Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gotlandsgatan 75
Dorph och Höög 1904
Södermalm - Sofo
LJUS OCH TRIVSAM SEKELSKIFTETVÅA MED CHARM
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: FAGANDER

Här på lugna och tysta Gotlandsgatan har BRF Lien 5 huserat sedan 1900-talet. Fastigheten ligger i klassiska och populära söderkvarter ett stenkast från Vitabergen och Nytorget - Söders populära restaurang- och butiksstråk. I dessa kvarter är också kommunikationerna mycket bra - närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull och Medborgarplatsen och du har även mycket nära till innerstadsbussar. Sommartid svalkar du dig i Vitabergsparken eller Blecktornsparken. Ditt nya hem är en rymlig och ljus tvåa med ett rogivande sovrum, nyrenoverat kök med matplats, ytefektiv hall med gott om förvaring och ett generöst tilltaget vardagsrum. Genomgående stora vackra fönster. Här imponerar även takhöjden på tre meter och de mjuka och fina trägolven. Trivselfaktorn är här hög, både i lägenheten och i de inspirerande omgivningarna. Välkommen till ditt nya hem!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Gotlandsgatan 75
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Dorph och Höög 1904
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
3 047 kr I avgiften ingår värme och vatten.

Huset och föreningen

Det triangulära kvarteret Lien 5 ritades 1904 av den i Stockholm mycket produktiva arkitektduon Dorph och Höög. Det är vacker jugendfastighet med nationalromantiska inslag. Fasaden är gulputsad med sockel i granit. Föreningen har en nyrustad innergård med utomhusmöbler och grill. Här finns även cykelförvaring. Cykelrum, barnvagnsrum och tvättstuga finns i husets källare. Föreningen Brf Lien 5 äger hela kvarteret med över hundra bostadsrätter, och är en mycket välskött förening med dolda tillgångar i form av tre hyresrätter och elva lokaler. Under 1960-talet då rivningsvågen rasade som värst i Stockholm fanns långt gångna planer på att riva hela kvarteret Lien och bygga ett helt nytt bostadskomplex. Ritningar visar på en stor byggnadskropp i åtta våningar. Som tur var genomfördes detta aldrig och istället valde man att behålla och modernisera fastigheten. Närområdet Här bor du i kreativa Söderkvarter precis vid Nytorget och med många spännande butiker och trevliga caféer och restauranger runt hörnet, till exempel Nytorget 6, Urban Deli och Älskade Traditioner. Under sensommaren har du dessutom Bondens Marknad som granne. Till oasen Vita Bergen och Parkteaterns föreställningar är det bara ett par minuters gångväg. Bebyggelsen i området spänner över flera århundraden och bjuder på inspirerande promenader. Önskas mer stadspuls, shopping, service och tunnelbana finns det vid Skanstull och Medborgarplatsen, som du når på fem minuter.

Allmänt

En ljus, luftig och inbjudande tvåa med rymliga lättmöblerade rum i fil, tre meters takhöjd och stora korspostsfönster med djupa nischer. Lägenheten har genomgående ljusa målade väggar och trägolv av furu och ek.

Kök

Det fina köket är nyrenoverat och löper längs hela den långa väggen i rummet. Köksinredningen har vita släta luckor och svarta handtag som matchas med svart stenskiva på arbetsytorna. Som stänkskydd sitter vitt liggande kakel. Här finns både gott om förvaringsutrymmen och ytor att arbeta på. Spishäll med ugn och fläkt finns mitt i köket, kyl och frys är fristående och diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. I köket ryms även en matplats där du kan få plats med upp till sex sittande. Ett högt stort fönster gör rummet ljust och mysigt och på golvet ligger vitlaserade mjuka furutiljor.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort härligt sällskapsrum som kan inrymma många funktioner. Här finns gott om utrymme för en stor soffgrupp och även för ett matbord, för den som önskar. Rummet kan även möbleras med till exempel skrivbord och förvaringsmöbler. Två höga stora fönster mot gatan förser rummet med ett rikligt ljus. Väggarna i rummet är nymålade i ljust grått och på golvet ligger fin fiskbensparkett av ek, nylagd för att passa in i husets stil.

Sovrum

Sovrummet är ett vilsamt rum med fint ljusinsläpp och plats för både dubbelsäng och annat möblemang. I rummet finns en stor garderob med skjutdörrar. Väggarna är ljust målade och även här finns originalfurutiljor som vitlaserats.

Badrum

Badrummet har för året nyspolade stammar. Rummet är utrustat med både badkar och egen tvättmaskin. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel med en svart bård, som matchas med väggar även målade i vitt, och på golvet ligger en våtrumsmatta i svart. Bra förvaring i ett stort spegelväggskåp och i kommod under handfat. Rummet har även en handdukstork.

Hall

Hallen är stor och rymlig. Innanför dörren finns utrymme för hatthylla och skor och därefter följer en stor garderob med skjutdörrar, som utnyttjar hela takhöjden och sväljer mycket förvaring. Det vackra vitlaserade trägolvet möter genast besökaren och är mycket skönt att sätta fötterna på. Bostaden är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Lien 5

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger hela kvarteret Lien. Totalt antal lägenheter 109 st. 106 lägenheter med bostadsrätt, 3 hyresrätter (182 kvm) samt 11 lokaler med hyresrätt (1008) kvm. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

1971 - 1974 Stambyte samt byte av elstigare (3-fas finns) troligtvis reoverades fönstren. 1990 Fasadrenovering. 2003/2004 Taket renoverades. 2005-06 Målades trapphusen. 2009-10 Tvättstugorna renoverades och fick nya maskiner. 2016 målning av fönster. 2017 Relining av köks stammarna samt renovering av värmesystem, samtliga radiatorer har fått nya ventiler och reglage. För mer information se årsredovisningen.

Kommande renoveringar

Inom ett par år kommer en OVK att utföras i övrigt inga stora renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och en inredningsbutik. Belåningen ligger runt 5 557 kr per kvm (medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm) enligt 2017 års årsredovisning. Föreningens 3 hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter. Oktober 2017 höjdes månadsavgifterna med 3 %. Inga fler avgiftshöjningar har diskuterats.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning. Andrahandsuthyrning till juridisk person accepteras ej.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga

I föreningen finns tre tvättstugor. Samtliga är renoverade 2009-2010 och fick då också nya maskiner.

Gemensamma utrymmen

På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man också placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i barnvagnsrum i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera (fiber) som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder. Varje lägenhet debiteras i efterskott för faktisk förbrukning.

Delat ägande:

Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Överlåtelse och Pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift betalas av köparen (2,5% av prisbasbelopp) Pantsättningsavgift betalas av pansättaren (1% av prisbasbelopp)

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här