Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sågverksgatan 103
Sture Frölén 1945
FIN VÄLPLANERAD TREA MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

Vid grönskande och lugna Sturebyhöjden ligger denna fina och stilfulla trea med både balkong och öppen spis. Lägenheten och huset ritades av Sture Frölén som var en arkitekt med sinne för det lilla extra. Bostaden bevarar många av dessa fina originaldetaljer såsom vackra parkettgolv, innerdörrar av trä, en inbyggd bokhylla och en pampig öppen spis. Lägenheten har även kvar de fina originalfönstren med marmorbräden. De renoveringar som gjorts under de senaste åren följer stilen och smälter smakfullt in. Planlösningen är genomgående med fönster åt både gata och gård, och är mycket genomtänkt med generösa och väldisponerade ytor med 2,5 meter i takhöjd. Här har du ett snyggt nyrenoverat kök med plats för ett rymligt matbord, ett vardagsrum med stora kvaliteter som spis och balkong och två bra sovrum. Dessutom finns här en rymlig klädkammare och hall och ett fint badrum.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sågverksgatan 103
arkitekt:
Sture Frölén 1945
Våning:
1 av 3, (halv trappa)
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
4 680 kr inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
1 700 kr/år
Total driftskostnad:
4 700 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

En mycket fin och välplanerad bostad som smakfullt kombinerar bevarade detaljer med nutida tillägg. På golven i vardagsrummet och sovrummen ligger stilfulla rutlagda stavparketter i ek. Övriga rum har fått nya golv enligt stilenligt maner. Lägenheten har kvar de fina originalfönstren där särskilt vardagsrummet utgör något speciellt med avfasade hörn och spröjs. Fönstren har även fina marmorbräden och radiatorer. Det finns gott om förvaringsutrymmen i bostaden och även i två källarförråd om cirka 5 kvm var som hör till lägenheten.

Kök

Det fina stilrena köket renoverades 2016. Inredningen har släta fronter från Superfront i den ljust gråblå nyansen "pale lilac". Även handtagen kommer från Superfront. Bänkskivan är av vit laminat och som stänkskydd sitter vitt klassiskt 15x15-kakel. Köket är utrustat med spis från Smeg, fläkt, rostfri kyl och frys samt diskmaskin som är integrerad i skåpinredningen. När köket renoverades byggdes det också ut för möjlighet till att få plats med köksbord, och golvet belades med fiskbensmönstrad stavparkett från Kährs. Dessutom breddades dörröppningen mot hallen. Köket har ett mindre enluftsfönster vid arbetsbänken och ett större fönster vid matplatsen. Dessa har trevlig utsikt mot det lilla torget tvärs över gatan.

Vardagsrum

Vardagsrummet har en riktigt juvel i den mycket vackra öppna spisen, en praktfull pjäs i vit puts och tegel som gör mycket för lägenhetens hela karaktär. Bredvid den finns ännu en mycket fin originaldetalj, en inbyggd bokhylla i trä med assymetriska hyllplan. Dessutom är vardagsrummets fönster speciellt, ett stort treluftsfönster där hörnen i motten är avfasade och de yttersta lufterna har lodrät spröjs. Rummet är både ljust och luftigt och kan ge plats för både soffgrupp och matbord om så önskas. Från vardagsrummet har du även dörr till lägenhetens balkong. Balkongen renoverades i originalstil för några år sedan och är en fin plats med utsikt mot grönska. Här har du plats för både utemöbler och blomster. Balkonggolvet är belagt med trätrall. I juli månad tittar solen fram från förmiddagen till cirka tre på eftermiddagen.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum som är ungefär lika stora. Det ena används som föräldrasovrum med plats för dubbelsäng och annat möblemang. Här finns även en platsbyggd garderob med skjutbara spegeldörrar. Rummet är målat i nyansen "Grön granit" från Alcro. Det andra sovrummet brukas idag som barnrum. Även detta är ett rymligt rum där det idag bor två barn. Här finns en platsbyggd bokhylla och dörrar från både hall och vardagsrum. Mellan de båda sovrummen finns en stor klädkammare, med egen dörr, som sväljer mycket förvaring.

