Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wollmar Yxkullsgatan 5 B
1926-1927 Birger Ljugarn
Södermalm - Mariatorget
STOR OCH MYSIG 1920-TALSLÄGENHET MED ÖPPEN SPIS
FOTO: SPINELL TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM

Med superbt läge invid Mariatorget och trevliga Swedenborgsgatan ligger denna fina och ljusa 2,5:a med italiensk balkong i gårdsläge. Lägenheten är stor och luftig med en genomgående planlösning som är bostadens ursprungliga. Här finns ett trivsamt kök med balkong, ett rofyllt sovrum och ett generöst och inbjudande vardagsrum samt en gemytlig inre hall med öppen spis i anslutning. Dessutom har lägenheten mycket gott om förvaringsutrymmen och ett nyrenoverat badrum med tvättmaskin. De många bevarade originaldetaljerna som fiskbensparkett, spröjsade fönster och strama stuckaturlister skapar trivsel och harmoni – här är det lätt att känna sig hemma. Med både öppen spis och balkong kan du krydda livets alla årstider.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Wollmar Yxkullsgatan 5 B, 3 tr
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1926-1927 Birger Ljugarn
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
4 087 kr inkl. värme och vatten

Kök

Köket renoverades 2010 och kommer från Kvik. Fronterna är vita och släta och har överskåp i dubbla rader. Diskbänken är rostfri och specialbeställd. Som stänkskydd sitter vitt liggande metrokakel. Köket är utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. I köket får du lätt plats för ett mindre köksbord invid de glasade pardörrar som leder till lägenhetens balkong. Det är en fin italiensk balkong som ger härlig utekänsla när du öppnar balkongdörrarna. Här har du en liten sittplats bland innergårdens trädkronor dit du gärna tar med dig frukostkoppen, och en utmärkt plats för kryddväxter och annat grönt. I anslutning till köket finns ett fint serveringsskåp bevarat från byggåret. En vacker glasdörr i original leder vidare in till serveringsgång och kök.

Vardagsrum

Vardagsrummet nås via en klassiskt vacker glasdörr och är ett inbjudande, stort och ljust rum med två höga fönster mot gatan. Rummet är lättmöblerat med stora väggpartier, fiskbensparkett och plats för både soffgrupp, matbord och förvaringsmöbler som kan placeras på många sätt.

Sovrum

Sovrummet är beläget in mot gården, vilket gör det till, ett lugnt rum utan insyn. Här finns en lång garderobsvägg och även en bevarad klädkammare så förvaring är det gott om i detta rum. Här finns plats för en stor dubbelsäng och för ytterligare möblemang om så önskas.

Inre hall

Den inre hallen är ett trivsamt extra rum där den fina öppna spisen, som har en kamininsats, utgör både ett smycke och en mysfaktor. Spisen är vitputsad med raka linjer och avslutas med en flat spiselkrans i marmor som bildar en hylla i rummet. Framför spisen ligger en marmorskiva infälld i fiskbensparketten. Här välkomnar du dina gäster framför en sprakande brasa. Rummet används också med fördel som till exempel bibliotek eller kontor. Under taket sitter bokhyllor runt hela rummet. Rummet kan möbleras med till exempel fåtölj och skrivbord och har ett inbyggt linneskåp i original.

Badrum

Det fina badrummet renoverades hösten 2017. Väggarna är kaklade med ett vitt större kakel och på golvet ligger grått stenliknande klinker med golvvärme. Här finns en tak- och handdusch med fin rund draperistång, handfat med kommod, spegelväggskåp, wc och tvättmaskin. Rummet har ledbelysning med fyra olika ljuseffekter.

Entré

Innanför ytterdörren sitter en bevarad hatthylla med ankarkrokar och bredvid denna finns en rymlig klädkammare där du kan hänga undan ytterkläder. Ett fint valv tar dig vidare in i den inre hallen.

Brf S:t Göran 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten S:t Göran 1. Föreningen består av 81 lägenheter med bostadsrätt samt 10 lokaler och 2 lägenheter med hyresrätt (ca 60 respektive 90 kvm).

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Trönnberg & Co.

Renoveringar

1996 - Byttes el-stigare och samtliga V/A-stammar samt renoverades fasad och fönster 2003 - Renoverades gården på Wollmar Yxkullsgatan 3 2005 - Renoverades gården på Wollmar Yxkullsgatan 5 och Swedenborgsgatan 2007 - Byggdes balkonger på Wollmar Yxkullsgatan 3 2008 - Renoverades gårdsfasaden på Wollmar Yxkullsgatan 3 2009 - Renoverades fönster mot Swedenborgsgatan 2010 - Renoverades portarna 2011 - Renoverades fönster mot gården på Wollmar Yxkullsgatan 5 A och 5 B samt Swedenborgsgatan mot gården. Ny hiss Wollmar Yxkullsg 3. 2011 - Installation av fibernät 2012 - Byggnation av vindslägenheter Wollmar Yxkullsg 3 2012 - Installation av fiber för bredband. 2014 - Byggnation av balkonger mot gården på Wyx 5a, 5b och Swe 5a 2015 - Byte av portöppnare samt installation av dörrknapp WY 5A. Utgrävning av två rabatter samt iläggning av stenplattor WY 5B. 2016 - Installation av ventilation i källaren på WY 5B, skrapning och målning av vägg. Stamspolning och kartering av alla avloppsrör. Terrassen mot väggen grävdes ur, iläggning av fuktspärr och stenplattor WY 5B. Installation av bergvärme. 2017 - Brandkontrollbesiktning av rökgångar. Sotning. Relining av rören i bottenplattan samt till gårdsbrunnen WY 5B. Ovk-besiktning WY 5A, 5, WY 5B och SW 5A. Godkänd. 2018 - Injustering av radiatorer samt montering av nya termostater 2018. Delvis renovering av tak påbörjat i januari.

Kommande renoveringar

Delvis renovering av tak (målning), fasader och utsatta fönster.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 41,5 mkr, (ca 7 235 kr/kvm boyta). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar samt årliga hyresintäkter på över 1,5 mkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård med gemensam uteplats och grill, sandlåda och två vackra almträd. Dessutom finns tre tvättstugor, cykelrum, två barnvagnsrum samt ett soprum för hushålls- och grovsopor.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 4-5 kvm och ytterligare förråd går vanligtvis att hyra av föreningen.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till fiberbredband via Ownit (100 Mbit/s) samt analog tv via Bredbandsbolaget med ett basutbud på ca 15 kanaler. En obligatorisk avgift på 176 kr för bredband och analog tv tillkommer månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas inte inträde i föreningen. Köpare av bostadsrätt i föreningen ska själv ha för avsikt att bebo lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ekonomiska förvaltare 2 maj 2019 samt årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. I huset ligger trevliga restaurangen och baren Racamaca där du gärna slinker in för ett glas. Wollmar Yxkullsgatan är också en bred gata med träd och långt avstånd till huset på motsatt sida. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast fem minuter från pendeltågen vid Södra station. Dessutom har du promenadavstånd in till city, och når till exempel centralstationen på 30 minuter.