensparkett av ek i övriga rum) som alla är enhetligt svartmålade. Till lägenheten hör även ett källarförråd beläget på övre källarplan, cirka 6 kvm stort och med gallerdörr.

Kök

Köket är ett detaljrikt och charmfullt rum med mycket karaktär. Två av väggarna är kaklade med marockanskt kakel i rött, blått, gult, svart och vitt. I en del av köket har tegelväggen knackats fram och i övrigt är väggarna vita. Skåpsinteriören kommer från Marbodal, kompletterat med andra förvaringslösningar. Kökets maskinella utrustning kommer helt igenom från Smeg; gashäll, ugn, fläkt, diskmaskin (ny 2017) och fristående kyl och frys. Samtliga i gräddvit färg. Detta kombineras med diskho i vitt porslin och en guldfärgad sirlig kran. En mindre matplats finns också i köket, och i passagen mot hallen sitter en hatthylla och du har plats för till exempel skoförvaring.

Matsal/inre hall

Lägenhetens hall är ett stort rum med öppen spis, så som ofta var vanligt under 1920-talet. I denna lägenhet har den generösa ytan utnyttjats till en matsal. Det är härligt och socialt, att med en gång kliva in i händelsernas centrum. Matplatsen är placerad i ett hörn som är inrett med vitmålad pärlspontspanel med väggar målade i grått ovan. Den öppna spisen är fullt fungerande, vit och kakelklädd med en dekorrelief överst, och såklart en stor trivselfaktor i rummet och i hela lägenheten.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och ljust rum som ligger mot innergården. Det är lättmöblerat med plats för en stor soffgrupp och annat möblemang. Här leder glasade pardörrar ut till lägenhetens balkong. Den är ännu en mysig plats att hänga på, med utrymme för både utemöbler och växter. Balkongen ligger i söderläge och har sol från morgonen till eftermiddagen.

Sovrum

Lägenhetens stora sovrum är idag delat i två. Den yttersta delen av rummet är den största. Detta används idag som ett föräldrasovrum. Här finns plats för både dubbelsäng och förvaringsmöbler. Väggarna är upp till stuckaturlisten målade i pudrigt dimrosa. Rummet har ett spröjsat fönster som vetter ut mot Närkesgatan och insatta innerfönster in mot det intilliggande rummet. Det är två antika fönster med dekorerade nederdelar och grön vintagebemålning. I väggarna har även två runda lampor monterats. Mellan rummen sitter en spegeldörr som även den har ett fönster i sig. Rummet innanför är ett mysigt rum som idag används som ett barnrum. Här är väggarna målade i blågrönt. De infällda grönmålade fönstren ger ytterligare karaktär i detta färgstarka rum. Detta rum kan till exempel även bli ett utmärkt arbetsrum för den som inte har några barn.

Klädkammare:

I anslutning till sovrummen, med dörr från hallen, finns en rymlig klädkammare/walk in-closet. Den är inredd med ett hyllsystem från Elfa. El är även indraget hit.

Badrum

Härligheterna fortsätter ända in i badrummet. Här är väggarna klädda med dels blågrönskimrande mosaik, dels med svart 15x15-kakel. På golvet ligger brunguldig mosaik. Rummet är inrett med ett vackert badkar i koppar med blandare i äldre stil, taket i rummet är målat i koppar och här finns synliga kopparrör, några av dem utgör även en handdukstork. Här finns en högspolande wc med svart bakelitsits. Handfatet är av svart marmor och infällt i ett handgjort och bemålat toalettskåp från Pakistan. Kommoden är grönmålad och överskåpet är dekorerat med vackra blomsterslingor. I taket sitter en kristallkrona och över toalettskåp och dörr sitter handgjorda och designade kopparlampor. I badrummet finns även en ny tvättmaskin och en torktumlare med nyligen bytt fläkthjul, båda är svarta till färgen för att matcha övrig badrumsinredning och de smälter snyggt ihop med det svarta kaklet.

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter:

Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering:

Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar.

Renovering:

Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme. Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan. Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år och det är dags i år igen. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit. Frivilligt att ansluta sig till då vi har ComHem för TV och telefoni samt bredband. 2017 renoverades fönster samt ytskiktsrenovering av hissar.

Kommande renoveringar:

Renovering av garage och trapphus planeras de närmsta åren.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 29 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Underhålls plan fram till 2024 finns.

Avgifter:

Föreningen har sänkt avgifterna med 25% under 2015 som resultat av kraftig amortering av föreningens lån. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna. I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. 

Förråd:

Källarförråd om cirka 9 kvm och cirka 2,5 m i takhöjd.

Gemensamma utrymmen:

Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv:

I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem. Gas och hushållsel betalar varje bostadsinnehavare enskilt.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lilla Närkesgatan för en något anonym tillvaro trots att det ligger mitt i SoFo. Här bor du alltså lugnt och stilla men mitt i smeten. Nytorget ligger ett halvt kvarter bort och området fullkomligen kryllar av restauranger, caféer och unika butiker, men även parker och grönska som Greta Garbos park och oasen Vita Bergen. Bebyggelsen i området spänner över flera århundraden och bjuder på inspirerande promenader. Önskas mer stadspuls, shopping, service och tunnelbana finns det vid Götgatan, Skanstull och Medborgarplatsen, som du når på cirka fem minuter.