Badrum

Även badrummet är snyggt och stilrent. Väggarna är kaklade i vitt 10x10-kakel och på golvet ligger svart- och vitrutig klinker, försedd med golvvärme. I rummet finns tak- och handdusch bakom glasade duschväggar. Matchar stilen gör ett rektangulärt handfat och wc med svart lock. På väggen sitter ett badrumsskåp, en spegel och belysning i form av en Bernadottelampett. I rummet finns även yta för ytterligare förvaring eller för en toppmatad tvättmaskin för den som önskar en sådan.

Hall

Hallen är ett rymligt rum, centralt i bostaden, och härifrån når du samtliga rum. Innanför ytterdörren finns gott om plats för avhängning av kläder och skor. Väggen runt ytterdörren är målad i svart, övriga väggar är vitmålade. På golvet ligger ett snyggt och slitstarkt svart- och vitrutigt linoleumgolv.

BRF Timmerflotten 3

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Timmerflotten 3 (org. nr 769608-3398) innehar fastigheten Timmerflotten 3. De två byggnaderna uppfördes 1945 och har adresserna Bjulevägen 17 och 19 samt Sågverksgatan 101 och 103. Föreningen upplåter 23 st lägenheter med bostadsrätt, 1 st med hyresrätt och innehar 3 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2005.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts via Carin Forslund AB. Styrelsen ombesörjer den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2006: Isolering av vindar samt takrenovering och underhåll av ventilationen. 2007: Stambyte, elstambyte. 2009: Fönsterrenovering. 2010: Renovering av skorstenar. 2012: Nya balkonger som blev något större. 2016: Nya sopskåp med lås, införande av källsortering. Åtgärdat gångbryggorna på vindarna, anordnat en ramp för cykelrummet på Bjulevägen. Undersökt möjligheterna med fiberbredbrand (ej installerat). Genomförande av OVK, godkänd. 2017: Sotning och kontroll av skorstenar.

Kommande renoveringar:

Föreningen planerar att dra in fiber under 2019 samt möjligtvis måla utsidan av fönstren vid södersidan av Sågverksgatan.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 15,5 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,7 mkr, i kassan finns cirka 1,8 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 8.400 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga beslutade eller planerade avgiftshöjningar, föreningen har inte höjt avgiften på 5 år.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Vardia med styrelseansvar. Bostadsrättsföreningen har tecknat ett kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam föreningsdag förekommer två gånger per år med fokus på utemiljön.

Gemensamma utrymmen

I husets källare finns cykelrum och barnvagnsrum som kan nås via ramp från gaveln. Tvättstugan är belägen i källaren vid Sågverksgatan 103. Den är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett stort torkrum och ett mangelrum. Föreningen har även en bastu i källaren till Sågverksgatan med två duschar för de boende.

Parkering

Föreningen har inga bilplatser, men du kan parkera gratis på omgivande gator enligt datummärkning. Ett tips är att fråga Familjebostäder om parkeringsplatser, då kan du möjligtvis få en p-plats inom 200 meter för uppskattningsvis en tusenlapp per kvartal.

Bredband och TV

Föreningen har bredband och kabel-tv genom Com Hem. Man kan exempelvis få ut 300 Mbit/s om man avtalar om det. Varje medlem står själv för sina abonnemang.

Förråd

Till bostadsrätten följer två källarförråd om cirka 5 kvm vardera.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson 2018-03-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar, som detta. Området har bevarat sin ursprungliga karaktär och har ett högt kulturhistoriskt värde. På Sågverksgatan bor du i ett lugnt område i direkt anslutning till en park med grillmöjligheter och lekplats. Du tar dig enkelt in till city genom att promenera 250 meter till Tussmötevägen, därifrån är bussresan 10 minuter till Gullmarsplan. Till Stureby t-bana är det tio minuters promenad. I Östberga finns postombud, närbutik och uppskattade Gamla Östberga Bageri. De flesta storhandlande Enskedebor åker dock till ICA Kvantum BEA vid Svedmyraplan som har ett ovanligt välsorterat utbud.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här