Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 48
DORPH & HÖÖG 1905
Södermalm - Sofo
NYRENOVERAD DRÖMLÄGENHET MED STORA VACKRA RUM
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMANSHEM

Med fri utsikt mot Greta Garbos torg ligger denna förtjusande hörntrea. Lägenheten har totalrenoverats under de senaste åren och fått helt nya ytskikt, kök och badrum. Planlösningen har optimerats och takhöjden på 3,20 meter har återställts, vilket gör att lägenheten upplevs mycket större än de 72 kvadrat som den är uppmätt till. Här njuter du bland annat av ett ljuvligt ljusgrönt kök, vackra William Morris-tapeter och nylagd fiskbensparkett i alla rum. Badrummet är skönt grönt även det och bostaden har flera snygga och smarta förvaringslösningar. Här bor du lugnt och skönt med livliga Nytorget precis om hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 48
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1905
Våning:
2 av 6, hiss finns, Hissen rymmer dubbelvagn.
Rum:
3 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
3 371 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
2 750 kr/år
Försäkring:
2 900 kr/år
Total driftskostnad:
5 650 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

Lägenheten har de senaste åren genomgått en grundlig renovering och fått ett helt nytt kök och nytt badrum. I alla rum (utom badrum) lades fiskbensparkett, som har hårdvaxoljats. Alla ytskikt målades eller tapetserades. All el drogs om, en ny elcentral gjordes och alla strömbrytare byttes ut till porslinsbrytare från Byggfabriken. Dessutom återfick lägenheten sin forna takhöjd om 3,20 meter. När hela fastigheten renoverades på 1970-talet gick man ganska hårt åt rummen, vilket ju var vanligt vid denna tid, och takhöjden sänktes, så många lägenheter i kvarteret har nu en lägre takhöjd än då huset byggdes. Men i denna lägenhet är detta återställt, och det ger extra rymd åt dessa rum. I kök/vardagsrum fanns fönsterfoder, dörrfoder och golvlister bevarade och dessa fick stå modell då övriga rums snickerier återskapades.

Kök och vardagsrum

Via ett valv från hallen gör du entré i det gemensamma köket och vardagsrummet. Det är beläget i lägenhetens stora hörnrum, med utsikt mot Katarina Bangata, Södermannagatan och Greta Garbos torg. Det är ett stort rum med tre höga fönster som ger ett fint ljusinsläpp. Det stilfulla köket är byggt längs en av innerväggarna och har ljusgröna fronter från Järfällakök. Takhöjden har utnyttjats och överskåpen sitter i dubbla rader, vilket ger gott om förvaringsutrymmen. Den långa rostfria diskbänken är måttbeställd och sömsvetsad. Väggarna är kaklade med vitt klassiskt 15x15-kakel med svart fog. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Här finns även en extra bred induktionshäll och ugn från Smeg. Allt i köket är nytt från 2014. I anslutning till köket har du plats för ett stort matbord med rum för många gäster, tio sittande utan problem. I vardagsrumsdelen av rummet finns gott om utrymme för stor soffa med tillförande möblemang. Hela rummet är ett härligt, ljust och luftigt sällskapsrum, till vardag och till fest.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum, belägna på varsin sida om kök och vardagsrum. Det vänstra rummet används idag som föräldrasovrum. Det är ett stort rum vars fönster vetter mot Södermannagatan. Här finns gott om plats för dubbelsäng och för förvaringsmöbler. Här finns också en mycket fin rosa garderobsvägg som både ger goda förvaringsutrymmen och matchar rummets väggar helt perfekt. De är tapetserade med William Morris mönster Honeysuckle. Hemmets andra sovrum ligger till höger i lägenheten och har också en tjusig Morristapet på väggarna; Leicester. Även i detta rum får en dubbelsäng plats om så önskas. Idag används rummet som barnrum. Från fönstret har du utsikt över Greta Garbos torg.

Badrum

Det fina badrummet renoverades 2016. Väggarna är här kaklade i italienskt kakel från Byggfabriken i färgen Jade Breeze satt med ljusa fogar. På golvet ligger hexagonformat vitt klinker, Grynna från Höganäs. Vattenledningarna är infällda i väggen. I rummet kan du dubbelduscha, här finns två tak- och handduschar försedda med en väggnära Unidrain-golvbrunn. I golvet finns även golvvärme. Wc, handfat med kommod och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare finns även i badrummet.

Hall

Hallen är stor och välkomnande. Den leder till alla rum i lägenheten och får fint ljusinsläpp tack vare alla stora fönster i lägenheten. Innanför dörren finns en klassisk hatthylla i aluminium. Man har även gjort en stor djup förvaring i en nisch som sväljer mycket grejer, till och med en stor syskonvagn. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Lien 5

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger hela kvarteret Lien. Totalt antal lägenheter 109 st. 106 lägenheter med bostadsrätt, 3 hyresrätter (182 kvm) samt 11 lokaler med hyresrätt (1008) kvm. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

1971 - 1974 Stambyte samt byte av elstigare (3-fas finns) troligtvis reoverades fönstren. 1990 Fasadrenovering. 2003/2004 Taket renoverades. 2005-06 Målades trapphusen. 2009-10 Tvättstugorna renoverades och fick nya maskiner. 2016 målning av fönster. 2017 Relining av köks stammarna samt renovering av värmesystem, samtliga radiatorer har fått nya ventiler och reglage. För mer information se årsredovisningen.

Kommande renoveringar

Inom ett par år kommer en OVK att utföras i övrigt inga stora renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och en inredningsbutik. Belåningen ligger runt 5 557 kr per kvm (medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm) enligt 2017 års årsredovisning. Föreningens 3 hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter. Oktober 2017 höjdes månadsavgifterna med 3 %. Inga fler avgiftshöjningar har diskuterats.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning. Andrahandsuthyrning till juridisk person accepteras ej.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga

I föreningen finns tre tvättstugor. Samtliga är renoverade 2009-2010 och fick då också nya maskiner.

Gemensamma utrymmen

På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man också placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i barnvagnsrum i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera (fiber) som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder. Varje lägenhet debiteras i efterskott för faktisk förbrukning.

Delat ägande:

Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Överlåtelse och Pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift betalas av köparen (2,5% av prisbasbelopp) Pantsättningsavgift betalas av pansättaren (1% av prisbasbelopp)

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i kreativa Söderkvarter precis vid Nytorget och med många spännande butiker och trevliga caféer och restauranger runt hörnet, till exempel Nytorget 6, Urban Deli och Älskade Traditioner som du även har utsikt över. Under sensommaren har du dessutom Bondens Marknad som granne. Till oasen Vita Bergen och Parkteaterns föreställningar är det bara ett par minuters gångväg. Bebyggelsen i området spänner över flera århundraden och bjuder på inspirerande promenader. Önskas mer stadspuls, shopping, service och tunnelbana finns det vid Götgatan, Skanstull och Medborgarplatsen, som du når på fem minuter.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här