Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gröndalsvägen 36
Backström & Reinius 1961
Gröndal
ETAGEFEMMA MED TVÅ BALKONGER & MYCKET LÅG AVGIFT
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I ett stjärnhus mitt i mysiga Gröndal ligger denna fantastiska etagelägenhet om fem rum och kök, varav tre sovrum. Bostaden ligger högst upp i huset med fönster i tre väderstreck och med mycket bra planlösning. På entréplanet ligger kök, vardagsrum och matsal i trevlig öppen disposition och på övervåningen finns tre bra sovrum. Båda våningarna har nyrenoverade badrum, goda förvaringsutrymmen och varsin balkong. Till övervåningen finns en separat entré vilket ger möjlighet att enkelt kunna hyra ut ett rum. Här bor du med fina originaldetaljer som burspråk, stilfulla fönster av olika slag, marmorfönsterbräden och en maffig ektrappa mellan våningarna, och endast tre minuter från Mälarens strand med bad och båtbrygga.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Gröndalsvägen 36
Område:
Gröndal
arkitekt:
Backström & Reinius 1961
Rum:
5 rum och kök
Area:
118 m²
Avgift:
858 kr inkl. värme, VA, Bredband (garage finns för 167kr/mån)
Pris:
8 950 000 kr kr/bud

Allmänt

En mycket snygg etagelägenhet med bra och välkomponerad planlösning - stora sociala ytor på entréplanet och tre bra sovrum på det övre planet. Det är en bostad med många möjligheter och ytor som kan disponeras efter behov. Från rum och balkonger har du häftig utsikt över omgivningarna där du bland annat ser ut över den intilliggande grönskande parken och vidare ner mot Mälarens strand. Båda våningarna har goda förvaringsmöjligheter och utöver detta hör också ett källarförråd om 4-5 kvm till lägenheten.

Kök

Det snygga köket byggdes 2015 och är specialritat och tillverkat i Småland av massivt trä med fronter målade i Stockholmsvit färgton. Bänkskivan är av svartpigmenterad betong med specialbeställd diskbänk i rostfritt med uppvikt sarg mot vägg. Väggen vid arbetsytorna är ovanför detta klädda med vit glasmosaik. Köket är utrustat med induktionshäll, inbyggnadsugn, diskmaskin och fristående kyl och frys. Köksgolvet är ett specialflutet industrigolv, framtaget för truckkörning (!) och behagligt tempererat alla årstider, skönt att gå på och lätt att hålla rent. Rummet har mycket bra belysning i form av både elskenor och ledbelysning. Köket har öppnats upp mot det intilliggande vardagsrummet vilket ger möjlighet till att möblera med ett riktigt stort matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i anslutning till köket vilket ger en härligt stor social planlösning, samtidigt som rummens vinklar bildar rum i rummen som är enkla att möblera med olika funktioner. Här kan du ha både en stor soffgrupp, stort matbord, läshörna, bokhyllor, tv med mera. På golvet ligger en fin rutlagd ekparkett. I vardagsrummet finns två burspråksfönster i olika riktningar och utgång till entréplanets balkong.

Sovrum

Bostaden har tre sovrum på den övre våningen. Det största sovrummet är ett generöst och härligt hörnrum med balkong och fönster i två väderstreck. Här finns plats för både dubbelsäng och annan möblering. Balkongen bjuder på storslagna vyer från toppen av huset. Den, och även balkongen vid vardagsrummet, har platsbyggda väderbeständiga golv. På vardera sidan om detta master bedroom ligger de andra sovrummen som båda är två rymliga och fina rum. Det ena har ett charmigt snedtak och det andra har takfönster och en köksdel. Takfönstret är helt nymonterat har treisolerglas och integrerad mörkläggningsgardin. I och med köket kan detta rum fungera som ett uthyrningsrum och generera goda inkomster, eller till exempel vara ett lämpligt rum för äldre hemmaboende barn. Alla sovrummen och hela övervåningen exklusive badrummet har ljusa golv av lackad linoleum. I eller i anslutning till sovrummen finns gott om garderober och även en rymlig klädkammare med fönster. Detta utrymme kan för den som önskar även bli ett litet arbetsrum, barnrum etcetera.

Badrum

Lägenheten har ett badrum på vardera våning. Båda helrenoverades och stambyttes 2015. Badrummet på entréplanet har väggar kaklade i vitt kakel i storlek 15x30 med en fondvägg i gult 15x15-kakel. På golvet, som är försett med golvvärme, ligger vitt simhallsklinker i fiskbenssättning och med halkskyddsstruktur. Här finns regndusch med snygg duschdraperiupphängning av kopparrör, vägghängt handfat, vägghängd wc, handdukstork och badrumsskåp. Rummet är förberett för tvättmaskin. Här finns även ett fönster som ger dagsljusinsläpp och effektiv ventilation. Badrumsdörren är ytterligare en fin detalj, målad i grönt och med ett frostat glas i övre spegeln. I badrummet på övervåningen är väggarna kaklade med vit kristallmosaik och golvet har mörkblå klinker i fiskbenssättning med vattenburen golvvärme. Här finns badkar, handfat med kommod, vägghängd wc och badrumsskåp med spegeldörrar. Även detta badrum får dagsljus från ett fönster. I båda badrummen ligger vattenburen golvvärme.

