Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 21
Victor Dorph & Anders Höög 1904
Södermalm
VACKER STOR TREA MED TVÅ KAKELUGNAR OCH BALKONG
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: JOHAN SPINELL STYLIST: RYDMANSHEM

Stuckaturer, takrosetter, serveringsskåp, höga golvsocklar, burspråk, trägolv, två bevarade kakelugnar och balkong – denna fina och stora jugendtrea stoltserar med allt detta. Lägg därtill ett fantastiskt läge invid Katarina Bangatas gröna allé, genomgående planlösning, stora stilfulla rum, 3,4 meters takhöjd och charmfulla vinklar, ja detta är en bostad med många kvaliteter. Lägenhetens tre rum disponeras idag med ett vardagsrum, en matsal och ett sovrum, men rumsfördelningen är flexibel och kan nyttjas utefter behov. Det stora vardagsrummet kan även delas av till två rum. Här bor du med bästa läge mitt på Södermalm och med ett nästan oändligt utbud av restauranger, caféer och nöjen tätt inpå.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 21
Område:
Södermalm
arkitekt:
Victor Dorph & Anders Höög 1904
Våning:
3 av 5, Eventuellt installeras hiss i framtiden
Rum:
3 rum och kök
Area:
105 m²
Avgift:
4 062 kr Inklusive: Värme, Vatten. Avgiften betalas kvartalsvis i förväg.

En stilfull sekelskiftesvåning med genomgående planlösning och generösa rum med många bevarade originaldetaljer. Ljusa väggar och snickerier och bevarade trägolv i alla rum utom kök och badrum. Till lägenheten hör även två förråd, ett litet i källaren och ett större under snedtak på vinden.

Kök

Köket är ett parallellkök med inredning i vitt och mörkare brunt, platsbyggd så det följer den rundade ytterväggen. Som bänkskivor ligger afrikansk marmor, vilket även utgör väggbeklädnad på matlagningssidan. I köket finns gasspis, diskmaskin, kyl och frys. I köket finns även plats för ett mindre matbord. Mellan kök och hall sitter ett fint spröjsat innerfönster, och ovanför köksdörren sitter ett överljus. Utanför köket finns den vackra serveringsgången bevarad, med profilerade förvaringsskåp och pärlspont.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort rum med fönster mot Skånegatan. Det nås både via serveringsgång/inre hall och från matsalen genom vackra pardörrar. Ytorna i rummet är generösa och lättmöblerade. Eftersom två dörrar finns, skulle den som är i behov av flera sovrum kunna dela av detta rum till två med en skiljevägg. I vardagsrummet finns en vacker rektangulär kakelugn i vitt reliefkakel som är ursprunglig med huset.

Matsal

Det rum som idag används som matsal är ett hänförande rum beläget i husets halvcirkelformade burspråk med utsikt mot allén utanför. I burspråket finns två fönster och runt rummet löper ornamenterade stuckaturer och höga golvsocklar. Här kan du möblera med ett stort matbord om så önskas. Den som vill ha en annan rumslösning kan i stället disponera rummet som vardagsrum eller sovrum. I detta välvda rum finns en rund kakelugn i vitt kakel med ljust blå ornamenterad dekor.

Sovrum

Sovrummet ligger i fil med köket med lugnt läge in mot kvarterets innergård. Även detta är ett stort och lättmöblerat rum med gott om plats för dubbelsäng och annat möblemang. Från sovrummet leder glasade pardörrar ut till lägenheten balkong. Den ligger med högt läge in mot gården. Här har du en härlig plats för utemöbler och odlingar. I den inre hallen utanför sovrummet finns goda förvaringsutrymmen i två rymliga originalgarderober.

Badrum

Badrummet har aquafärgade kaklade väggar, och på golvet ligger vit klinker. Här finns ett fint badkar på tassar, handfat och wc. I rummet finns också tvättmaskin och ovanför den finns ett stort väggskåp.

