Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bellmansgatan 19
ANDERS G FORSBERG 1896
Södermalm - Mariatorget
SEKELSKIFTE MED FUNGERANDE KAKELUGN, BALKONG OCH STUCKATURER
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLIST: LINDHOLM

En takhöjd på 3,40 meter, praktfull kakelugn och maffiga stuckaturer och takrosetter är några av de detaljer som imponerar i denna fantastiska lägenhet. Ljusa vackra rum med stora fönsterpartier och mjuka vitsåpade trägolv likaså. Denna generösa och luftiga bostad förför, och har varit ett älskat hem för dem som bott här. Nuvarande ägare köpte lägenheten efter en gammal dam som bott i lägenheten sedan 1960-talet. Under 2010-2011 helrenoverades lägenheten och kök och badrum byggdes nya, och samtliga ytskikt - väggar, tak, golv, snickerier, fönster och element - målades om. Alla originaldetaljer behölls och även planlösningen är densamma. Här bor du i kanonläge mittemellan Mariatorget och Götgatan och granne med van der Nootska palatset, på en lugn återvändsgata kantad av äldre bebyggelse.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bellmansgatan 19
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
ANDERS G FORSBERG 1896
Våning:
1 av 3
Rum:
3 rum
Area:
83 m²
Avgift:
3 456 kr inkl Comhems grundutbud samt balkongfond 25 kr/mån

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 000 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

En mycket fin och trivsam lägenhet med ljusa och rymliga lättmöblerade rum. Genomgående planlösning där de sociala ytorna med kök och vardagsrum ligger mittemot varandra som första rumspar, och de båda sovrummen följer därefter. Stora höga fönster med djupa speglade nischer ger rikligt med ljus åt lägenheten, och ljuset förstärks av speglingar från intilliggande hus. Väggar och snickerier är vitmålade och de bevarade furugolven är vackert vitsåpade och mjuka att gå på. Mellan rummen sitter vackra speglade dörrar.

Kök

Köket är ett parallellkök med vita släta fronter. Detta matchas med mörka bänkskivor och öppna hyllplan av valnöt, samt stänkskydd av grått liggande stenkakel. Många överskåp och extra breda specialbeställda lådor ger gott om förvaring. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, integrerad kolfilterfläkt, integrerad diskmaskin och en ljusgrön kyl och frys i retrostil från Smeg. Invid de glasade balkongdörrarna finns en trevlig matplats för fyra personer. Balkongen är alldeles nybyggd och ligger in mot den mycket mysiga innergården. Här har du plats för både utemöbler och blommor. På innergården framför balkongen finns ett träd som blommar med ljuvliga rosa blommor om våren.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och stilfullt rum. Här finns gott om plats för både en stor soffgrupp och matbord. Rummet har två stora fönster mot gatan och smyckas av kraftiga eleganta stuckaturer och en mäktig takrosett. Mot både hall och intilliggande sovrum sitter fina speglade pardörrar. Det tjusigaste smycket i rummet får tillskrivas kakelugnen som är en riktigt stilig pjäs, i vitt kakel med pastellfärgade växtornament. Kakelugnen är fullt eldningsbar och tillför hög mysfaktor till hemmet.

Sovrum 1 och 2

I bostaden finns två sovrum. Det sovrum som vetter in mot gården används idag som föräldrasovrum. Det är ett lugnt och mysigt rum med plats för både dubbelsäng och tillhörande möbler. Här finns även en stor garderobsvägg som kan medfölja köp om så önskas. Det andra sovrummet är idag ett barnrum, och kan alternativt användas som matsal. Detta är ett stort rum i fil med vardagsrummet som har dörrar från både vardagsrum och hall, vilket möjliggör att rummet enkelt kan delas av till två sovrum för den som behöver det. Här finns vackra växtdekorerade stuckaturer och en takrosett.

