Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 64
BJÖRN HEDVALL 1926-1927
Södermalm - Nytorget
MYSIG VINDSTVÅA MED TERRASS, SNEDTAK & BJÄLKAR
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINELL STYLIST: LINDHOLM

Högst upp i huset ligger detta mysiga näste, en genomgående vindslägenhet om två rum och kök och med egen takterrass i soligt sydvästläge. Snedtak och takbjälkar ger karaktär och charm åt hemmet som har ett socialt och härligt kök och vardagsrum i öppen planlösning och ett mysigt sovrum som ansluter till takterrassen. Dessutom har du ett lyxigt och fint badrum med fönster, och goda förvaringsutrymmen i hela bostaden där alla vinklar har nyttats på smartaste sätt. Här bor du lugnt och tyst i din egen oas som badar i ljus från morgon till kväll. Läget i SoFo nära både Nytorget och Vita Bergsparken är dessutom svårslaget och du bor i en välmående förening som sänkt avgiften tre gånger under de senaste åtta åren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
BJÖRN HEDVALL 1926-1927
Våning:
6 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
50 m²
Avgift:
2 604 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 060 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

El:
3 400 kr/år
Försäkring:
3 200 kr/år
Total driftskostnad:
6 600 kr/år

Allmänt

En mycket fin och ljus lägenhet med fönster i två väderstreck och takterrass i sydväst. I alla rum finns snedtak och takbjälkar, samtidigt som takhöjden är generös och alla ytor nyttjats till smart förvaring. Lägenhetens fönster är nyligen renoverade och elementen är nya. Väggarna i alla rum är vitmålade och på golven ligger träparkett. Ett källarförråd om cirka 2,5 x 2,5 meter hör också till bostaden.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum delar på ytan i ett generöst och inbjudande rum, lika trevligt för fest och stora middagar som för lugnt hemmamys. Köket ligger till höger i rummet, byggt delvis diagonalt i ett charmfullt hörn. Mittemot den fasta inredningen finns en köksö med sittplatser. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskivorna är av massivt trä. Ett vackert blankt keramiskt kakel i gröngrå ton sätter pricken över i. Köket är utrustat med spishäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Under snedtaket i köket finns också ett platsbyggt skafferi, som ger ytterligare fin förvaring. Vid fönstren intill köket finns plats för ett stort matbord där du kan duka till många under snedtak och bjälkar. Ytan mellan fönstren har smart utnyttjats till en platsbyggd byrå. I vardagsrumsdelen får rummet karaktär av en putsad stenvägg med bevarad änglatrappa. Här finns gott om utrymme för en soffgrupp och till exempel tv och förvaring. Rummet har tre fönster, två större spröjsade belägna i varsin takkupa, och emellan dem även ett mindre fönster. Från dessa har du utsikt mot Katarina Bangata och Sofia kyrka. Du kan även se en glimt av Hammarbybacken.

Sovrum

Sovrummet är ett ljust och rogivande rum. Här finns plats för dubbelsäng och bra förvaring i en garderobsvägg. Sneda tak och bjälkar ger charm även åt detta rum. Här finns utgången till lägenhetens egen takterrass. Den ligger med häftig utsikt över hustak och gårdar och i soligt sydvästläge med sol från dag till kväll. Här har du plats för både utemöbler, blomster och odlingar. En fantastisk och avkopplande plats!

Badrum

Badrummet är ett elegant och rymligt rum med stort dubbelfönster som gör rummet ljust och luftigt. Rummet helrenoverades i slutat av 2015. Här finns tak- och handdusch, vägghängd wc och ett generöst handfat med kommod och en stor integrerad spegel ovanför. I rummet finns dessutom en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, snyggt integrerad under en arbetsbänk med ett förvaringsskåp intill. Dessutom finns en handdukstork. Väggarna är kaklade med vita större matta plattor med mörkgrått mindre kakel i duschavdelningen. På golvet ligger mörkgrå skifferliknande klinker försett med golvvärme.

Hall

Hallen ligger mitt i lägenheten och leder dig till alla rum. Innanför ytterdörren finns gott om plats där du kan hänga kläder och ställa skor. En lång vägg ger plats för hatthylla, krokar, skoställ och även till exempel en byrå för den som önskar. På motsatt sida finns även en garderob.

Brf Räfsan 4, 5 & 6

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räfsan 4, Räfsan 5 och Räfsan 6. Föreningen består av 172 lägenheter fördelade på 160 bostadsrätter och 12 hyresrätter samt 4 lokaler (1754 kvm). Föreningen är äkta. Huset ritades 1926 av arkitekt Björn Hedvall.

År föreningen övertog fastigheterna

Brf Räfsan 4, 5 och 6 registrerades 1992-09-21 men köpte loss huset under 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC.

Renovering

1987-1989 Stambyte rör samt el. 1987-1989 Nya evakueringsbalkonger. 1987 Omläggning av tak. 1989 Omputsning av fasad. 2003 Taket ommålat. 2004 6 st hissar renoverade. 2004 Fönster mot gatan ommålade. 2007 Fönster mot gården ommålade. 2007 Fasader mot gatan omputsade. 2007 Vissa reparationer av fasader mot gården. 2007 Trappuppgångar renoverade, inklusive nya ytterdörrar. 2008 Nya balkonger. 2010 Renovering av innergård. 2012 Byte av stamregleringsventiler och radiatorventiler samt injustering av värmesystem. 2013 Modernisering av hiss på Ringvägen 155C. Nybygge av ett antal balkonger mot innergården. Relining av värmestammarna för att öka livslängd. 2014 Byte av undercentral för fjärrvärme. 2015 Takmålning och fönstermålning. 2016 OVK och stamspolning

Aktuella åtgärder

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2015 till cirka 32 Mkr, vilket ger cirka 4 300 kr per kvm boyta. Dessutom har föreningen ca 4 MSEK kr i kassan (årsredovisning 2016). Hyresrätterna kan ses som en mycket stor dold tillgång hos föreningen. När hyresrätterna säljs tillfaller köpeskillingen föreningen. Hyresintäkter från hyresrätter och lokaler inbringar ca 1, 8 milj kr till föreningen varje år. Föreningen har mycket god ekonomi och har sänkt avgifterna med 5 % tre gånger 2010, 2011 och 2013. Det finns inga planerade avgiftshöjningar. Årsavgift är 577 kr per kvm.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Stockholms Stad Brandförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med fyra tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård. På gården finns utemöbler och grill. Föreningens medlemmar har möjlighet att hyra övernattningslägenheten på Ringvägen 155 bv till en kostnad av 300 kr per dygn. Gästlägenheten har ett litet kök och nyrenoverad dusch och toalett. Det finns cykelrum, barnvagnsförvaring och tvättstuga.

Förråd:

Till lägenheten hör ett förråd om ca 5 kvadratmeter (säljarens uppgift).

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med Ownit (100Mbit/) samt ComHem. För en obligatorisk avgift om 150 kr/månad ingår bredband, telefoni och tv.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande (minsta ägarandel 10%).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i klassiska och kreativa kvarter med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom kort avstånd, till exempel runt Nytorget. Tre kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Katarina Bangata är en av Södermalms lummigaste gator och här bor du granne med både Lilla Blecktornsparken och Vita Bergen där du bland annat kan se Parkteaterns föreställningar under hela sommaren och ha picknick i gröngräset. Dessutom finns här en vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här