Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 151
JOEL NORBORG 1931
Södermalm - Hornstull
ENASTÅENDE OCH ELEGANT ETTA MÅLAD I EKOFÄRGER
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Det här är ettan med fler rum än planlösningen visar. Här börjar livet direkt innanför ytterdörren och du lever på varje kvadratmeter av bostaden. Med inspiration i husets byggår och i art deco har denna fina lägenhet med stor omsorg renoverats till ett glansfullt och yteffektivt hem. Det är förmodligen de mest magnifika och storslagna 28 kvm som du någonsin sett. Bostaden är genomgående målad i ekologiska färger och material och detaljer är noga utvalda. Resultatet är både snyggt och smart - och miljövänligt. Att här helt vara omgiven av giftfria färger ger en god känsla. Bostadens läge ner mot vattnet i hjärtat av Hornstull, med både stadspuls och natur runt knuten, är dessutom helt perfekt.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornsgatan 151, 4tr
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
JOEL NORBORG 1931
Våning:
4 av 6, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
28 m²
Avgift:
1 922 kr inkl värme, VA samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
2 450 kr/år
Försäkring:
1 950 kr/år
Total driftskostnad:
4 400 kr/år

Allmänt

En imponerade, genomtänkt och levande bostad, nogsamt och metodiskt renoverad under 2016 och 2017. Väggar och tak har skrapats från gamla färglager och därefter målats med giftfri färg. Samtliga dörrar, socklar och dörrfoder är också restaurerade och målade med linoljefärg från Engwall och Claesson. All el är nydragen och hela bostaden har eluttag och dimmers i porslin från Fontini. Generös takhöjd om 273 cm gör att bostaden känns rymlig och luftig. Till lägenheten hör även ett mindre vindsförråd. För ytterligare förråd går det att ställa sig i kö för hos föreningen.

Kök

Köket är ett smart och komplett minikök. Luckorna kommer från Picky Living och är målade i grått och för hand. De övre med Manor House Grey och de undre med Down Pipe, båda från Farrow and Ball. Köksskåpen utnyttjar hela takhöjden och går ända upp i tak. Som stänkskydd sitter carraramarmor och bänkskivan är av amerikansk valnöt, 4 cm tjock, med extradjup inbyggnadsho i rostfritt samt blandare från Damixa. Diskställ finns i skåp. Ugn, spis och kolfilterfläkt från Ikea. Kyl och frys i retrostil från Gorenje är placerad i allrummet. Väggarna är till brösthöjd målade i grått och ovan detta i varmt vitt (färgerna Down Pipe och Wimborne White från Farrow and Ball). På golvet ligger Victorian Floor Tiles från Byggfabriken. Matplatsen är inredd med ett bistrobarbord i carraramarmor.

Allrum

Det stora rummet är ett vackert rum som får prägel av ett tjusigt burspråksfönster som har sex lufter och ger utsikt i flera riktningar, även ner mot vattnet. Det är byggnadens pampiga mittparti som är lika stilfull utvändigt som invändigt. Fönstren är både invändigt och utvändigt renoverade. I rummet finns gott om plats att möblera allt efter behov. Nuvarande ägare har inrett med bäddsoffa, men separat soffa och säng får också plats. Rummets väggar är målade i äggoljetempera från Ovolin i en nude/rosa ton och på golvet ligger oljad fiskbensparkett. Taket har skrapats från gammal limfärg och plastfärg och har därefter bevarats som ett naket betongtak, behandlat med fuktspärr. Stuckatur och takrosett är nymålade. En annan fin detalj i rummet är utanpåliggande el med textilkablar.

Badrum

Badrummet är även det ett mycket stilfullt rum. Väggarna är halvkaklade med Brilliant White Subway Half Tiles satt i halvförband, som avslutas med en svart och vit profil. Väggarna är ovan det är målade i ljus våtrumsfärg. På golvet ligger vit och svart klinker, Victorian Floor Tiles från Byggfabriken, försett med golvvärme. Här finns många detaljer som medför det lilla extra; engelsk wc med mahognysits, handfat med blandare samt duschblandare från Sekelskifte, rund duschdraperistång, ventilationsgaller i gjutjärn, rund kromad spegel från Nacka Byggnadsvård och stort spegelskåp i mörkt trä.

Hall

Hallen möter dig med djupt mörkgröna väggar målade i äggoljetempera från Ovolin. Rummet tjänar som en förlängning av köket med matplats vid barbord. I hallen finns två inbyggda garderober samt antika franska kapphängare. På golvet ligger slipad och oljad fiskbensparkett.

Brf Tången 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Tången 9, i kvarteret Tången. Föreningen upplåter 39 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler (Yta 219 kvm) med hyresrätt. Tången 9 stod klar år 1931 och byggdes av byggmästare Mans Anders Eriksson. Fasaden ritades av Joel Norborg.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades redan 1936 förvärvade fastigheten 3 år senare, 1939.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Jarmo Honkanen HB.

Utförda renoveringar

1990 Rörstambyte & elstambyte. 2001 Nyinstallation av hiss. 2004-2006 Målning av fönster. 2007 OVK besiktning. 2007 Stamspolning. 2010 Ny ventilation restaurang. 2010 Takplåtsbyte. 2010 Fasadrenovering. 2012 Stamspolning, stick. 2012-2013 Översyn, fjärrvärme. 2015 Stamspolning. 2015-2016 Översyn, avloppsstammar. 2015-2016 Rörstambyte, vind, källare. 2017 Fönsterrenovering.

Kommande renoveringar

Under 2018 kommer föreningen forsätta renovera fönster längre ner i fastigheten. Detta är redan klart i denna lägenhet. Under våren planeras också fjärrvärmecentralen att bytas.

Ekonomi

Tången 9 är en gammal och stabil förening. De långfristiga skulderna är på ca 4,5 Mkr, vilket ger cirka 3 674 kr per kvm boyta, en mycket låg belåning. Avgift/kvm ca 780 kr. Föreningen är äkta och har goda lokalintäkter. Det finns inga beslut om avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad, med bostadsrättstillägg, genom Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Till lägenheten finns ett vindsförråd, ca 2-3 kvm golvyta delvis under snetak. Möjlighet finns att hyra källarförråd för 150:-/ år, till dessa är det kö.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en lummig innergård med fina planteringar och möblemang. Här finns även en grill som kan nyttjas av föreningens medlemmar. Mot gården finns föreningsbalkonger med sol från morgon till eftermiddag/tidig kväll. I källaren finns en tvättstuga som är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 st torkskåp samt mangel. För förvaring av cyklar finns ett cykelförråd i källaren samt ett cykelställ på gården.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har tecknat ett gruppavtal med Telia angående kabel-TV som ingår i den angivna avgiften. Bredband tecknas av den enskilde medlemmen.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande

Delat ägande godkänns men samtliga ägare ska vara bosatta i bostadsrätten.

Kontroll

Dessa uppgifter är kontrollerade med styrelsens kontaktperson Christina Svensson 2018-02-06.

OMRÅDET

Här bor du vid Hornsgatans lugna slutpunkt med både stadspuls och avkopplande grönområden runt knuten. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, barer, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på till exempel Långholmen och i Tanto. I samma fastighet ligger klassiska Ho´s kinarestaurang och du har inte många steg att gå för att komma till Café Vurma och Bio Rio. På sommarhalvåret har du dessutom Hornstulls marknad precis runt knuten.