Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ryttarhalsvägen 34
Nils Hugo Einar Rehman
Kolartorp
HUS MED LANTLIG CHARM MITT I NATUREN
TEXT: ENGSTRÖM FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD

Nu finns ett riktigt drömboende 15 min från stan som tilltalar både naturromantiker och byggnadsvårdare! Huset med ursprung från 1920-talet är ombyggt och renoverat med kärlek till äldre material och traditioner kombinerat med maximal bekvämlighet och yta. Idag rymmer det fem sovrum och har även en uthyrningsdel i källaren. Granne med getter och skogen i Gömmarens naturreservat finns ändå närhet till skolor, handel och nöjen. Huset på höjden längs Ryttarhalsvägen är helt nytt och samtidigt byggt med gedigen känsla för naturmaterial i hantverksskickligt utförande. Välkommen till denna lantliga dröm!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Ryttarhalsvägen 34
Område:
Kolartorp
arkitekt:
Nils Hugo Einar Rehman
Rum:
8 rum
Area:
225 m² + 43 m² biarea
Tomtareal:
1 476 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1929
Uppvärmning:
Luft/vatten värmepump
Energiklass:
None
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas med isolerglas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Betongplatta
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
Övriga byggnader:
Ett skjul finns på tomten och kan renoveras till tex. gäststuga eller garage.
Fastighetsbet.:
Kolartorp 1:54

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
15 000 kr/år
El:
15 000 kr/år
VA:
5 000 kr/år
Renhållning:
1 500 kr/år
Sotning:
100 kr/år
Försäkring:
10 000 kr/år
Total driftskostnad:
46 600 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Ej bott i huset, detta baseras på schablon.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
1 551 000 kr/år
Summa pantbrev:
3 409 000 kr
Tomtareal:
1 476 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
Rättigheter:
Förmån: Officialservitut Väg, 0126K-16354.1
Planbestämmelser:
Vattenskyddsområde (2008-11-25) Naturreservat (2005-09-26)

Allmänt

Historiska Hem har nöjet att presentera detta fantastiska hus ombyggt av Snickarglädje Stockholm AB som också säljer huset. Längsmed en smal väg rakt in i Gömmarens naturreservat ligger det här helt nyrenoverade huset på en plats som få kan föreställa sig. Granne med betande getter och hästar men med närhet till storstadens alla bekvämligheter erbjuds här ett boende med unik karaktär. Främst för att huset i stora delar är ombyggt med för huset noga utvalda naturmaterial och enligt rik kunskap om byggnadsvård. Den tidigare lägre sommarverandan har lyfts till full höjd och fått samma brutna tak som övriga huset, samt på så vis inkorporerats i husets köks- och vardagsrumsdel. Entrén till huset har också flyttats och betonats med hjälp av den tillbyggda frontespis som ger huset ny karaktär. Spegeldörrarna ger ytterligare stilenlig känsla till detta hus som ursprungligen är byggt kring 1920. Renoveringen är mycket omfattande. Hela huset har alla bekvämligheter som ett samtida boende kräver, samtidigt som alltså anmärkningsvärd omsorg lagts om byggnadsvårdsdetaljer, vilket gör detta boende inte bara helt nytt, utan också eget i sin stil. Exteriört är huset rustat i vackra naturmaterial, såsom äkta falu rödfärg, samt linoljefärger i naturliga nyanser, pärlgrått och guldockra.

Entréplan

Den ockrafärgade dörren i entrén med sinnrikt överljus speglar på ett överensstämmande vis detta hus interiört. I renoveringen har det inte sparats på fina detaljer som schablonmålningar, tidstypiska nyansval och målade snickerier. Entréplanets hall är rymlig och med överblick över de flesta rum, med utsikt ut i flera riktningar. I nedre plan ligger kök, vardagsrum och matsal samt bibliotek och två rum. Här finns också ett badrum med dusch. Bottenvåningen har genomgående samma varmgrå nyans på det bevarade furugolvet, vilket binder ihop rummen väl. Det kombinerade köket och vardagsrummet nås direkt från hallen, med den eleganta avslutningen i den tillbyggda verandan som numera utgör husets matsal. Köket är platsbyggt och har fått olika nyanser av dovblått i köksinredningen, i det fasade kaklet och i fönstersnickerierna. Bänkskivorna längs med köket och på den centralt placerade köksön är gjutna i cement. Köket är toppmodernt utrustat med såväl nyinköpta vitvaror och diskmaskin, samt fläkt och spis från Smeg. Men ögat dras likväl till de vackra detaljerna som den antika och väl fungerande vedspisen från Aga samt den stilfullt krönta kakelugnen utgör. Detta är sannerligen ett rum med många funktioner och att njuta av på olika vis: i gemensam matlagning och stora middagar i den vackra matsalen, i avslappnad sittning i vardagsrummet, eller varför inte i eget sällskap i den platsbyggda hörnan intill skafferiet? Hela tiden i nära kontakt med naturen runt knuten då utgången till husets uteplats går genom den inbyggda glasverandan med sina dubbeldörrar ut. Entréplanet rymmer två ytterligare rum i fil som nås genom en serveringsgång med serveringsskåp. Båda rummen har fönster i två riktningar samt djupa fönsternischer och spröjsade fönster med tre glas i varje båge, vilket också är genomgående i huset. En klädsam detalj i rummen är fönstrens markering med hjälp av målade snickerier i en dov brun nyans, som också går igen i en hög golvlist. Motsvarande utförande i en mossgrön ton finns i det angränsande rummet på nedre plan. Två vackra tapetval finns i huset. Hallens Anno från Boråstapeter sätter karaktär till rummet, tillsammans med det vackert målade golvet bildar det en fin helhet. Och i serveringsgången samt genom trapphuset sitter en stilenlig Mulberrytapet, som även sträcker sig till hallen i övre plan, vilket binder ihop de båda planen på ett harmoniskt vis. Entréplanet innehåller även ett välgjort badrum med golvklinkers i Victorian Floor Tiles, satt i klassiskt rutmönster i crémevitt och rött. Väggarna har Metrokakel i samma crémefärg med både en kakelsockel och kakelbård som extra detaljer, väl matchat med ett vackert tvättställ från Burlington och med en blandare från Tapwell.

