Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornstulls strand 1
ÅSTRÖM & PETTERSSON 1882
Södermalm - Hornstull
ARKITEKTRITAD HÖRNTVÅA MED SJÖUTSIKT & BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: WAGELL & LINDHOLM

Bostaden säljes till accepterat pris. Kontakta mäklaren för alternativa visningstider. Arkitektens egen tvåa med både balkong, sjöutsikt & hörnläge! "När jag första gången klev in i lägenheten på Hornstulls Strand blev jag imponerad av den härliga rumsligheten och det varma ljuset, men totalt hänförd av den nära kontakten med vattnet som är i blickfång från lägenhetens alla fönster. Jag tror faktiskt det bara är här från andra våningen som upplevelsen av vatten och båtliv blir så uppenbar - och jag har nöjsamt noterat samma reaktion från många av våra besökare". Så berättar säljaren av denna fina och sjönära lägenhet. Efter drygt fem år som ägare av denna bostad imponerar detta hem nu med ett stilfullt inre, anpassat efter arkitektur och funktion. Med 3,2 meters takhöjd, rum i fil och stora fönster mot Hornstulls Strand och Årstaviken, är detta ett ljust och luftigt boende. Lägenheten består av två rum och kök om 56 kvadratmeter i fritt läge, utan insyn. Här finns ett vackert och välplanerat kök, ett rofyllt och rymligt sovrum och ett snyggt och socialt vardagsrum med balkong ut mot vatten, gata och grönska. Lägenheten har dessutom försetts med smart specialritad och platsbyggd förvaring. Det estetiska ögat jublar över vackra siktlinjer mellan rummen och välkomponerad interiör, signerad en designer och inredningsarkitekt med särskild känsla för enkelhet och smarta lösningar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornstulls strand 1
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
ÅSTRÖM & PETTERSSON 1882
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
3 006 kr Inkl Värme, VA, samt balkongavgift

Allmänt

Kontrasten mellan då och nu i 1880-talsfastigheten med funkisdrag var en inspiration då lägenheten under de senaste fem åren varsamt renoverats och fått arkitektritad anpassad inredning. Med fingertoppskänsla har bostaden försetts med form och funktion som klär den i stil och elegans. Samtliga ytskikt och snickerier har renoverats och målats i matta kulörer. Bevarad fiskbensparkett har slipats och behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja och i hallen har ny fiskbensparkett lagts för att komplettera de övriga. I alla rum finns ett fast takbelysningssystem med riktbar och dimbar halogenbelysning från TAL samt uttag från Jung. Två rymliga förråd; ett vindsförråd med snedtak om ca 6 kvm och ett källarförråd om ca 4 kvm, hör också till lägenheten.

Kök

Köket är ett parallellkök som ritats och platsbyggts av arkitekt för att optimera rum och funktion. Rummet präglas av ett stort fönster på kortväggen ut mot vattnet. Till vänster finns matlagningssidan med varmluftsugn, gashäll, kolfilterfläkt och stor underlimmad diskho med mattsvart blandare från Vola, design Arne Jacobsen. På motsatt sida finns en rymlig arbetsbänk och förvaring i över- och underskåp. Fronterna är specialritade från inredningssnickeri, släta och lackade i en matt grågrön nyans. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Samtliga vitvaror kommer från Smeg. Bänkskivorna är av carraramarmor som på matlagningssidan även sitter som ett fullhögt stänkskydd. Även fönsterbänken är av carraramarmor och är snyggt ansluten till köksbänkarna i samma höjd. På golvet ligger originalfurutiljor som slipats och målats i ljusgrått.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och härligt hörnrum med fem väggar och fönster i tre riktningar. Rummet vänder sig naturligt mot vattnet vilket anledde till en platsbyggd väggfast förvaring längs hela innerväggen. Här kan nätverk och el döljas inuti och snyggare saker exponeras ovanpå. Både vägg och skåp är målade i matt grått. De stora fönstren och den tilltagna takhöjden skapar fantastisk rumslighet och volym. Rummet ger gott om plats för både soffgrupp och matbord. Dubbla glasade dörrar leder ut på balkongen som ligger i sydvästläge med plats för både utemöbler och växtlighet. Här befinner du dig på första parkett och har din egen privata sfär med svårslaget läge.

Sovrum

Sovrummet är ett rymligt och luftigt rum med ett generöst ljusinsläpp från två stora fönster med utsikt mot vattnet. Rummet ligger i fil med vardagsrummet och nås även direkt från hallen. Här finns gott om plats för både en dubbelsäng och annan möblering efter behov, som till exempel ett skrivbord eller en barnsäng. I taket längs ytterväggen sitter gardinskenor som följer hela rummets längd.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte 2004 och uppdaterades med nya detaljer 2017. Rummet fick då en platsbyggd kommod med topp av carraramarmor, underlimmat handfat, utdragslåda och integrerad tvättmaskin. Luckorna är målade i ljust grått. Ovanför sitter från vägg till vägg en integrerad spegel som skapar extra rymd i rummet. Väggarna är klädda i vitt 15x15-kakel och på golvet ligger varmgrå klinker i storlek 10x10. I badrummet finns även en handdukstork, nya blandare, dusch bakom glasvägg och dimbar belysning.

