Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Mörtvikskroken 13 A
Okänd arkitekt, uppfört cirka 1850
Gröndal
LANTLIGT BOENDE MITT I STAN - UNIK 4:A I GRÖNDAL
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMANS HEM

Invid vattnet i natursköna Mörtviken i Gröndal ligger denna mycket fina lägenhet som bär på en lång och spännande historia. Från att ha varit små personalbostäder åt arbetare vid Nobels industrier har detta hus blivit ett trivsamt flerfamiljshus i ljuv kombination av 1800-tal och 2000-tal. Här bor du med sjöutsikt, fyra eldstäder, vackra spröjsade fönster, genuina snickerier och charmfull patina i en unik atmosfär. Den kulturhistoriska närmiljön gör sig ständigt påmind, precis som naturen direkt utanför knuten med ett rikt djurliv och fantastiska möjligheter till rekreation. Här kan du bada, åka båt, plocka bär och åka skridskor precis utanför knuten, allt efter årstid. En naturnära och historisk idyll mitt i Sveriges huvudstadskommun. Välkommen till ett boende utan like i ett vackert rosa hus vid Mälarens strand.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Okänd arkitekt, uppfört cirka 1850
Våning:
2 av 2
Rum:
4 rum och kök
Area:
95 m²
Avgift:
3 924 kr inkl parkeringsplats, 25 kvm Berså. För kabel-TV och Bredband utgår obl tillägg på 433kr /mån
Pris:
6 750 000 kr Utgångspris

Allmänt

Ett unikt och mycket speciellt boende med en spännande historia och många spår av tiden men uppdaterad till modern standard. Lägenheten har varsamt renoverats för att öka komforten och spara energi. Väggarna har tilläggsisolerats (gammal puts är borttagen och ersatt med ullväv) och man har låtit tillverka måttanpassade innerfönster i isolerglas. Fyra eldstäder har färdigställts. Att hålla lägenheten varm endast med eldning är fullt möjligt, vilket är ett kvitto på att de energisparande insatserna fungerat väl. All el är omdragen och dold, liksom nätverks- tele- högtalar- och VGA-kablar. Jordfelsbrytare är installerad. Alla golv är slipade och oljade. Väggarna är målade i milda nyanser med tak och snickerier i vitt. Samtlig platsbyggd inredning - köksskåp, förvaringsbänk i vardagsrum och biblioteksskåp i vindsrummet - är monterade på färdigställda golv och väggar, vilket innebär att de kan monteras ner utan åverkan på byggnaden. Detta gäller även det platsbyggda handfatsskåpet i det ena badrummet som är monterat utanpå ett komplett ytskikt. Till lägenheten hör tre vindsförråd, ett större om cirka fem kvm och två mindre om cirka två kvm. Dessutom har du två förråd i en gemensam jordkällare som nyligen renoverats i samråd med antikvarie.

Kök

Köket är det första du möter i bostaden. Här kliver du på ett härligt sätt rakt in i händelsernas centrum. Köksinredningen är utvald för att passa husets ursprung. Den kommer från Marbodal och har vitbetsade solida fronter av ek. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen, och ett platsbyggt kallskafferi finns också. Spisen har både gas- och elplattor och ugnen är en kombination av mikro-, varmluft-, grill- och värme. Som ett vackert komplement finns även en fungerande järnspis. Bänkskivorna är av massiv valnöt och som stänkskydd sitter ett vackert keramiskt kakel i vitt och blått. Väggarna är målade i milt ljusblått. Vid köksfönstret har du plats för matbord och du äter med utsikt mot Mörtviken och båtklubben i värmande eftermiddagssol.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett trivsamt hörnrum innanför köket. Här har du fönster i två väderstreck och en platsbyggd förvaringsbänk med profilerade luckor. I detta rum finns även en modern eldstad med kassett och 680 kg täljsten som ackumulerar värme under eldning. Längs den ena ytterväggen finns en platsbyggd förvaringsbänk med profilerade snickerier. Väggarna är målade i en ljus beige nyans.

Sovrum

Lägenheten har tre sovrum. Två av dem ligger bredvid varandra med fönster mot morgonsolens strålar i öster. Rummet längst in används som föräldrasovrum. Här finns en garderobsvägg med skjutdörrar och bevarad murstock. Det andra sovrummet är ett vackert hörnrum med fönster i två väderstreck. Här finns en fin gammal kakelugn och härifrån går också trappan upp till det övre sovrummet. På vinden ligger det tredje sovrummet med charmiga snedtak och fönster på gaveln. Rummet har en separat ingång. Det har använts som bibliotek, arbetsrum och studierum av alla familjemedlemmar. En oas i oasen. Rummet har fått platsanpassade handgjorda biblioteksmöbler i betsad och vaxad ek som kan få köpas av nästa boende. Här finns också en gammal järnspis från Husqvarna. Väggarna är målade i dovt grönt.

Badrum

Bostaden har två badrum. Det ena ligger i anslutning till det ena sovrummet. Här finns en härlig regnskogsdusch, vägghängd wc och ett specialgjort handfat som är en fantastisk kombination av gammalt och nytt. Inbyggt i pärlspont finns ett modernt sluttande handfat med unidrainavrinning och med ett historisk motiv från den gamla nitroglycerinfabriken. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger klinker med trägolvsutseende. Det andra badrummet finns i anslutning till köket. Här finns wc och handfat samt en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger svartvitrutig klinker.

OMRÅDET

Här bor du mitt i ett fantastiskt natur- och rekreationsområde. Beroende på årstid kan du antingen ta ett dopp från någon av områdets badbryggor eller ta en joggingtur längs vattnet, eller snöra på dig skridskorna för en tur på Mälaren eller Trekanten eller ta på skidorna vid husknuten. Här är det lätt att hitta sina egna smultronställen, ja bildligt kan du gå rakt ut från hemmet och plocka bär i skogen. Här finns även fina fiskevatten med bland annat rikligt av abborre och gös. Samtidigt befinner du dig ungefär vid Stockholms kommuns mittpunkt och snabbt kan förflytta dig till stadens mer pulserande områden. Å andra sidan behöver du inte förflytta dig alls för att få matupplevelser av högsta klass. I den gamla nitroglycerinfabriken driver Markus Aujalay restaurang och festvåning och bland Vintervikens koloniträdgårdar finns ett mysigt trädgårdscafé med ekologiskt och lokalproducerad inriktning.
Gröndal är en fantastisk småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det klassiska anrika konditoriet Lundbergs. I Gröndal finns även Färgfabriken med utställningar, marknader, restaurang och café. Buss 133 har hållplats några minuters gångväg från huset och med den tar du dig på åtta minuter till Liljeholmens tunnelbana och centrum med stort shopping- och serviceutbud. Härifrån utgår även flygbussar och fjärrbusstrafik.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här