Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Heleneborgsgatan 30 A
BJÖRN HEDVALL 1926-1927
Södermalm - Hornstull
SMAKFULL NYRENOVERAD TVÅA - BALKONG I HÖGT LÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM

På fjärde våningen i ett vackert 1920-talshus ligger denna karaktärsfulla och nyrenoverade tvåa. Lägenheten är genomgående fint färgsatt i varma gråtoner och andas harmoni och lugn. Planlösningen är den bästa tänkbara med genomtänkta och proffsritade lösningar. Säljaren är arkitekt och har själv ritat kök, tvättstuga och hallinredning. Kök och vardagsrum är ett både socialt och mysigt rum i öppen planlösning och vid sidan om detta ligger ett rofyllt omfamnande sovrum. Lägenheten utgör en stilfull mix av bevarad 90-årig "det sitter i väggarna-trivsel" och dagsfärsk uppdatering till en snygg och funktionell bostad för boende av idag. Här bor du dessutom med ljust söderläge med balkong mot en lugn fin innergård omgiven av klassicistiskt bebyggelse på trivsamma Heleneborgsgatan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Heleneborgsgatan 30 A
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
BJÖRN HEDVALL 1926-1927
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
39 m²
Avgift:
2 277 kr inkl värme, VA

Huset och föreningen

Fastigheten Borren 38 uppfördes under åren 1926-1927. Byggnadsfirman Gumpel & Bengtsson var både byggherre och byggmästare, och ritade dessutom planlösningarna. För ritningarna av fasaden stod Björn Hedvall. Hedvall är en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna. Han var aktiv till långt efter pensionsålder och under fyra decennier, från början av 1920-talet till slutet av 1950-talet. Han hade en enastående förmåga att skapa såväl smått som flott och ritade både mindre lägenheter och stora våningar, privatvillor och offentliga byggnader. Samtidigt som Borren 38 uppfördes även fastigheterna Borren 37 och Borren 39. Borren 38 nås genom portiken på Heleneborgsgatan 30 och därefter ligger 30A inne på gården. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Fasaden är slätputsad i en orange nyans och klassicistisk i utförandet med vitmålade sexrutade fönster. Innergården är en uppvisning i stilfullt 1920-tal. Samtliga fastigheter som ligger runt den gemensamma innergården visar upp klassicistiska fasader med spröjsade fönster och ytterväggar målade i milda rosa- och orangetonade färger. Här har Brf Borren 39 en mysig liten gård där det om sommaren finns sittmöbler. Här finns även en cykelparkering och grönska i form av träd och syrénbuskar. I föreningen finns 23 medlemslägenheter. Trapphuset med trappor och golv av vit marmor är nyrenoverat och man har även sett över samtliga lägenhetsdörrar så de är enhetliga till utförandet.

Närområdet

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Runt hörnet från kvarteret börjar vid Pålsundsparken en vacker gångväg längs Södermalms nordvästra sida med vidunderlig utsikt över staden. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, till exempel på Långholmen och Reimersholme dit du kan gå och svalka dig med ett kvällsdopp efter en lång dag, och du har även Högalidsparken precis nära. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom precis intill lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. I grannkvarteren finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den Öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta..

Allmänt

En mycket fin och omsorgsfullt renoverad lägenhet med smarta arkitektritade lösningar och genomtänkt enhetlighet i material- och färgval. Bevarade originaldetaljer i form av snickerier, fönster, radiatorer och trägolv har kompletterats med nya moderna snickerier och kvalitativa material. Lägenheten är helt nymålad med väggar i ljust grått (NCS S 1002-Y) och med kontrasterande snickerier i mellangrått (NCS S 2502-Y).