Övre plan

Övre planet i detta hus rymmer ett lyxigt badrum, ett stort tilltaget sovrum med klädkammare, en hall samt två sovrum. Badrummet är iögonfallande med sina 11 kvadrat och sina påkostade material. Golvet som består av svart klinker är effektfullt lagt i ett fiskbensmönster. Det mossgröna kaklet är satt på halva badrumsytan, resten är behandlad med tadelakt i marmor och kalkstensputs. Fler prima inslag är den mässing som finns i tvättställ och blandare från Tapwell i dusch och badkar. Samt den platsbyggda kommoden med sin gjutna betongskiva. Samt förstås det generösa ljusinsläppet och utsikten från det stora spröjsade fönstret som huset ger. Precis som nedervåningen är furugolven på övre plan målade i samma enhetliga nyans, vilket ger egen karaktär till huset. De två mindre sovrummen har dessutom samma nyans på väggarna. Det brutna taket ger också liv och dynamik till övre planets alla rum. Vägg i vägg med badrummet ligger övre plans största sovrum, med tillhörande walk in closet, som förstås ger gott om elegant förvaringsutrymme. Sovrummet har väggar med en stillsam sandgul nyans, och snickerier, lister och dörrar i en vackert kontrasterande grön ton. Rummets gavelläge ger ett tredelat spröjsat fönster som släpper in gott om ljus. Hallen mellan sovrummen dekoreras alltså extra av Mulberrytapeten och är ett vackert genomfartsrum till de två mindre sovrummen. Genomgående har detta hus djärva val av nyanser på snickerier och dörrar, ofta enligt tradition att foder och dörrar målas i samma nyans. Detta förstärker intrycket av helhet och koppling till husets historia. Men de valda nyanserna känns också samtida i sina bitvis oväntade kombinationer och de finner sig dessutom väl till färgerna utomhus. Det ger också en fin harmoni mellan ute och inne genom naturtonerna, sandbeige, mossgrönt, granitgrått.

Källarplan

Husets källare rymmer ett hobbyrum och förrådsutrymmen men även en mat- och vinkällare. Här finns också tvättstuga med groventré då det här finns en ytterdörr som leder ut på husets baksida. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare från AEG. Källarvåningen har även en fullt rustad lägenhet med två fönster, badrum, WC och kök. Utrymmet har egen ingång och lämpar sig därmed bra för exempelvis uthyrning. Köket är fullt utrustat med kyl med frysfack, induktionshäll, ugn och fläkt. Trädgården Till huset hör en 1476 kvm stor natur- och trädgårdstomt, och dess placering i Gömmarens naturreservat ger en stor naturupplevelse genom att reservatet blir en förlängning av husets tomt. Gården har en nylagd jordsådd med gräsfrön. Tomten är bitvis kuperad och här finns bland annat ett antal större ekar. Närmre huset finns två stora altaner med både morgon- och kvällssol. Huddinge kommun har vilohagar som gränsar mot tomten, så hela sommaren och hösten finns det getter, bockar och åsnor som betar längs med tomten.

OMRÅDET

Huset på höjden i Gömmarens naturreservat må ha getter som grannar, men här är det också nära till motionsspår, skolor, idrottsanläggningar, handel och nöjen, då boendet tillhör Huddinge kommun med de faciliteter som erbjuds där. Tio minuter bort ligger Kungens Kurva med alla sina bekvämligheter, 25 minuter bort finns Skärholmens centrums butiks- och kulturutbud. Där ligger också närmsta tunnelbana. En busshållplats ligger fem minuter från huset. Men så som det ju ofta är med ett drömboende är det förstås också gångavstånd till en badsjö.