Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Blekingegatan 38
H MOLIN 1910
Södermalm - Sofo
STOR, SNYGG OCH STILFULL NYRENOVERAD TREA
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

I en pampig jugendfastighet centralt på Södermalm finns denna karaktärsfulla och väl omhändertagna lägenhet med 3,05 meter i takhöjd och genomgående planlösning. Detta hem är nyligen renoverat och mycket fint färgsatt med rum målade i matta färger som kontrasterar snyggt mot bevarade snickerier och listverk. Lägenheten är mycket bra planerad med stora sociala ytor i kök och vardagsrum och två sovrum som är belägna mot innergården. De stora rummen gör dock bostaden mycket flexibel, för den som skulle vilja ha ännu fler sovrum är en variant på disposition att använda nuvarande vardagsrum som sovrum och ha ett kombinerat kök och vardagsrum i det stora köket. Här behöver du inte kompromissa om ytorna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Blekingegatan 38, 2tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
H MOLIN 1910
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
87 m²
Avgift:
2 958 kr inkl värme, VA

Huset och föreningen

Fastigheten Obelisken 3 ligger i hörnet av Blekingegatan och Götgatan och är ett pampigt jugendhus uppfört under 1910-1911. Enligt stadsmuseets inventering ritades huset av Harald Molin, men signaturen på ritningarna lyder E Mattsson. Obelisken 3 består av ett hörnhus i fem till sex våningar samt en gårdsflygel i fyra våningar. Gatuhuset har en entré mot vardera gata. Fasaden är putsad i en ljusgul nyans med grönmålade höga T-postfönster. Entrén mot Götgatan räknas som huvudentré, men fasaden mot Blekingegatan imponerar mest med en hög prydnadsgavel i svulstiga barockformer. På båda sidor finns burspråk, dekorativa ritsningar och putsade hörnkedjor. Brf Obelisken 3 består av 41 lägenheter och åtta kommersiella lokaler. Den klassiska skobutiken Skobell har huserat i fastigheten sedan 1940-talet. Föreningen har en innergård där det under sommarhalvåret genom en engagerad granne finns krukor med växter och flera sittgrupper för den som vill duka till middag utomhus. I föreningen bor människor i olika åldrar och många har bott i föreningen länge.

Närområdet

Här bor du verkligen i ett centralt läge på Söder. Blekingegatans östra del är en lugn enkelriktad gata men runt hörnet når du snabbt Götgatans myller och stora utbud av butiker, restauranger och kommunikationer. Dessutom har du gångavstånd åt alla håll - till exempel Medborgarplatsen, Mariatorget, SoFo, Skanstull, Slussen och flera parker i området som Vita Bergen och Skånegläntan. Eriksdalsbadet med utomhusbad om sommaren är särskilt härligt att ha i kvarteren. Närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull, men du kan också gå några steg extra till Medborgarplatsen där du även når pendeltågen vid Södra Station.

Allmänt

En mycket fin och väl omhändertagen bostad med genomgående planlösning, två rum i fil mot gata och två rum mot gård. Lägenheten är mycket rymlig med generösa boendeytor och en takhöjd på 3,05 meter. Alla rum är nymålade i matta färger och samtliga golv är nyslipade och behandlade med matt hårdvaxolja. Hela lägenheten har höga profilerade golvsocklar, målade i vitt och snyggt kontrasterande mot väggfärgerna. Bevarat är även spegeldörrar, stuckaturer, takrosetter, listverk, trägolv, radiatorer och samtliga fönster med munblåst böljande glas och detaljer som spanjoletter och speglade nischer. Hela lägenheten är elsanerad och all el är ny och infräst. Uttag, strömbrytare och dimmers kommer alla från Renova. Till lägenheten hör ett stort vindsförråd om cirka 10 kvm och högt i tak.

Kök

Det härliga köket inbjuder till matlagning och långa middagar med trevligt häng medan maten lagas, rummet är stort och socialt. Köksinredningen är byggd i vinkel i den inre delen av rummet, och har fronter lackade i en mild gröngrå nyans. Kyl och frys är integrerade och inbyggda i väggen. Dessutom finns integrerad diskmaskin, induktionshäll, ugn med ångfunktion samt en snygg takfläkt i antracit och guld från Smeg. Bänkskivorna är av kalksten som även följer med en bit upp på väggen. I taket ger riktade spotlights bra arbetsbelysning. Idag är köket möblerat med ett stort matbord invid fönstren, och en mysig sällskapssoffa närmare köksavdelningen. Det är lägenhetens största rum och kan utan problem användas som både kök och vardagsrum i öppen planlösning. Den som så behöver kan då använda nuvarande vardagsrum som ännu ett sovrum. Väggarna i köket är målade i en grå nyans, "warm stone", och två höga fönster bidrar ytterligare till rummets luftighet och ger trevlig utsikt över Blekingegatan.

