Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 34 A
E HJELM 1913
Södermalm - Hornstull
LJUS & TRIVSAM JUGENDTVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAF: SPINELL

I ett fint gårdshus från 1910-talet vid gröna Högalidsparken ligger denna trevliga och ljusa tvåa med balkong. Lägenheten har genomgående planlösning och ligger lugnt och tyst mellan två innergårdar. Här finns ett charmfullt och trivsamt kök med ett bevarat och pärlspontsklätt skafferi, ett rymligt vardagsrum med en tjusigt rutlagd ekparkett som även ligger i det mysiga sovrummet. Här finns också lägenhetens balkong. Det lugna läget nära det urbana Hornstull är suveränt. Du behöver inte välja utan har tillgång till såväl många gröna parkområden, vatten och badplatser som restauranger, caféer, butiker och kommunikationer. Här bor du dessutom i en lågt belånad och anrik förening som snart kan fira 100-årsjubileum.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högalidsgatan 34 A
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
E HJELM 1913
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
59 m²
Avgift:
2 152 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 300 kr/år
Försäkring:
2 300 kr/år
Övrigt:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
7 100 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Övrigt = Gas

Allmänt

En mycket fin och trevlig lägenhet med genomgående planlösning, lugnt belägen mellan två innergårdar. Ljusa lättmöblerade rum med vackra korspostsfönster med spanjoletter och marmorfönsterbrädor. All el är omdragen och strömbrytare och eluttag är i äldre stil. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om 6 kvm och ett källarförråd om 3 kvm.

Kök

Köket är ett rum med hög trivsel och charm, inte minst genom det bevarade kallskafferiet som är både funktionellt, rymligt och vackert med pärlspont och speglade dörrar. Köksinteriören går i matchande lantlig stil med vita räfflade fronter, bänkskivor av massivt trä och rostfri diskbänk. I köket finns gasspis, ugn, rostfri fläktkåpa, diskmaskin, kyl och frys. Väggarna vid matlagningsdelen är kaklade med vitt kakel i storlek 10x10 och här finns även öppna hyllor av trä. Övriga väggar är vitmålade. På golvet ligger originalfurutiljor. Invid det fina fönstret som ger rummet ett rikligt ljus har du plats för en mindre matplats.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett generöst och inbjudande rum med fem charmfulla väggar och vacker rutlagd parkett i oljad ek. I rummet får du plats med både en soffa, soffbord, förvaringsmöbler och matbord om så önskas. Från fönstret har du utsikt mot den största innergården. Från vardagsrummet når du även en rymlig klädkammare i original.

Sovrum

Sovrummet är ett rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng och andra möbler. Här finns idag en inbyggd garderobsvägg längs rummets innersta vägg. Den fina rutlagda ekparkett pryder även sovrummet. Dubbla helglasade dörrar leder från rummet ut till lägenheten balkong, som ligger med lugnt gårdsläge.

Badrum

Lägenheten har ett separat wc och duschrum, praktiskt och tidsbesparande. De ligger på varsin sida hallen. På wc finns toalett och handfat med ett klassiskt spegelväggskåp ovanför. Väggarna är halvkaklade i vitt klassiskt kakel i storlek 15x15 och väggen ovanför är tapetserad i William Morris sköna gröna pilmönster. Duschrummet har helkaklade väggar i vitt och grått klinker på golvet.

Hall

Hallen är centralt placerad i lägenheten. Härifrån når du samtliga rum i lägenheten. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor. På golvet ligger grå klinker.

Bf Ansgarius upa

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Muttern 13 i Stockholms kommun. Fastigheten består av ett flerbostadshus i 6 våningar med totalt 54 lägenheter. Dessutom finns det 6 lokaler upplåtna med hyresrätt (246 kvm). Storleken på lägenheterna varierar från mindre ettor upp till fem rum och kök. Den totala boytan är 2 300 kvm.

Föreningen bildades

Fastigheten förvärvades redan 1920. Snart dags för 100-årsjubileum!

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Freja Ekonomi AB.

Renovering

2017 Renovering hiss. 2015 Takrenovering. 2014 - 2015 Gårdsrenovering samt fönsterrenovering. 2010 Säkerhetsdörrar samt målning av trapphus. 2008 Balkongbygge och byte badrumsstammar (detta görs kontinuerligt vid renovering av badrum). 1995 - 2004 Samtliga köksstammar har bytts. 2003 - 2004 Elstigare byttes. 1994 - 1995 Fasaden putsades om.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga stora renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen är välskött och stabil med mycket låga avgifter vilket möjliggörs av låg skuldsättning, endast 504 kr/kvm bostadsrättsyta, och goda intäkter från lokalhyror. Årsavgifterna höjdes med 3 % 1 januari 2017 vilket är den första höjningen på 10 år.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om ca 1000 kr från säljaren samt en pantsättningsavgift om ca 450 kr per pant.

TV/Bredband

Huset är anslutet till ComHem. Fiber finns också indraget. Abonnemang tecknas av den enskilde medlemmen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Allians. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

OMRÅDET

Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom granne med lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. Här bor du mittemot den fina Högalidsparken och - kyrkan och i grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård, en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här