Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skånegatan 113
Cyrillus Johansson 1934
Södermalm - Sofia
MÖJLIG MINITREA I ETT AV SÖDERMALMS MEST IDYLLISKA OMRÅDEN
TEXT: BERTHELS FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

I lugna kvarter invid Vitabergsparken, med Söders puls på andra sidan krönet, hittar vi denna fina tvåa som med enkla medel kan göras om till en minitrea. Lägenheten bjuder på många bevarade originaldetaljer, badrum med fullstort fönster och smarta platsbyggda lösningar. Dessutom finns en grönskande, solig gård att njuta av.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skånegatan 113
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
Cyrillus Johansson 1934
Våning:
1.5 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
2 959 kr inkl. värme och vatten

Allmänt

Ett bättre läge än såhär går knappast att hitta på Söder. I ett litet, välbevarat funkishus, direkt invid lugna och lummiga Vitabergsparken och bara några kvarter från Söders bästa shoppingstråk, ligger denna fina tvåa som bjuder på många möjligheter. Vad sägs om att dela av vardagsrummet och få ytterligare ett sovrum? Att öppna upp mellan kök och nuvarande sovrum för att få en rymlig salong med dubbla fönster? Eller så behåller ni allt precis som det är; i den smarta platsbyggda våningssängen i vardagsrummet och det rymliga köket finns plats för en hel syskontrio – minst. Lägenheten bjuder på många bevarade originaldetaljer från 30-talet, såsom kolmårdsmarmorgolv, fönsterbrädor i sten och djupa fönsternischer, samt nyrenoverade ytskikt i alla rum (2017). Föreningen har dessutom en egen trädgård med gräsmatta, sittplatser och grill i ett avskilt, soligt läge.

Kök

I det rymliga köket ryms ett matbord med plats för åtminstone sex personer. Den som önskar ännu mer rymd kan ta ner väggen mot det nuvarande sovrummet och på så sätt få en härlig salong med dubbla fönster. Väggarna i köket är nymålade i grått och ekparketten är original. Ovanför diskbänken sitter svart rektangulärt kakel som tillsammans med de vita skåpsluckorna och bänkskivan i trä skapar en snygg helhet. Här finns också en diskmaskin från Bosch.

Vardagsrum

Det rymliga vardagsrummet disponeras idag som kombinerat barnrum och vardagsrum, och rymmer både en snyggt platsbyggd trevåningssäng och en större soffgrupp. Önskar man en minitrea kan man enkelt dela det här rummet i två. Väggarna är motivmålade i grönt och på golvet ligger en ekparkett.

Sovrum

Direkt från hallen når du sovrummet, med plats för dubbelsäng och platsbyggda garderober. Väggarna är nymålade i grått och på golvet ligger en ekparkett i original. Även dörrfodret i sovrummet är original från byggåret.

Badrum

I badrummet finns inbyggt badkar, framför ett fullstort fönster som släpper in morgonljuset. Kaklet är vitt och på golvet ligger svarta klinkers. Här finns även handdukstork, golvvärme och gott om förvaringsmöjligheter i ett högskåp samt skåp under tvättstället.

Hall

På hallgolvet ligger en vacker kolmårdsmarmor som är original från byggåret. Väggarna är nymålade i en mild rosa nyans. I hallen finns gott om plats för avhängningsmöjligheter.

Brf Järnet 4

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Järnet 4. Föreningen består av 31 lägenheter med bostadrätt samt en lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Cyrillus Johansson och uppfördes 1934.

År föreningen övertog fastigheten:

Bostadsföreningen Järnet 4 bildades 1985 och förvärvade fastigheten 2001

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering:

2014 - Radonmätning (godkända värden), OVK-besiktning, hissrenovering samt renovering av ytterdörr. 2013-2014 - Fönsterrenovering samt spolning av grenstammar till kök och badrum. 2012 - Ommålning av trapphus samt viss renovering av gården. 2011-2012 - Byte av lägenhetsdörrar. 2011 - Fiberlananslutning till fastigheten. 2010 - Byte av balkongdörrar inkl. byte fönsterpartier av kungsbalkonger. Inköp av ny tvättmaskin. 2009 - Gårdsrenovering inkl. nya möbler och grill. Värmekablar på tak förnyade samt genomgång och reparation av stuprör. 2008 - Ny puts fasadsockel, stamrengöring/spolning av avlopp och stammar. Målning av tak och golv i källare. Ventilationsåtgärder. 2007 - Fönstermålning samt energiinventering. 2002 - Balkongrenovering. 1985 - Omputsning fasad. 1984 - Rörstambyte samt elstambyte.

Ekonomi:

Föreningen långfristiga skulder uppgick enligt årsredovisning 2016 till ca 7,5 milj kr, dvs ca 3500 kr/kvm lån. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning:

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen och beviljas med ett år i taget. Det krävs godtagbara skäl och en mindre avgift utgår vid andrahandsuthyrning.

Försäkring:

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning:

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd:

Vindsförråd om ca 7 kvm.

Tvättstuga:

Det finns gemensam tvättstuga i källaren.

Gemensamma utrymmen:

Det finns tvättstuga som är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torkskåp, 1 torktumlare och mangel. Föreningen har barnvagnsrum och cykelförråd med ingång från gatan. Trevlig innergård med gräsmatta, planteringar och grusgång. Här finns utemöbler och grillmöjligheter.

Bredband och Kabel-TV:

Tv via ComHem. Ett analogt basutbud ingår i avgiften. Fiberanslutning via Telia finns i fastigheten. Bostadsrättsinnehavaren tecknar eget separat abonnemang.

Delat ägande

Godkänner delat ägande med krav på att den som bor i lägenheten ska äga minst 51%.

Juridisk person:

Juridisk person godkännes ej.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Välkommen till ett av Söders bästa lägen. Här bor du lugnt och tyst invid Vitabergen, med Nytorgets populära restaurang- och butiksstråk ett par kvarter bort. På Södermannagatan hittar du till exempel det mysiga fiket Älskade Traditioner, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Passa också på att titta in i de härliga och färgstarka retrobutikerna Sivletto och Daisy Dapper. Vitabergsparken är perfekt för lediga dagar - här finns gott om gräsytor för både lek och picknick och om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i parken. Missa inte heller att ta en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Runt Medborgarplatsen, Götgatan och Skanstull hittar du all tänkbar service och tunnelbana. Du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 2 och 3. Det står även klart att det blir en tunnelbanestation i Sofia 2025 och därifrån kommer du kunna ta dig in till City på bara fyra minuter.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här