Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 15
Sven Wallander 1943
Södermalm - Reimersholme
LJUS OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED SJÖUTSIKT
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: JOHANSSON

Med kanalen och Långholmen på första parkett och med badbrygga och föreningens roddbåt precis utanför porten är detta ett boende med många mervärden. Denna fina funkishörntvåa har en trevlig runtgående planlösning och välplanerade ytor där bevarade originaldetaljer fått kärleksfull omsorg och uppdatering via arkitektögon. Väggar, tak och snickerier har målats och golven har slipats och hårdvaxats ljusa. Att bo på en ö i centrala Stockholm ger en speciell känsla. Med badrocksavstånd till Mälaren kan du börja varje dag med ett dopp. Årstidernas skiftningar blir extra tydliga med vatten och natur så nära inpå. Samtidigt har du staden nära - en kort promenad bort finns Hornstull med dess stora utbud av restauranger, caféer, bio, butiker och service.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Anders Reimers väg 15
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
Sven Wallander 1943
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
36 m²
Avgift:
2 348 kr inkl. värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 340 kr/år
Övrigt:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
7 840 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt avser utgiften för gas.

Allmänt

En mycket trivsam lägenhet i hörnläge med häftig sjönära utsikt genom fina bevarade fönster med marmorbräden, vred och radiatorer. En bostad med ljusa väldisponerade ytor där du får plats med alla funktioner, dessutom bra förvaringsytor i lägenheten samt i ett vindsförråd om cirka 5 kvm och ett källarförråd (matkällare), cirka 1 kvm stor.

Kök

Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskiva av massiv ek med dubbel diskho i rostfritt. Som stänkskydd sitter svart kakel. Köket är utrustat med gasspis med varmluftsugn från De'Longhi, rostfri diskmaskin och integrerad kyl och frys. I kökett finns också rum för en liten matplats. Det lilla köksfönstret blir som en tavla där du ser båtarna glida förbi på kanalen. På golvet ligger furutiljor i original som även de är nyslipade och hårdvaxade.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är ett ljust och luftigt rum som präglas av två parallella funkisfönster med fint ljusinsläpp. Rummet är inbjudande och lättmöblerat med plats för både soffgrupp, matbord och förvaringsmöbler. På golvet ligger en rutlagd ekparkett som är nyslipad och behandlad med ljuspigmenterad hårdvax.

Sovrum

Sovrummet är ett rogivande rum med plats för större säng. Här finns även en rymlig garderobsvägg med överskåp. Hela garderobsväggen är inmålad i sobert grått. Även i sovrummet ligger ekparkett som är nyslipad och vaxad.

Badrum

Badrummet har ett klassiskt funkisutförande med trion badkar, handfat och wc i kombination med kaklade väggar i vitt 15x15-kakel. På golvet ligger ljust blågrå klinker och i rummet finns även en handdukstork.

Hall

I hallen finns en nybyggd garderob i kombination med hatthylla som är ett bra förvaringsutrymme. På golvet ligger det fina och slitstarka marmorgolvet i original kvar. Ytterligare en trevlig detalj är att ytterdörren (som är en säkerhetsdörr) ligger ett par trappsteg ner.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 438 lägenheter med bostadsrätt samt ett stort antal lokaler, varav 7 kommersiella. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden. 1990-tal: Byte av taken på låghusen. 1991-94: Byte av el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också. 1998: Målning av fönster på höghusen. 2003: Målning fönster på låghusen. 2005: Omläggning av taket på höghusen. 2007: OVK-besiktning av ventilationen i höghusen. 2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentralen till fjärrvärmen. 2011: OVK-besiktning av ventilationen i låghusen. 2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter. 2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet. 2016: Omläggning av taket. 2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014. 2018: Byte tvättutrustning i en tvättstuga. Byte bärlina i en hiss.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av låghusen mot gården samt inspektion av fönsterna avsett målningsbehov.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger enligt årsredovisning för 2018 på 4 543 kr per kvm boyta, vilket amorteras årligen. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade ändringar av årsavgiften. Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår i avgiften och 41 kr/mån för bredband (här är det inkluderat i 3 324 kr/mån). Vid överlåtelse betalas 1163 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 465 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns sex tvättstugor i föreningen. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av ComHem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all tänkbar service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.