Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wollmar Yxkullsgatan 11 A
1883-1884 Anders Gustaf Forsberg
Södermalm - Mariatorget
GENOMGÅENDE TOPPRENOVERAD TVÅA INTILL MARIATORGET
TEXT: PETTERSSON FOTO: BOUKARI STYLING: NOW INTERIOR DESIGN

Det lugna gårdsläget, att lägenheten är genomgående med hela fyra generösa fönster samt slutligen den varsamma och stilkänsliga renoveringen under 2017 med nytt kök och badrum. Det sammantaget gör det här boendet till en rogivande inflyttningsklar oas. Allt detta i en välskött förening med låg belåning, dubbla innergårdar och möjlighet till egen utgång till den inre innergården skapar en tilltalande helhet. Så fort 1880-talsporten passeras är du ute i området runt Mariatorget med allt vad det innebär i form av folkliv, caféer och småbutiker.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Wollmar Yxkullsgatan 11 A
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1883-1884 Anders Gustaf Forsberg
Rum:
2 rum
Area:
50 m²
Avgift:
2 964 kr inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
5 200 kr/år
Försäkring:
4 000 kr/år
Total driftskostnad:
9 200 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

En lugn och välplanerad genomgående lägenhet. Lägenheten karaktäriseras av bevarade originaldetaljer i form av nyslipat brädgolv av vitpigmenterade furutiljor, vackra dörrar och hela fyra fönster med djupa fönsterbänkar och vackra underliggande bröstpaneler. Det i kombination med nymålade väggar och snickerier i matta färger från Farrow & Ball samt helt nyrenoverat kök och badrum skapar en tilltalande helhet som är helt inflyttningsklar.

Kök

Köket kännetecknas av ett stilsäkert färgval med vackra gråa luckor från Picky Living, bänkskiva i valnöt, vitt metrokakel, vacker rostfri köksfläkt från Lofra och mörkgröna väggar. Detta nyrenoverade kök har självfallet full maskinell utrustning med bland annat diskmaskin och induktionshäll. Genom att kyl/frys och städskåp är infällda i vägg skapas utrymme för en generös matplats för över fyra personer.

Vardagsrum

Det lugna vardagsrummet med ljust grå väggar inbjuder till avslappnat umgänge. Här sticker två breda fönster i söderläge ut och där solen strömmar in på sommarhalvåret. Dessutom kan ett tidigare bygglov för altandörrar för utgång till föreningens bakre gård förnyas. I vardagsrummet finns matplats för upp till åtta personer såväl som rikligt med utrymme för soffgrupp.

Sovrum

Sovrummet är placerat mot föreningens främre gård och är lugnt och tyst med generös förvaring mot en hel vägg. Väggarna är målade i den mörkgrå matta kulören Mole's breath från Farrow & Ball. I Sovrummet finns plats för en 180 cm säng för den som så önskar.

Badrum

Badrum renoverades, precis som resten av lägenheten, under 2017 med väggar i vitt blankt kakel 10x7,5 cm med bröstlist i svart keramik och golv i vit hexagonmosaik i Carraramarmor. Spegelskåp, tvättställ med lådor med el-uttag och handdukstork.

Hall

Hall med grå klinker, tre skåp för förvaring och avhängningsmöjligheter i form av vackra mässingsknoppar.

Brf Draken 6

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Draken 6 och upplåter 20 lägenheter med bostadsrätt.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renoveringar

Fönstren målades om senast 2014. Balkonger byggdes 2010. Rörstambyte genomfördes 1980. Det gällde samtliga vatten- och avloppsstammar. Samtliga avloppstammar spolades i mars 2010. Elstambyte genomfördes 1980. Gathusets fasad mot gården omputsades helt och hållet i samband med balkongbygget 2010. Grannfasaden som vetter mot stora gården målades om, liksom de låga murarna mot Glashuset, även på lilla gården. (Obs! Föreningslokalens utbyggnad putsades inte om i samma veva.) Omläggning av taket på gårdshuset genomfördes 1994, och målades om under 2009. Taket på gatuhuset målades om 2006. Takstegar byttes 2009. Trapphusen totalrenoverades 2004. Nyinstallation av hiss genomfördes 1980, därefter löpande underhåll varje år. Fastigheten värms upp av fjärrvärme. Cirkulationspumpen byttes 2009. Hela värmesystemet injusterades och samtliga radiatortermostater byttes under 2008-2009. Ventilationssystemet rensades och injusterades 2009. I övrigt se sid 3 i årsredovisning 2016. Föreningen har en underhållsplan men enligt uppgift inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 3,1 mkr vilket ger 2 780 kr/kvm/bostadsrättsyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. En ytterligare amortering av föreningens lån kommer att ske i mars 2018, efter det kommer föreningen ha kvar lån på endast 1,5 mkr (ungefärligt 1 300 kr/kvm/bostadsrättsyta). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Söderberg & Partners.

Trappstädning

Sköts av firman Ren Standard och är alltså inget de boende själva behöver sköta om.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har föreningslokal, cykel- och barnvagnsförråd, snickarverkstad, ny tvättstuga och innergård med trädgårdsmöbler och grill.

Bredband och kabel-tv

Fiber Stockholms stadsnät.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-02-02 samt årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo vid Mariatorget ger dig närhet till allt vad Södermalm har att erbjuda. Här finns en uppsjö av trevliga restauranger och caféer, charmiga vintagebutiker och unika små inredningsaffärer. Bara runt hörnet hägrar Hornsgatans puls och du har även nära till vackra Söder Mälarstrand, trendiga Götgatan, myllrande Medborgarplatsen och grönskande Årstaviken. På Wollmar Yxkullsgatan ligger en egen tunnelbaneuppgång där du kan ta röda linjen och i närheten finns även flera busslinjer samt pendeltåg från Södra station. I kvarteret ligger populära barer och restauranger som Bistro Sûd och Racmaca. Området runt Mariatorget har en varierande arkitektur, men de flesta hus är imponerande sekelskiftesbyggnader, vilket skapar en pampig och vacker livsmiljö. På sommaren stängs ofta delar av gatorna av vilket ytterligare bidrar till folklivet.