Hall

Du gör entré på ett vackert kalkstensgolv som är i original sedan byggåret. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor och vid interntrappan finns bra förvaringsutrymme i en garderob. Gulmålade dörrposter utgör härliga färgklickar, precis som den gröna dörren som leder in till badrummet. Hallen är möblerbar och går att inreda med till exempel fler garderober. Lägenhetens huvudentré är på fjärde våningen men även övervåningen har en hall och entré. Båda entréerna är försedda med nyligen monterade massiva säkerhetsdörrar.

Brf Akterspegeln 18

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Akterspegeln 18. Föreningen upplåter 27 lägenheter och 6 lokaler med bostadsrätt samt 36 lokaler och 65 garageplatser med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius och uppfördes av byggmästare Olle Engqvist 1961-63.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nordstaden AB och fastighetsskötseln sköts av Cura förvaltning Stockholm AB.

Renovering

2014-2015 Stambyte i alla hus samt ny injustering av värmesystemet. 2013 Installation av tre nya centralfläktar. 2012 Stamspolning, injustering av värmesystemet, byte av balkongdörrar, installation av säkerhetsdörrar. 2011-12 Byte av undercentral och uppgradering. 2011 Ny bastu, totalrenovering av hiss i port 38. 2010-11 Radonmätning. 2009 Stamspolning, installation av höghastighetsbredband. 2008 Ny tvättstuga. 2007 Ny reglercentral. 2006-07 Nya termostater i hela fastigheten.

Kommande renoveringar

Fortsatt planering och genomförande av plan för trädgården, utredning av övergång och installation av bergvärme, utredning kring omvandling till äkta bostadsrättsförening, renovering av samtliga fönster. Se årsredovisningen för mer information.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 35 Mkr, vilket ger cirka 15 945 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 189 kr. Det finns inga planer på att ändra avgifterna i dagsläget.

Vad innebär att bo i en oäkta bostadsrättsförening?

Föreningen är väl omhändertagen och mycket stabil ekonomi. Det centrala läget i Gröndals centrum lockar många hyresgäster till föreningens byggnad. Genom goda intäkter från föreningens lokaler kan pengar gå till byggnaden, den fina gemensamma terrassen och den vackra trädgården. Tack vare att dessa intäkter utgör den övervägande majoriteten av föreningens inkomster, klassas bostadsrättsföreningen som oäkta. Att vara medlem i en oäkta förening anses vara en förmån då det ger mycket låga månadsavgifter och tar sig uttryck i att bostaden har ett förmånsvärde som beskattas. I det här fallet är förmånsvärdet 103 804 kr/år, vilket beskattas med 25 %, dvs ca 25 951 kr årligen eller knappt 2 163 kr månadsvis. Att bo i en oäkta förening innebär ofta en väldigt låg månadsavgift som även tillsammans med denna förmånsbeskattning håller sig på en mycket konkurrenskraftig nivå. Den totala månadskostnaden för månadsavgift och förmånsbeskattning blir i det här fallet ca 3 020 kr. Kapitalvinstbeskattningen uppgår till 25%, aningen högre än de 22 % som gäller för äkta bostadsrättsföreningar, och tidigare uppskjuten skatt kan inte tas med i lägenheten eller skjutas vidare efter en försäljning i en oäkta förening. Det är få föreningar som har möjligheten till så stora intäkter som denna föreningen. Med sina stora intäkter från lokaler har föreningen en mycket god ekonomi och kan bland annat erbjuda sina medlemmar billiga garageplatser för 167 kr/mån. Vid stambytet kunde exempelvis föreningen kraftigt subventionera nya kök i originalstil för de boende. Medlemmarna har tillgång till en stor gemensam trädgård med terrass och fastigheten har ett bra skyltläge mitt i Gröndals centrum.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har städdagar på hösten och våren, där man deltar efter förmåga. Dessa åtföljs av fika och/eller grillning.

Tvättstuga

Ny tvättstuga stod klar 2008. Den innehåller grovtvättmaskin, grovtorktumlare, två vanliga tvättmaskiner, och en vanlig torktumlare. Samtliga tvättmaskiner kommer från Miele. Två torkskåp och kallmangel finns också. Tvättstugan ligger i det övre garaget i riktning mot 38:ans port.

Gemensamma utrymmen

Gården är möblerad med sittgrupper och en grillplats. En övernattningslägenhet finns i övre garaget, vägg i vägg med tvättstugan, med sovplats för upp till fyra personer, pentry, dusch och toalett. Föreningen har även ett cykelrum.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV genom Comhem och bredband genom Bredbandsbolaget. Bredband, 100 Mbit, ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. rolleras med föreningen.

OMRÅDET

Se vår härliga film om Gröndal här ovan!

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa frukostbröd och klassiska bakverk. Lägg dessutom till vågskvalp, klippor och badbryggor, och du har en oerhört trivsam miljö. Här bor du nära såväl vattnet som Gröndals huvudgata med butiker, service och kommunikationer. Här finns bussar och tvärbana alldeles utanför porten, som smidigt ansluter dig till både röda och gröna linjen, i Liljeholmen respektive Alvik. Gröndals Båtklubb håller till vid Gröndalshamnen endast ett par minuter bort och här kan man ställa sig i kö får båtplats. Även Färgfabriken med utställningar, events och bra restaurang ligger nära. Dessutom kan du promenera till Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang av högsta klass. Du når även Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här