Hall

I den långsmala hallen finns en fem meter lång platsbyggd förvaringsmodul från golv till tak längs hela ytterväggen samt över entrédörren. Bakom hela 24 förvaringsskåp med anpassad inredning ryms ytterplagg och andra kläder, skor, linne, städ, tvätt och annan förvaring, samt även elcentral och nätverk. Invid entrédörren finns en bred nisch med en stor integrerad spegel och avhängning för ytterkläder. Bakom en av dörrarna finns till och med en integrerad arbetsplats med belysning och plats för kontorsmaterial. I hallens innervägg har ett fönster tagits upp mot det intilliggande sovrummet där frostat glas ger naturligt ljus till hallen och den djupa nischen är även en praktisk yta till avställning. Såväl fast förvaring som väggar är målade i matt ljusgrått. På golvet ligger vitpigmenterad hårdvaxoljad fiskbensparkett av ek, som lades in 2012 för att ansluta mot befintliga golv.

BRF Hornstulls Strand 1

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten uppfördes redan 1886 men totalrenoverades 1944 och fick då en funktionalistisk prägel med slätputsad fasad, hiss med mera. I föreningens hus finns 39 lägenheter, 37 stycken är upplåtna med bostadsrätt medan två är upplåtna med hyresrätt. I husen upplåts även fem uthyrda lokaler. I lokalerna finns bland annat Bio Rio samt en fastighetsmäklarbyrå. De genererar stora intäkter till föreningen samt de två hyresrätterna utgör en dold tillgång, se mer under rubriken ekonomi.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2001.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Princip redovisning (nytt sedan jan 2017).

Renovering

Föreningens fastighet är i mycket gott skick med de ekonomiskt tunga renoveringarna bakom sig. I årsredovisningen finns en komplett uppställning av alla renoveringar som genomförts. Fasaden renoverades 2015, stamspolning 2014, nya balkonger 2012, säkerhetsdörrar 2009, elstambyte 2007, fönsterrenovering 2006, nytt tak 2005 samt stambyte 2004.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar planerade bortsett ommålning trapphus.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ger strax över 6 000 kr per kvm boyta, detta är runt snittbelåningen för Södermalm som ligger runt 6 000 kr per kvm. Men man måste även beakta de stora renoveringarna som gjorts nyligen, såsom stambyte, fasad, tak med mera. Till detta har föreningen även mycket stora lokalintäkter från lokalerna samt två hyresrätter som kommer, den dagen de säljs, stärka ekonomin högst väsentligt. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Sökande ska skicka ansökan till styrelsen, som tar ställning i fall från fall. Skälen är hyresgästernas riksorganisation. Man har en generös inställning till detta men tar ut en avgift om 10% på månadsavgiften för andrahandsuthyrningen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har ett kontrakt med en firma som ombesörjer trappstädningen.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar, en på våren samt en på hösten.

Tvättstuga

Tvättstugan är nyrenoverad med fyra tvättmaskiner, en tumlare, två torkskåp samt torkställningar. Man har även en akut-tvättpelare som får användas fritt när den är ledig.

Gemensamma utrymmen

Den blomstrande innergården rustades upp för några år sedan med nya växter, möbler etc. Det finns även en terrass i huset utrustad med bland annat gasolgrill. Vidare finns även dubbla cykelrum samt ett hobbyrum.

Bredband och Kabel-TV

Man behöver en boxer för att nå kabel-TV, det markbundna kanalerna finns i fastigheten. Fiber-Bredband finns indraget till varje bostad. Varje hushåll väljer själv operatör och väljer då egen leverantör.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem men delat ägande är okej, dock minst en andel om 10%

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-01-30. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på Södermalms västra udde med både stadsbrus och avkopplande naturmiljö inpå knuten. Hornstull erbjuder allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service. Dessutom behöver du inte ens lämna huset för att gå på bio. I närheten finns massor av fina promenadstråk: Reimersholme, Långholmen, Årstaviken och Tantolunden med dess koloniträdgårdar, för att nämna några. På Långholmen och i Tanto finns strand- och klippbad. På vintern när kylan slår till kan du snöra på dig skridskorna utanför huset och ta en tur på Årstaviken. Under sommarhalvåret har du under helgerna Hornstulls marknad med försäljning av design, vintage, mat och dryck med mera precis utanför huset.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här