Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tomtebogatan 8
Gustaf Virtus Detthoff 1903
Vasastan - Birkastan
LJUVLIG JUGENDTREA I HÖGT HÖRNLÄGE, BALKONG MOT GÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLIST: COPPARSTAD

På fjärde våningen i ett jugendhus med bästa läge i Birkastan ligger denna skönhet - en ljus och generös trea med balkong. Lägenheten har en genomgående planlösning med fönster i tre väderstreck och rum i fil i högt hörnläge. Det är en inbjudande och social bostad med stora luftiga rum som topprenoverats under de senaste åren. Bevarade originaldetaljer har tagits väl omhand och kompletterats med bland annat ett stilfullt platsbyggt kök och fina förvaringslösningar. Ytskikten har målats i ljusa sobra nyanser. Lägenheten präglas av eleganta snickerier, vackra siktlinjer mellan rummen och en imponerande takhöjd på 3,30 meter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Jenny Eriksson
Mäklarassistent

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tomtebogatan 8, 4 tr
Område:
Vasastan - Birkastan
arkitekt:
Gustaf Virtus Detthoff 1903
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
101 m²
Avgift:
4 829 kr inkl värme, vatten och bredband
Pris:
9 500 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
5 000 kr/år
Försäkring:
3 500 kr/år
Total driftskostnad:
8 500 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En mycket fin och väl omhändertagen lägenhet med ljusa generösa ytor. Bostaden har under de senaste åren genomgått både en helrenovering (2013) då den bland annat fick nytt kök med platsbyggda snickerier och platsbyggda garderober, och en ytskiktsrenovering (2015) då väggar och snickerier målades och mikrolit sattes i taket. Då återupptogs även lägenhetens originalentré med dubbeldörrar och vid den gamla entrén byggdes en garderob med skoförvaring. För den som önskar en annan rumslösning går detta enkelt att ändra om. Idag disponeras lägenheten med ett sovrum, men rummen är flexibla och enkla att nyttja utifrån behov. Lägenheten har bevarade och omhändertagna originalgolv; ekparkett i vardagsrummet och vitlaserade furutiljor i övriga rum. Alla rum har fått tidstypiska strömbrytare och elkontakter. Tre av rummen ligger i fil med sol från tidig morgon till eftermiddag och balkongen erbjuder kvällssol. Bostaden har gott om bra förvaringslösningar och även ett källarförråd om cirka 5 kvm.

Kök

Det fina och rymliga köket är platsbyggt av Lappvattnets snickeri. Inredningen har klassiska speglade fronter målade i svagt grått. Några överskåp har vitrin. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade i vitt liggande kakel och bänkskivorna är av carraramarmor med djup diskho av italienskt porslin. Köket är utrustat med induktionshäll, fläkt, ugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd och rostfri kyl och frys. Integrerat i skåpinredningen finns diskmaskin och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. I köket finns även ett större inbyggt skafferi med speglade skjutdörrar som rymmer ordentligt med torrvaror. Eller vin - idag används utrymmet som vinförråd. Väggarna i köket är målade i samma svagt grå nyans som kökssnickerierna och på golvet ligger vitlaserade originalbrädgolv. I köket får en mindre matplats rum. I köket finns dubbla glasade dörrar leder till lägenhetens balkong som ligger in mot gården med utsikt över takåsarna. Här har du också en mysig plats att duka upp till frukost på.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett fantastiskt hörnrum med fyra stora höga fönster. Snickerierna är målade i ljusgrått vilket snyggt framhäver dem mot de vita väggarna. Runt rummet löper höga golvsocklar och i taket sitter pampiga stuckaturer. På golvet ligger en tjusig rutlagd ekparkett. Fönstren ger ett härligt ljusinsläpp till rummet, och du har fri utsikt över Birkastans takåsar och gatuliv. Vardagsrummets generösa storlek gör rummet lättmöblerat och här finns plats för såväl matsalsdel och sällskapsdel med soffgrupp.

