Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Storgatan 7
Katrineholm
STOR OCH STILFULL NYRENOVERAD NATIONALROMANTISK VILLA
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

På en lummig hörntomt i centrala Katrineholm ligger denna vackra nationalromantiska villa. Det är ett stort hus med hög charm och imponerande rymd. Ytor och takhöjd är generösa och rummen många. Eleganta detaljer som öppna spisar, stora trappor, bevarade småspröjsade fönster med munblåsta glas hänför. Husets två våningar har en boyta om cirka 370 kvm, plus en biyta i källare om 132 kvm samt oinredd vind. Trädgården är stor och uppvuxen och ger gott om ytor till olika sittgrupper, odling, lek och rekreation. Huset totalrenoverades 2015. Alla ursprungliga detaljer bevarades vid denna renovering och andra delar återskapades. Detta är ett representativt boende med många möjligheter som endast ligger ett par minuters gångväg från järnvägsstationen i Katrineholm, vilket ger dig bästa möjliga pendlingsläge. Huset är helt igenom väl omhändertaget och renoverat med respekt för dess ursprungsstil.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Storgatan 7
Område:
Katrineholm
Rum:
9 rum
Area:
370 m² + 132 m² biarea
Tomtareal:
1 265 kvm

Byggnad

Byggnadsår:
1914
Energideklaration:
Utförd 2014-03-24
Energiklass:
E
Energiförbrukning:
140 kWh/kvm per år
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Aspen 1

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
43 777 kr/år
El:
8 349 kr/år
VA:
5 928 kr/år
Renhållning:
1 542 kr/år
Sotning:
600 kr/år
Försäkring:
13 200 kr/år
Total driftskostnad:
73 396 kr/år
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
2 977 000 kr/år
Summa pantbrev:
2 877 250 kr
Tomtareal:
1 265 kvm
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser:
Stadsplan (1953-11-16) Tomtindelning (1936-05-16)

Entréplan

På husets entréplan ligger kök och serveringsgång och fyra rum som disponeras som matsal, vardagsrum, bibliotek och gästrum och dessutom en stor entréhall med kapprum, wc och öppen spis. Du gör entré till huset i ett vindfång som leder till ett pampigt rum som välkomnar med ljus, rymd och en stilfull öppen spis. Hallen har ett separat kapprum där det även finns ett wc. Entréplanet nås även via köksingången på husets östra sida. Det rymliga köket är cirka 25 kvm stort och renoverades helt samtidigt med övriga huset 2015. Det är ett vackert hörnrum med fönster åt två håll. Köksinredningens fronter är vita och speglade och bänkskivorna är av kalksten. Vid arbetsytorna är väggen kaklad med ett fint vitt och blått keramiskt kakel. På golvet ligger ursprungligt plankgolv som är hårdbetsat och gråvaxat. En stor matplats ryms i köket och här finns även en nyinsatt bras- och värmekamin som ger extra trivsel, och värme. Vid köket finns en serveringsgång med originalsnickerier som även utrustats med ett extrakök med diskho, diskmaskin och ugn. Från serveringsgången når du husets salong och matsal, ett enastående stilfullt rum med ett flott burspråk. I fil med matsalen ligger det rum som används som vardagsrum, ett tjusigt hörnrum som via skjutdörrar förbinds med husets bibliotek och arbetsrum. Till vänster om matsalen ligger ännu ett rum som idag används som gästrum och kontor. Förutom i kök, serveringsgång och wc ligger fiskbensparkett på hela entréplanet.

Övre plan

På övervåningen finns fyra sovrum, ett stort badrum, ett duschrum och en separat wc. Här finns också en stor övre hall med öppen spis. Master bedroom är mittenrummet på övervåningens södra sida. Det är ett vackert och cirka 25 kvm stort rum med målade väggar, stora fönsterpartier, rikligt med garderober och dörr till övervåningens balkong. Ytterligare tre sovrum finns på övervåningen. Dessa är också generöst stora rum med målade väggar och stram boasering i midjehöjd och kattvindar till garderober. På övervåningen finns ett stort och ljust badrum med helkaklade vita väggar, öländsk kalkstensgolv och badkar. Ett duschrum med dubbla duschar samt en separat wc finns också. Den övre hallen är ett fint sällskapsrum med öppen spis och utgång till övervåningens andra balkong/altan.

Källarvåning och vind

Källarvåningen är 132 kvm stor och delvis inredd. Här finns bland annat en bastu- och duschavdelning med wc, en cirka 18 kvm stor vinkällare och ett ungefär 30 kvadratmeter stort rum som idag brukas som ateljé. Här finns även tvättstuga, städrum och frysar. Husets vind är en fantastiskt vacker oinredd yta där hela takkonstruktionen syns. Balkhöjden är cirka 180 cm och golvytan 150-200 kvm. Här ligger även ett rått fint plankgolv.

Trädgård

Husets tomt är 1265 kvm stor med flera gräsytor och en stor och uppväxt trädgård. Här finns många klassiska växter och buskar, fruktträd och lövträd. Gården omgärdas dels av en vitrappad mur, dels av planterade häckar. På gården finns flera möjliga uteplatser i olika väderstreck. På gården finns ett garage och en rödmålad liten stuga.

OMRÅDET

Katrineholm som stad växte fram i och med att järnvägsnätet byggdes ut under 1860-talet. Västra stambanan stod klar 1862 och Södra stambanan 1866 och längs med dessa tågsträckor blev Katrineholm en livlig knutpunkt. Katrineholm fick stadsprivilegier 1917 och firade alltså 100 år förra året. Namnet Katrineholm härstammar från gården Cathrineholm som ligger söder om staden, vid sjön Näsnaren. Läget vid järnvägen är såklart gynnsamt för pendling. Härifrån når du till exempel Stockholm på en timme, Norrköping på 25 minuter och Eskilstuna på 45 minuter. I staden finns hela 30 parker och utflyktsmålen i grannskapet är många. 2,5 mil utanför Katrineholm ligger Julita gård som är Sveriges lantbruksmuseum och lyder under Nordiska museet. Ett av landets största gods Ericsbergs slott sydost om staden är ett annat populärt besöksmål, likaså Dufweholms herrgård med spa och hotell. I centrala Katrineholm ligger anrika Sultans konditori som grundades redan 1896.