Hall

Hallen ligger centralt i lägenheten och är ett välkomnande rum med trevliga vinklar. Innanför dörren finns gott om plats för till exempel hatthylla och skoförvaring. Spegeldörrar, stuckaturlister och ett innerfönster ger rummet karaktär. Trägolvet är här målat i vitt.

Bostadsföreningen Eken 6 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen Eken nr 6 u.p.a (org. nr 702000-4250) innehar en fastighet med ett bostadshus med adressen Katarina Bangata 21. Huset bebyggdes 1904. Föreningen upplåter 22 st lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 1921

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning har skötts av STOR Totalredovisning i Stockholm AB och teknisk förvaltning har skötts av FT Drift. Föreningen har under 2016 varit medlemmar i Bostadsrätterna.

Viktigare genomförda renoveringar

1994:Byte av el-stigare och uppgradering till tre-fas 2002:Omläggning av tak 2003:Renovering av trapphus och ett partiellt byte av V/A stammar utfördes. 2005-2006:Partiellt byte av V/A-stammar. 2006:Ommålning av fönster samt renovering av fasad mot gård 2009:Partiellt byte av V/A-stammar.

2013: Byggdes balkonger

2013:Förbättringsåtgärder gällande fjärrvärmesystemet. 2015:Målning av fönster samt renovering av fasad mot gatan 2015:Förbättringsarbete av tak

2015:Stamspolning

2018:Indragning av fiber

Kommande renoveringar:

Föreningen planerar byggnation av hissar och inredning av vind. Beslut ska tas under år 2018. I planen ligger att byggnationen finansieras av försäljning av vinden där föreningen vill bygga lägenheter. I samband med byggnation av hiss kommer sop- och cykelrum i källaren renoveras

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 3,8 mkr. I kassan finns cirka 1,2 mkr. Föreningens intäkter uppgick 2017 till 1 395 424. Av dessa var 410 263 hyresintäkter och 854 796 avgifter. Se vidare: https://bfeken.files.wordpress.com/2018/05/bf-eken-budget-2018.pdf

Avgifter

Ingen höjning av avgifterna är planerad. Obligatorisk kostnad för bredband med 165 kr/mån samt för kabel-tv med 115 kr/mån tillkommer. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Andrahandsuthyrning

För att få upplåta sin lägenhet i andra hand krävs styrelsens tillstånd. Se vidare information på föreningens hemsida: https://bfeken.wordpress.com/hyra-ut-i-andra-hand/

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgar teckna och vidmakthålla hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trapphus och gemensamma utrymme städas av firma som är anlitad av föreningen. Föreningen har två gemensamma städdagar per år, en på våren och en på hösten. Då städas gården och gemensamma utrymmen gås igenom och ovidkommande prylar slängs. Städdagarna brukar avslutas med enklare förtäring och dryck.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i källaren. Här finns torkskåp, torktumlare och två tvättmaskiner. Det är klinkers på golvet och det finns bänkyta och ho.

Gemensamma utrymmen

Inga andra gemensamma utrymmen

Parkering

Föreningen har inga parkeringsplatser

Bredband och TV

Fiber installerades våren 2018. Kabel-TV levereras av ComHem Kostnaden för kabel-TV och bredband är inte fördelad efter andelstal utan det är samma kostnad för varje lägenhet oavsett storlek. Kostnaden för kabel-tv och bredband är inkluderad i avgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer två förråd, ett mindre i källaren och ett större på vinden.

Övrigt

Se mer information om föreningen på deras hemsida https://bfeken.wordpress.com

OMRÅDET

Här bor du i händelsernas centrum men med ett lugnt och fritt läge vid Katarina Bangatas breda allé, nära båda SoFo-kvarteren, Götgatan och Medborgarplatsen. Trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer, biografer och teatrar - allt ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Bara i huset och kvarteret finns ett stort antal restauranger och caféer, som Whitmans deli, Chutney, Bananas med flera. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Skånegläntan, Nytorget och Vita Bergen i närheten.