Matsal

Mittenrummet av de tre rummen i fil används idag som matsal. Detta rum kan såklart för den som önskar även bli ett sovrum. Längs hela fönsterväggen finns platsbyggda garderober och överskåp som sväljer mycket förvaring. Rummet har fina stuckaturer och i taket tronar en takrosett. Rummet har tre ingångar. I två av dem sitter idag inga dörrar, men dörrarna, som är målade i samma grå nyans, är sparade för den som vill sätta dem på plats.

Sovrum

Sovrummet ligger längst in av de tre rummen i fil. Det är ett stort och vackert rum med höga golvsocklar och takrosett. Väggarna är vitmålade och snickerierna målade i grått. I anslutning till sovrummet finns en walk-in closet med platsbyggd förvaring. Den är placerad i en del av hallen där det tidigare varit entré till lägenheten (går att återställa om någon så önskar).

Badrum

Badrummet går i samma stil som resten av hemmet - det är tidlöst och snyggt. Samma snickeri som byggde köket har här byggt väggskåp och en tvättställskommod med marmorbänk. Väggarna är helkaklade i vitt och på golvet ligger mörkt grå klinker. Här finns ett vackert fristående badkar på tassar och tidstypiska blandare från butiken Sekelskifte. I rummet finns även en handdukstork och i taket sitter infällda spotlights.

Hall

Hallen är ett stort, möblerbart och välkomnande rum som öppnar upp fint mot intilliggande rum. Väggarna är målade i grått upp till stuckaturlisten och även entrépardörrarna och gallergrindarna är inmålade i samma nyans. I hallen finns gott om plats för förvaring, bland annat i en rymlig inbyggd skohylla.

Brf Modellen 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Modellen 8 och upplåter 26 lägenheter med bostadsrätt samt 6 lokaler. Huset ritades av Gustaf Virtus Detthoff och uppfördes 1903.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen övertog fastigheten 2012. Det är en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts Conzignus Hem och Fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Forstena Energi & Kontroll AB.

Gjorda renoveringar

2016 Byte av fjärrvärmecentral 2016 Renovering fönster. 2015 Filmning och inspektion av stammarna vilka bedömdes vara i gott skick. 2015 Renoverades tvättstugan. 2015 Byggdes nya balkonger. 2015 Renoverades fasad mot innergård. 2014 Renoverades delar av trapphuset. 2013 Nya hissar installerades, takrenovering. 1970 Byte V/A stammar i kök och badrum. Partiella stambyten görs i samband med renovering av kök och bad. 1970 Byte el-stigare.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår till 19,5 mkr, vilket ger en skuld/kvm på 10 263 kr. Avgiften är 517 kr/kvm och det finns inte beslutat om någon kommande avgiftshöjning. Under 2017 har amortering skett av föreningens lån med 0,5 Mkr. Skulden är därmed 19 Mkr.

Andrahandsuthyrning

Styrelsens policy för andrahansuthyrningar är att följa bostadsrättslagen och kräver styrelsens tillstånd. Enligt BRF Modellen 8 stadgar får en medlem hyra ut sin lägenhet under en begränsad tid om skäl för detta finns. Innan uthyrning påbörjas måste en medlem kontakta styrelsen för att få ett godkännande. En avgift tas ut per månad som lägenheten är uthyrd. Maxavgiften för ett år är 10% av ett prisbasbelopp.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Sker varannan vecka.

Städdag

Två gemensamma städdagar (av innergården) på år, en på våren och en på hösten.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en gemensam tvättstuga i källarplanet utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare och 1 st torkskåp. Vidare finns cykel carport samt en gemensam innergård med utemöbler och grillmöjligheter.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca. 5 kvm

Bredband och kabel-TV

Kabel-tv via Comhem och fiber via Bahnhof.

Juridisk person

Föreningen accepterar inte ägande av juridisk person.

Överlåtelse

Vid överlåtelse debiteras en avgift om 1120 kr betalas av säljaren samt en pantsättningsavgift om 448 kr som betalas av köparen. (En avgiftshöjning kommer att beslutas om under våren mot bakgrund av ökade hanteringskostnader för överlåtelser och pantsättningar iom GDPR. Pant- och överlåtelseavgifter blir då 1.5 % (1%) respektive 3.5% (2.5%) av PBB.)

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.