Vardagsrum

Dagens vardagsrum ligger i fil med köket och du når rummet från både köket och hallen. Mellan vardagsrummet och köket finns vackra dubbeldörrar. Rummet är rektangulärt och inbjudande med gott om plats för en stor soffgrupp. Väggarna är målade i den djupt mörkblå nyansen "deco blue" som snyggt framhäver rummets snickerier.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum är ett stort rum med fina vinklar. Fönstret som vetter in mot gården ligger i en möblerbar nisch. I rummet ryms med enkelhet en stor dubbelsäng. Här finns även bra förvaring i en hel garderobsvägg. Väggytorna är målade i en antikgrå nyans.

Sovrum två

Bostadens andra sovrum är också ett stort rum som ligger i gårdsläge. Här finns också plats för en dubbelsäng och ytterligare möbler. Detta rum var tidigare lägenhetens kök. Här har nytt furugolv lagts i enlighet med lägenhetens originalgolv, med fris runt. Två spröjsade överljus i hörnet in mot hallen ger rummet ytterligare karaktär. Även detta rum är målad i antikgrått.

Badrum

Badrummet är lika snyggt som övriga rum och dessutom ovanligt stort. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel satt i halvförband. De väggar som inte är helkaklade är målade i en kashmirfärgad nyans. Golvet heter Fish Dark och kommer från Stiltje och är en borstad svartgrå marmor med vit marmorering lagd i fiskbensmönster. Längst in i rummet finns ett gjutjärnsbadkar. Handfatet kommer från Nacka Byggnadsvård. Klassiskt spegelskåp och armaturer från Byggfabriken. I badrummet finns dessutom både tvättmaskin och torktumlare som är inbyggda under en arbetsbänk. Golvet är försett med golvvärme och det finns förberedd el för den som vill sätta in en handdukstork.

Hall

Hallen utgör bostadens nav varifrån du når alla rum. Rummet är stort och möblerbart med fina detaljer som rundade väggar och spröjsade innerfönster. Här finns bra förvaringsutrymmen i två inbyggda originalgarderober som ligger bakom speglade dörrar. Innanför dörren finns plats för hatthylla. Väggarna är målade i samma grå nyans som i köket.

Brf Obelisken 3

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Obelisken 3. Fastigheten består av ett flerbostadshus i hörnet Götgatan/Blekingegatan. Föreningen består av 35 lägenheter med bostadsrätt och 8 uthyrda lokaler samt 6 lägenheter med hyresrätt. Hyresrättslägenheterna är 45, 54, 60, 60, 70 respektive 172 kvm stora. Det rör sig alltså om en mycket stor dold tillgång.

Föreningen bildades

Fastigheten förvärvades av tidigare hyresvärd juni 2016. Bostadsrättsföreningen har funnits sedan 1990.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera.

Renoveringar

Fasad och fönstrens ytterbågar renoverades 2014. Plåttaket målades 2015. Elstigare utbytta 2016 till respektive lägenhet. Stambyte samtliga stammar 2017. Den gemensamma tvättstugan genomgick en lättare renovering 2017. Nya slottsvred och luftningsventiler monterades på radiatorerna 2018. Ny cirkulationspump installerades i undercentral 2018.

Kommande renoveringar

Under 2019 kommer bottenavloppet under gården att bytas ut och i samband med det byggs innergården om. Hur tidskrävande och omfattande arbetet blir är i nuläget ovisst men innergården kommer efter ombyggnaden att bli inbjudande och få fler sociala ytor. Renoveringarna beräknas påbörjas april i år och kan ta upp till fem månader. Boende kommer ha tillgång till tvättstuga under tiden. Samtidigt kommer föreningens källarlokal byggas om för bättre nyttjande av ytan och förberedelse för förråd i samband med att vindsförråden försvinner genom vindskonverteringen.

Kommande råvind

Föreningen planerar att se över om råvinden kan byggas om till vindslägenheter för att sedan säljas med bostadsrätt. Arbetet med att planera för vindskonvertering till lägenheter kommer påbörjas under 2019 men byggstart blir tidigast 2020.

Ekonomi

Föreningen är en s.k oäkta förening. Man har mycket stora tillgångar i form av både en stor råvind, flertalet hyresrätter och lokalintäkter. Men prognosen att bli äkta ser lovande ut. Styrelsens representant säger - "Ett av Styrelsens främsta uppdrag är att verka för att Föreningen ska bli äkta. Vi står procentuellt och väger mellan oäkta och äkta förening i dagsläget. Vi kommer med största sannolikhet bli en äkta förening 2019." Avgiften har varit oförändrad sedan juni 2016. Ingen ändring av avgiften planeras.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och mangel. I tvättstugan finns en dusch och toalett. En uppfräschning av tvättstugan genomfördes 2017. Barnvagnsförråd finns i en del av cykelrummet. Grovsoprum och cykelförråd finns på innergården, det finns även cykelställ på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 6-7 kvm med tilltagen takhöjd.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv tillhandahålls av Comhem med deras tillgång till utbud. För hastigheter se information på Comhems hemsida. Huset är förberett för att kunna dra fiber. Kabelkanaler drogs 2017.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.