Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Mannagrynstorget 2
JOEL NORBORG 1923
Nacka - Saltsjöqvarn
STOR & LUFTIG - 3,60 M TAKHÖJD & SJÖUTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM

Bo näst högst upp i gamla Kvarnen! Denna fantastiska hörnlägenhet ligger med högt läge i den före detta mannagrynskvarnen Saltsjöqvarn. Med en takhöjd som närmar sig fyra meter och stora fönster i tre väderstreck är detta ett ljust och luftigt hem som bär prägel av den industribyggnad den tidigare var. I taken finns bevarade bjälkar och väggarna är maffigt tjocka. Planlösningen är genomgående och väldisponerad med rymliga lättmöblerade rum. Kök och vardagsrum är två inbjudande och sociala rum och sovrummen är mysiga och lugna. Du har dessutom ett extrarum i en stor och möblerbar inre hall, ett rymligt badrum med egen tvättmaskin och en separat wc. Här bor du med ett härligt sjönära läge med access till både skärgård och storstad, och med fönster som ger dig vyer du aldrig tröttnar på.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Mannagrynstorget 2, 4tr
Område:
Nacka - Saltsjöqvarn
arkitekt:
JOEL NORBORG 1923
Våning:
4 av 5, hiss finns, Stor möbelhiss som rymmer barnvagn
Rum:
3 rum och kök
Area:
97 m²
Avgift:
6 540 kr inkl värme, VA och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 876 kr/år
Försäkring:
4 526 kr/år
Total driftskostnad:
8 402 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

En stor och levande lägenhet med många minnen präglade av den gamla kvarnbyggnaden. Genomgående takhöjd på 3,55-3,60 meter, takbjälkar och välvda tak. I taken finns även ett fungerande sprinklersystem. Stora spröjsade fönster med djupa fönsternischer och fönster i tre väderstreck och mäktiga vyer i olika riktningar, och tjocka robusta väggar i en solid byggnad. Andra detaljer som harmonierar fint med stilen är till exempel ekgolv, ekskåp, carraramarmor, fönsterbrädor av sten och rappade väggar. Alla ekgolv slipades och oljades 2017. Då fick lägenheten även nymålade ytskikt. Hela lägenheten har vattenburen golvvärme och sovrummen och vardagsrummet har radiatorer i golven.

Kök

Köket är ett generöst och inbjudande rum som du kommer till precis efter du gjort entré i hemmet. Köksinredningen är av ek och kommer från Vedum. Fronterna har fått nya handtag av skinn. Överskåpen utnyttjar takhöjden och sitter i dubbla rader, några av dem har vitrindörrar. Bänkskivan är av carraramarmor som matchas med vägg av samma material fast i mosaik. Köket är utrustat med glaskeramikhäll, fläkt, varmluftsugn, mikrovågsugn, dubbel kyl och frys och integrerad diskmaskin. Centralt i rummet har du en härlig matplats. För den som önskar en köksö finns uttag i golvet för både vatten och el. Ytterväggarna är rappade i ljusgrått och innerväggen är vitmålad. Fönstret ger dig fri utsikt över Mannagrynstorget. Takhöjden och innertaket med bevarade tjocka bjälkar imponerar.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och stort rum med ett stort fönster i västerläge med utsikt in mot Södermalm, och ett fint runt lågt sittande fönster som ligger i söderläge som också är ett mysigt kryp-in. Rummet är lättmöblerat och har gott om plats för soffgrupp och förvaringsmöbler, och även för ett extra matbord för den som så önskar. Väggarna är vitrappade och golvet av oljad ek.

Sovrum 1 och 2

Lägenheten har två sovrum. Det största används idag som föräldrasovrum. Här ryms dubbelsäng och finns mycket gott om förvaringsutrymmen; en hel garderobsvägg från golv till tak med skjutdörrar plus ytterligare tre inbyggda garderober med överskåp. Väggarna går i grått och vitt med en fond från tapetkollektionen Linen/Boråstapeter. På golvet ligger en grafitgrå nålfiltsmatta, under denna finns ekgolvet kvar. Från fönstret har du fri utsikt mot Nacka och Stockholms inlopp. Det andra sovrummet är idag ett barnrum. Här är väggarna vitmålade och taket har välvda detaljer bevarade. Från det stora fönsterpartiet har du utsikt in mot Gamla stan och ser till och med ända till slottet och stadshuset.

Inre hall

I anslutning till vardagsrum och barnrum ligger en inre hall som är ett möblerbart rum. Detta är en utmärkt yta för till exempel ett hemmakontor, vilket den också används som idag. Rummet har gott om väggytor för den som här skulle vilja ha ett bibliotek.

