Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gotlandsgatan 60
Arkitekt: Hans Adrian 1935
Södermalm - Sofo
LJUS & VÄLPLANERAD FUNKISETTA MED LUGNT LÄGE I SOFO
SKRIBENT: MURÉN FOTOGRAFI:JOHANSSON STYLIST: LINDHOLM

Välkommen till en riktig pärla till bostad. Trettio välplanerade kvm med ett ljust, lättmöblerat allrum och ett rymligt kök med bra förvaringsutrymmen och matplats i ett elegant funkishus från 1935. Här bor du med högt och lugnt läge med utsikt över en fin grönskande innergård, endast ett par minuters gångavstånd till tunnelbana och Nytorgets utbud av restauranger, caféer, barer och butiker. I detta välkomponerade boende är det lätt att trivas!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Arkitekt: Hans Adrian 1935
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
30 m²
Avgift:
1 806 kr inkl värme, vatten och bredband ( säkerhetsdörr)
Pris:
2 735 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 200 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
3 700 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Harven 53 är belägen i hörnet av Gotlandsgatan och Bjurholmsgatan. Huset ritades av arkitekt Jean Adrian 1935 och uppfördes 1935-1937. Jean Adrian har bland annat ritat Sportpalatset vid St Eriksbron som får ses som hans främsta verk i Stockholm. Harven 53 är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringssystem vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det är ett elegant bostadshus uppfört i sex våningar med kungsvåning överst. Porten mot Gotlandsgatan är i stilfullt originalutförande med högt överljus som leder in i en trapphall med dekorativa väggmålningar och marmorgolv. Brf Harven 53 har en egen innergård som är en del av den större innergård som finns i kvarteret. Det är en lugn plats som grönskar fint sommartid. Här finns flera sittgrupper och cykelförvaring bland annat. Till de gemensamma inre utrymmena hör tvättstuga, soprum, cykelrum, piskbalkong och vindsförråd.

Närområdet

Gotlandsgatan är en lugn och trevlig gata perfekt belägen mitt emellan Nytorget och Skanstull. Här har du ett stort utbud av restauranger, barer, caféer, butiker och kommunikationsmedel av olika slag i din omedelbara närhet. Snett över gatan ligger dessutom en stor välsorterad Coop-butik. Du har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken.

Allmänt

En mycket trivsam lägenhet med ljusa välplanerade ytor. 2,75 meter i takhöjd och fint ljusinsläpp från stora originalfönster som har spanjoletter och marmorbrädor kvar. I vardagsrummet finns även en vädringslucka. 2010-2011 byttes rörstammar och el i huset och då renoverades också kök och badrum. Väggar och snickerier i lägenheten är genomgående vitmålade. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 3,5 kvm.

Kök

Köket är ett klassiskt parallellkök med genomtänkta lösningar. Såväl arbetsytor som förvaringsutrymmen är väl tilltagna. Skåpfronterna är vita och släta med handtag i borstad metall. Under överskåpen sitter spotlights. Bänkskivorna är mörkgrå med dubbel diskho i rostfritt. Väggarna vid arbetsytorna är klädda i ljusare grått kantfasat rektangulärt kakel. Gasspis med fläkt samt fristående kyl och frys. Vid det fina tvåluftsfönstret finns utrymme för en mindre matplats. På golvet ligger parkett av ek.

Allrum

Allrummet är ett rymligt, ljust och lättmöblerat rum. Här finns gott om plats för säng, soffa, soffbord och förvaringsmöbler. Ett stort treluftsfönster förser rummet med fint ljus. Härifrån har du utsikt över den trevliga innergården. På golvet ligger en fin fiskbensparkett av ek i original från byggåret.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt klassiskt kakel och på golvet ligger grå- och vitrutig klinker försedd med golvvärme. Dusch bakom välvda vikbara glasväggar. Handfat med väggskåp med belysning och spegeldörrar ovanför, wc samt handdukstork. I taket sitter infällda spotlights. För den som vill installera egen tvättmaskin finns plats för detta.

Hall

Hallen är rymlig och välkomnande. Härifrån når du samtliga rum. Innanför dörren finns gott om plats för hatthylla och skor. Här finns även bra förvaring i form av två garderober. På golvet ligger ljust grå klinker. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Harven 53

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten Harven 53 består av 48 bostadslägenheter. 40 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 8 st är upplåtna med hyresrätt. Utöver detta finns 5 lokaler med hyresrätt. Föreningen är äkta och ritades av arkitekt Jean Adrian 1935.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2008 och är en äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av SBC.

Utförda renoveringar

2016 - Dränering av innergård, besiktning av balkonger utförd, nytt förbättrat avtal med bredband är tecknat, ny dörr till tvättstuga, ny hyresgäst i lokal mot Bjurholmsplan. 2015 - Fönsterrenovering. 2014 - Ventilationsrenovering. 2014 - Upprättande av en långtidsbudget som sträcker sig fram till 2034. 2013 - Installation av ny hiss. 2013 - Renovering av cykelrum för att få plats med fler cyklar. 2011 - Trapphusrenovering, byte till säkerhetsdörrar, byte av elstammar. 2010 - Stambyte av kök och badrum.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2016 till ca 22 milj kr (dvs ca 13.000 kr/kvm och lån). Det ligger högre än snittet i området men föreningen har gott om dolda tillgångar genom hyresrätter samt intäkt från lokalerna om ca 650.000 kr/år. Förklaring till en högre belåning står att finna i de många renoveringar föreningen gjort på senare år. Bland annat stambyte, köp av marken, renovering av fönster samt hissbyte (se 'Utförda renoveringar' ovan).

Avgift

Inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Bredband/Tv

TV från ComHem (basutbud ingår, övrigt betalas av bostadsinnehavaren) och bredband Stockholms Stadsnät (fast kostnad om 109 kr/mån för 1000/1000 mbit). Diverse tillägg 100 kr/månad.

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en härlig innergård med eftermiddagssol. Här finns utemöbler och grillmöjligheter.

Delat ägande

Minsta andel 10%.

Ägande:

Juridisk person godkänns ej.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här