Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 9
Sven Wallander 1943
Södermalm - Reimersholme
LJUS ETTA, MÖJLIG TVÅA, MED BALKONG OCH SJÖUTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMANS HEM

Med fantastiskt läge precis vid vattnet ligger denna trivsamma och ljusa funkislägenhet. Här har du föreningens egen badbrygga på badrocksavstånd och balkong med rogivande utsikt mot vattnet och Långholmen. Lägenheten disponeras idag som en rymlig etta med ett stort kök och ett generöst allrum, men de väldisponerade ytorna kan enkelt byggas om till ursprunglig planlösning och bli en tvåa. Här bor du i en stor och anrik förening med många tillgångar för de boende, bland annat en egen roddbåt. På Reimersholme lever du lugnt och naturnära, men samtidigt är du bara en kort promenad från Hornstull där pulsen skruvas upp och du har allt du behöver i fråga om service, shopping, restauranger och kommunikationer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Anders Reimers väg 9
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
Sven Wallander 1943
Våning:
1 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
35.5 m²
Avgift:
2 457 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt

En fin och trivsam lägenhet med flexibel planlösning och tre stora fönster plus balkong i västerläge. Fönstren med tillhörande vred och marmorbräden är ursprungliga precis som lägenhetens golv, parkett i vardagsrummet och furugolv i kök och hall. Till lägenheten hör även ett vindsförråd och ett mindre förråd i källaren (matkällare).

Kök

Köket är ett ljust och rymligt rum med plats för ett större matbord. Rummet är nyrenoverat och uppdaterat med nya vitvaror. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskiva av klassiskt virrvarr-mönster. Som stänkskydd sitter vitt liggande kakel. Köket är utrustat med spis, fläkt, diskmaskin, kyl och frys, samtliga i vitt utförande. Rummets fönsterparti är både generöst och snyggt. På golvet ligger ett brädgolv som vitmålats. I den ursprungliga planlösningen hade lägenheten ett mindre arbetskök med ett intilliggande matrum/sovrum, med vardera ett fönster i respektive rum. Idag har du förmånen att ha ett luftigt och härligt kök med stort matbord, men för den som önskar går väggen att resa igen. Matrummet kan nyttjas som sovrum, och matbord i stället placeras i vardagsrummet.

Vardagsrum/allrum

Lägenhetens allrum är ett ljust och lättmöblerat rum med gott om plats med de funktioner du behöver, soffgrupp och säng, alternativt matbord, samt förvaringsmöbler. På golvet ligger en rutlagd originalparkett. Ett stort fönster med balkongdörr förser rummet med ljus och med fin utsikt. Balkongen ligger med västerläge och sjöutsikt. Här kan du sitta och se vattnet glittra och båtar glida fram i kanalen. På balkongen finns plats för både utemöbler och blomster. Golvet är belagt med trätrall.

Badrum

Badrummets väggar är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger mosaik i ockragult. I rummet finns tak- och handdusch, handfat och wc. Ovanför handfatet sitter ett rymligt spegelskåp. Förvaring finns också på öppna hyllplan av trä. Badrummet är även försett med en handdukstork och golvvärme.

Hall

Här möts du av härligt solgula väggar och av ljus från intilliggande rum, som genom de öppna ytorna når bostadens alla ytor. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor, och i hallen finns även bra förvaring i två garderober.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt ett stort antal lokaler, varav 7 kommersiella. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Joakim Stål.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden. 1990-tal: Byte av taken på låghusen. 1991-94: Byte av el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också. 1998: Målning av fönster på höghusen. 2003: Målning fönster på låghusen. 2005: Omläggning av taket på höghusen. 2007: OVK-besiktning av ventilationen i höghusen. 2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentralen till fjärrvärmen. 2011: OVK-besiktning av ventilationen i låghusen. 2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter. 2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet. 2016: Omläggning av taket. 2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av låghusen mot gården samt inspektion av fönsterna avsett målningsbehov.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 98 Mkr, vilket ger cirka 4 699 kr per kvm boyta. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade ändringar av årsavgiften. Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår i avgiften och 41 kr/mån för bredband tillkommer. Vid överlåtelse betalas 1138 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns sex tvättstugor i föreningen. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av ComHem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Missa inte vår sköna film ovan om Reimers!

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all tänkbar service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här