Hall

I entrédelen av lägenheten ligger portugisisk kalksten med vattenburen golvvärme under. Väggarna är målade i ljusgrått och vitt. Innanför dörren finns gott om plats för ytterkläder. Idag sitter här en hel vägg med "Dots" från Muuto. Här finns även en garderob att hänga undan kläder i. I hallen finns ännu ett minne från industritiden, en bevarad pelare, och i taket finns även här synliga takbjälkar och robusta stålbalkar. Bostaden är försedd med säkerhetsdörr och förberedd för larm för den som vill ha det.

Badrum

Badrummet är stort och välutrustat. Här finns tak- och handdusch bakom en glasvägg (för den som önskar badkar finns plats för det). Handfat och wc med stor integrerad spegel ovanför. Tvättmaskin (ny 2017) med rymlig arbetsbänk i carraramarmor samt stora förvaringsskåp ovanför. Väggar och golv i mosaik av carraramarmor. Golvet är försett med vattenburen golvvärme och det finns en vattenburen handdukstork. I taket sitter infällda spotlights.

Wc

Wc ligger vid hallen, precis vid entrén. Precis som det stora badrummet har detta rum mosaikväggar och -golv av carraramarmor samt golvvärme. Här finns handfat, integrerad spegel, wc och öppna hyllor som ger bra förvaring.

Brf Mannagrynskvarnen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Sicklaön 37:6 i Nacka. I fastigheten upplåter föreningen 22 lägenheter med bostadsrätt, den totala boytan uppgår till 2 598 kvm. Storleken varier från 2 till 5 rok. Föreningen disponerar också 22 garageplatser i garage Inloppet. Huset uppfördes ursprungligen 1923 och har kulturhistorisk klassificerats som q-märkt.

År föreningen övertog fastigheten

År 2003 blev ombyggnationen av den gamla kvarnen till nya bostäder färdig och föreningen tog över fastigheten. Ombyggnationen skedde med ledning av arkitekt Henrik Berg von Linde och inredningsarkitekt Eva-Kajsa Josephson af Donner.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av UBC och den tekniska förvaltningen sköts av Städhuset.

Utförda renoveringar

Huset genomgick en total ombyggnation till moderna bostadslägenheter med hög standard under 2002 och blev inflyttningsklart 2003. Under 2017 har hissen renoverats och fönstermålning slutförts.

Kommande renoveringar

Fastigheten är i toppskick.

Ekonomi

Föreningen är en äkta bostadsrättsförening med positiva rörelseresultat, föreningen är välskött och belåningsgraden är 6 659 kr/kvm/bostadsyta. Under 2016/2017 har man sänkt räntekostnaderna rejält och i samband med att Nacka kommun tagit överhuvudmannaskapet för trafiktunneln och kajen sjunker också föreningens kostnader i samfälligheten. Under våren 2018 kommer föreningen fortsätta att amortera på sina lån, denna gång planeras en extra inbetalning på 500 000 kr. Inga avgiftsändringar ska ske under 2018.

Parkering

Föreningen disponerar 22 platser i garaget utsikten, en för varje lägenhet. Kostnaden för medlemmar är 1000 kr/mån.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Till lägenheten finns ett rymligt förråd på entréplan om ca 5-6 kvm golvyta (säljarens uppgift).

Gemensamma utrymmen

På entréplan finns ett cykelrum.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV finns från Comhem. Bredband levereras via Ownit 100 Mbps.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande

Delat ägande godkänns.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Bo Blåeldh 2018-02-19.

OMRÅDET

Saltsjöqvarn ligger precis på gränsen mot Södermalm och är samtidigt en alldeles egen lite avskild plats med härlig närhet till vattnet och Stockholms inlopp, där du kan njuta både av lugnet och närheten till innerstaden. Du bor mittöver Waldemarsudde på Djurgården. Buss 53 trafikerar precis intill, men det trevligaste sättet att ta sig in till stan på är ju med båt. Med pendelbåten (SL-kortet gäller) tar du dig till Nybrokajen på sju minuter. Du bor granne med Elite Marina Tower Hotell med gym och Stockholm enda hamam, Sturebadet Marina Tower. Som medlem i Brf Mannagrynskvarnen får du rabatt på hotellet. Vid Danvikstull är Boule & Berså vid kanalen ett mysigt häng. Inredning kan du handla hos Fogias konceptbutik i Finnboda Varv där det också finns ett trevligt café.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här