Badrum

Badrummet är specialritat och byggt med väl tilltagen budget. Väggarna är klädda i mattsvarta stora kakelplattor, 30x60, med stengrått klinker i storlek 40x40 på golvet. Här finns ett fint runt handfat med väggansluten blandare, båda från Tapwell. Förvaring i vit kommod under. Takdusch från Tapwell finns bakom en inkaklad vägg med förvaringshylla, golvbrunn från Unidrain. I rummet finns även wc, en stor integrerad väggspegel, golvvärme samt infällda spotlights. Rummet är förberett för tvättmaskin för den som önskar egen sådan. Alla rör är inbyggda i väggarna.

Hall

Hallen välkomnar med ett rymligt hörn för klädavhängning strax innanför dörren. I vinkel finns här en platsbyggd sittbänk med förvaring. I anslutning finns gott om plats för krokar/hatthylla. Hallen är generös i storlek och har plats för ytterligare möblering. Från hallen når du lägenhetens alla rum.

Brf Paris 11, 12, 13

Föreningen:

Brf Paris 11, 12 och 13 är en lågt belånad äkta förening som förvärvade fastigheten Paris 11, 12 och 13 år 1978. Föreningen består av tre gathus och tre gårdshus, belägna på Bellmansgatan 19, 21 och 23 och omfattar 54 lägenheter med bostadsrätt. Husen förenas av en stor och lummig gård som angränsar till det vackra van der Nootska palatset. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi:

Lånen för föreningens fastighet ligger på mycket låga 992 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Gemensamma utrymmen:

Modern tvättstuga i källarlokal, utrustad med två maskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en centrifug samt mangel, strykjärn och strykbräda. I källaren finns även en festlokal, bastu och snickarverkstad. Cykelställ finns på gården. Barnvagnsförråd finns. Mycket fin gemensam grönskande innergård. Bredband och

Kabel-TV:

Uttag från Bredbandsbolaget finns i samtliga lägenheter. Comhems grundutbud ingår i månadsavgiften.

Uppvärmning:

Direktverkande el, ingår ej i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande:

Föreningen accepterar inte juridisk person, men delat ägande godkänns.

Överlåtelseavgift:

Föreningen tar ut en övelåtelseavgift på 800 kr av köparen.

Förråd:

Lägenheten disponerar ett stort vindsförråd på ca 10 kvm. Det finns även möjlighet att hyra ett extra källarförråd enligt kösystem.

Renoveringar:

1978 Stambyte i kök och badrum, nya el-dragningar, renovering av tak, 2004 fasader 19 och 23 mot gatan, 2006 takvärmeanläggning och snörasskydd, 2009 byte av varmvattenberedare, 2010 säkerhetsdörrar, 2011 målning av tak, 2011 målning av alla trapphus, 2013 OVK, 2015 balkonger på nr 21 och 23 mot innergården, 2016 balkonger på nr 19

OMRÅDET

Här bor du med perfekt och lugnt läge på en återvändsgränd med begränsad trafik, precis invid Mariatorget och nära både Hornsgatan, Götgatan och Slussen. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Bellmansgatan leder dig dessutom upp på Mariaberget och de kullerstensbelagda mysiga gatorna där, med Monteliusvägen och vyerna ut mot Riddarfjärden, Gamla Stan och Stadshuset. I området finns ett överflöd av restauranger, barer och caféer. Några särskilt trevliga som ligger nära är till exempel Bistro Süd, Ichi, Kalf & Hansen, Petrus, Kaffe, Johan & Nyström, Drop Coffee - ja särskilt kaffedrickaren lär trivas i dessa kvarter. Kommunikationerna är de allra bästa med både Slussen, Mariatorget och Södra station inom några minuters promenad, och med det tunnelbana, pendeltåg och ett stort antal busslinjer. Möjlighet att hyra garageplats ett kvarter bort finns också. Inom 400 meters radie finns flera bra förskolor och skolor som Södermalmsskolan, Björngårdsskolan och Södra Latin.