Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 15
Sven Wallander 1943
Södermalm - Reimersholme
FUNKIS HÖGST UPP I HUSET MED UTSIKT ÖVER KANALEN!
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMANSHEM

Att bo på en ö i centrala Stockholm är en speciell känsla. Med badrocksavstånd till Mälaren kan du börja varje dag med ett dopp. Årstidernas skiftningar blir extra tydliga med vatten och natur så nära inpå. Samtidigt har du staden nära - en kort promenad bort finns Hornstull med dess stora utbud av restauranger, caféer, bio, butiker, träningsställen och mycket mer. Eller kanske tar du sjövägen dit? Bostadsrättsföreningen har nämligen en egen båt att låna. I denna fina funkistvåa med suveränt läge högst upp i huset har du en funkispärla med vackert burspråk och vyer mot vattnet och de kringliggande öarna. En oas att trivas i och längta till.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Anders Reimers väg 15
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
Sven Wallander 1943
Våning:
6 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
2 874 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Närområdet

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen, grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och inte minst grannön Långholmen. Närheten till vattnet gör sig påmind överallt och förutom de många badplatserna finns både båtklubbar och kanotföreningar i nära anslutning. För de vardagliga inköpen har du både en välsorterad livsmedelsbutik samt en liten tobakshandel. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all tänkbar service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.

Allmänt

En mycket trevlig funkislägenhet med originalplanlösning. Högst upp i huset med härligt utsikt genom stora fönster, varav ett med burspråk. Lättmöblerade rum och ett välplanerat arbetskök. Bevarade trägolv i alla rum i form av furutiljor och ekparkett. Till lägenheten hör även ett rymligt vindsförråd en trappa upp från lägenheten, samt ett mindre förråd (matkällare) längst ner i huset.

Kök

Köket är i sann funkistappning ett parallellbyggt och välplanerat arbetskök. Köksinredningen har grå, släta fronter som matchas med mörka träbänkskivor och rostfri dubbel diskho. Som stänkskydd sitter vitt kakel i storlek 10x10. Köket är utrustat med gasspis, elugn, inbyggd mikrovågsugn, kyl, frys och diskmaskin, samtliga i rostfritt utförande. På golvet ligger lägenhetens originalfurutiljor.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och välkomnande rum som präglas av det fina burspråksfönstret som ger dig vida vyer över Pålsundskanalen och Långholmen och vidare bort mot DN-skrapan och Lilla Essingen. Med läge åt väster har du solnedgången från första parkett och här är det trevligt att ha sin matplats. Rummet rymmer med lätthet även en soffgrupp och förvaringsmöbler. På golvet ligger en fin originalparkett av ek.

Sovrum

Sovrummet är ett mysigt rum beläget innanför köket. Det nås både från köket via skjutdörrar och från vardagsrummet. Här finns plats för dubbelsäng om så önskas. Väggarna är målade i vitt och på golvet ligger originalfurutiljor.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt klassiskt kakel med en ljusblå bård. På golvet ligger ljusblå klinker. Här står ett trevligt badkar, som målats ljusblått på utsidan, på vita tassar. Handfat med gott om förvaring i kommod. På väggen ovanför sitter en spegel samt en fin lamparmatur. På motsatt vägg finns ytterligare ett badrumsskåp med spegel.

Hall

Innanför dörren finns gott om plats för förvaring, till exempel hatthylla, skoställ, byrå och spegel. Härifrån når du också lägenhetens rymliga klädkammare. Även i hallen ligger trägolv av furu.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt ett stort antal lokaler, varav 7 kommersiella. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Joakim Stål.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden. 1990-tal: Byte av taken på låghusen. 1991-94: Byte av el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också. 1998: Målning av fönster på höghusen. 2003: Målning fönster på låghusen. 2005: Omläggning av taket på höghusen. 2007: OVK-besiktning av ventilationen i höghusen. 2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentralen till fjärrvärmen. 2011: OVK-besiktning av ventilationen i låghusen. 2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter. 2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet. 2016: Omläggning av taket. 2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av låghusen mot gården samt inspektion av fönsterna avsett målningsbehov.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 98 Mkr, vilket ger cirka 4 699 kr per kvm boyta. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade ändringar av årsavgiften. Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår i avgiften och 41 kr/mån för bredband tillkommer. Vid överlåtelse betalas 1138 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns sex tvättstugor i föreningen. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av ComHem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen, grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen.
Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och inte minst grannön Långholmen. Närheten till vattnet gör sig påmind överallt och förutom de många badplatserna finns både båtklubbar och kanotföreningar i nära anslutning. För de vardagliga inköpen har du både en välsorterad livsmedelsbutik samt en liten tobakshandel. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all tänkbar service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här