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning längst in i lägenheten. Köket är arkitektritat och helt nytt. Skåpsfronterna är släta och lackade i en gröngrå kulör (NCS S 4005 G20Y) . Bänkskivorna är av grå Jurakalksten som även sitter på väggen som stänkskydd. Köksskåpen utnyttjar takhöjden och sitter i två rader. De översta skåpen är djupare och i nischen emellan sitter infällda spotlights. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. I köket finns även spishäll, ugn och kolfilterfläkt. I rummet finns gott om plats för både matbord och soffa. På golvet ligger fiskbensparkett i original från byggåret. Taket är lätt kälat och i dess mitt finns en takrosett. Från detta rum har du utgång till lägenhetens balkong. De dubbla glasdörrarna förser rummet med ljus och får gärna stå öppna under varmare årstider. På balkongen har du ett extrarum med plats för både utemöbler och växter. Det höga söderläget gör balkongen till en solig plats och läget med utsikt över den fina innergårdsmiljön är inspirerande.

Sovrum

Sovrummet är ett rogivande och mysigt rum. Det höga läget i fastigheten gör att du har stjärnhimlen ovanför dig när du blickar upp och ut genom fönstret. Fönstret är bevarat från byggåret och har en djup nisch. I rummet finns plats för en dubbelsäng och ytterligare småmöbler. Sovrummet är beläget i ett före detta kök och sparat finns ett skåp som idag blivit garderob. På golvet ligger mjuka originalfurutiljor som är nyslipade, lutade och behandlade med hårdvaxolja.

Klädkammare och tvättstuga

Bakom en lönndörr, snyggt integrerad i köksinredningen, hittar du lägenhetens egna tvättstuga. Här finns tvättmaskin och torktumlare från Bosch, helt nya. Rummet är också utrustat med en vattenfelsbrytare som bryter vattentillförseln om så minsta läckage skulle inträffa, och är man inte hemma kan man få reda på detta genom ett sms. I rummet finns möjlighet att göra en ordentlig klädförvaring.

Badrum

Badrummets väggar är nykaklade i matt ljust vitgrått kakel i storlek 15x15 cm med vit fog. Även badkaret är inkaklat. På golvet ligger mellangrå klinker i storlek 10x20. Ovanför handfatet sitter en stor spegel med lampa infogad, och badkaret, som är av duo-typ, har en tak- och handdusch. Rummet har även ny snygg belysning med infällda spotlights.

Hall

Innanför dörren finns en snygg och mycket praktisk platsbyggd hallförvaring med garderob, hatthyllor, klädstång, skoförvaring och en sittbänk. På golvet ligger granitkeramik i stora plattor (60x60 cm), samma plattor som återkommer på andra platser i lägenheten. När du kommer in genom dörren har du en fin siktlinje rakt in i hemmet.

Brf Borren 38

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Borren 38. Fastigheten består av ett flerbostadshus på adressen Heleneborgsgatan 30 A med totalt 23 bostadsrätter. Föreningen upplåter dessutom 2 parkeringsplatser med hyresrätt. Den totala boytan är 1252 kvm.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen bildades den 26 januari 1999. Föreningen köpte fastigheten den 14 juni 2000 och tillträde den 1 september samma år.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum.

Renovering

Fastigheten är i gott skick. Renoveringar i urval, för mer information se årsredovisningen. Stambyte kök ca 1990. Fasad och fönster renoveras på södra sidan 1991. Stambyte bad ca 1995. Nytt tak 2005. Fasad, fönster, balkonger och altaner renoveras på norra sidan 2005. Nya elstigare och elcentraler samt renovering trapphus 2006. Ny fjärrvärmeanläggning 2007. Fönster på södra sidan renoveras 2012. Balkonger byggs 2014 och källaren renoveras 2016. Fiberanslutning av fastigheten 2017.

Kommande renoveringar

Det finns inga beslut om några kommande renoveringar.

Ekonomi

Föreningen är en s.k äkta förening. Föreningens ekonomi är god och det finns inga planer på några avgiftsändringar. Belåningsgraden är 7 283 kr/lån/kvm bostadsrättsyta.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Alla medlemmar har tillgång till cykelparkering på gården.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV

Kabel Tv och bredband finns från ComHem. Sen 2017 har man också fiber i fastigheten. För priser och utbud se www.stockholm.ip-only.se/portal.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningen 2017-12-14.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här