Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Störtloppsvägen 44
Arkitekt: Ancker-Gate-Lindegren 1956
Västertorp
SNYGG OCH VÄLPLANERAD TVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Med både centralt och lugnt läge vid en återvändsgata i trevliga 1950-talsförorten Västertorp ligger denna fina och väldisponerade tvåa. Lägenheten har nyligen ytskiktsrenoverats och är mycket snyggt och stilfullt färgsatt, och har en både runtgående och genomgående planlösning med rymliga och genomtänkta ytor. Här finns ett luftigt och väl omhändertaget kök, ett lugnt sovrum med walk-in closet och ett stort vardagsrum med utgång till balkong med eftermiddagssol. Lägenheten har mycket bra förvaringsutrymmen, både i själva bostaden och i två källarförråd. Det välplanerade 1950-talets grundform är väl omhändertagen och uppdaterad till ett elegant och smart hem av idag.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Pontus Hederstedt
Fastighetsmäklare
Mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Ancker-Gate-Lindegren 1956
Våning:
1 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
61 m²
Avgift:
3 319 kr I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV och bredband.
Pris:
2 650 000 kr Budstart

Huset och föreningen


Fastigheten Backhoppet 2 stod färdig 1956 och ritades arkitekttrion Ancker-Gate-Lindegren, en av den tidens mest anlitade arkitektkontor, och dessutom några av de allra bästa. Backhoppet 2 består av ett bostadshus i tre våningar, en garagelänga och en mindre byggnad där det idag ligger ett bageri, men som från början var en bensinstation. Förutom detta har fastigheten inte genomgått några större ombyggnader som påverkat exteriören. Fasaden är både välbevarad och tidstypisk. Den är putsad i en ljusare grå nyans med vita partier vid balkonger och hörn. Balkongerna har fronter av småsinuskorrugerad plåt med svart smidesramverk. Fastigheten är verkligen ett bevis på den omsorg som lades på förortsbebyggelse vid denna tidpunkt, denna gyllene era av svenskt bostadsbyggande.
I Brf Störtloppsvägen 36-46 har man en gemensam gård på baksidan av fastigheten, med gräsmatta och mycket växtlighet, utemöbler och grill. Interiört finns en stor välutrustad tvättstuga och cykel- och barnvagnsrum.

Närområdet


Stadsplanen för Västertorp stod färdig 1947. Förutom vanliga gator planlades här ett nät av gångvägar som gjorde det möjligt att ta sig från centrum och kommunikationspunkter till bostäderna utan att störas av trafiken. Västertorp var det första trafikseparerade centrumet i hela Sverige, en modell som sedan kom att dominera 1950-talets förortsbebyggelse. Västertorps centrum är ett litet livligt småstadsliknande centrum med det mesta som behövs i vardagen, här finns butiker, restauranger och olika typer av serviceinrättningar. Till tunnelbanan är det bara ett par minuters promenadväg och därefter är det tio minuters resa till Hornstull och femton till T-centralen. Du tar dig med bil snabbt ut på E4 och till till exempel Kungens Kurva och Ikea. Området ger dig många trevliga promenadvägar, bland annat runt villavägarna i Mälarhöjden och längs vattnet vid Mälaren, som du når på cirka kvarten. För barnfamiljer finns den populära parkleken Lugnet precis intill bostaden.

Allmänt


En mycket bra planerad lägenhet med både genomgående och runtgående rumsdisposition. Ytorna är rymliga, flexibla och lättinredda. Lägenheten är snyggt färgsatt i nyanser som både är sobra och tar för sig. På golven i alla rum ligger ekparkett. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 6 kvm och en matkällare om cirka 1 kvm.

Kök


Köket ytskiktsrenoverades under 2016-2017 och är både snyggt och välplanerat. Här finns gott om förvaringsutrymmen och till exempel både skafferi och städskåp. Kökets originalinredning har renoverats och fronter och yttre skåpstommar har målats i mörkt grönt. Bänkskivorna är nya och av tjock massiv ek. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel satt i halvförband med mörkgrå fog och övriga väggar är målade med ljust grått. Köket har spis, kolfilterfläkt, diskmaskin, kyl, frys och dubbel rostfri diskho. Invid det stora fönstret finns gott om plats för matbord.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett rymligt och rektangulärt rum med stora väggpartier, lätta att möblera. I rummet får du plats med både en soffgrupp och ett matbord, om så önskas. Väggarna är målade i en mellangrå nyans. Fönsterpartiet i vardagsrummet upptar större delen av ytterväggen. Det stora fönstret har låg bröstning med balkongdörr bredvid. Fönster och balkong ligger med sydvästläge, något som planerades så för att ljuset i bostaden ska bli det maximala. Balkongen är ett härligt extrarum under varmare årstider. Här får du plats med både utemöbler och växter. På golvet ligger trätrall.

Sovrum


Sovrummet är ett lugnt och tyst rum beläget mot fastighetens baksida. Här får du både plats med dubbelsäng och annat möblemang. Väggarna är målade i en varmt mörkblå färg som omfamnar hela rummet. I den inre delen av sovrummet finns en walk-in closet. Här finns mycket bra förvaring med klädhängare, hyllor och lådor från Elfa och Ikea. För den som önskar ett större sovrum går detta rum att montera ner igen. Idag finns även en platsbyggd kontorsplats i en nisch.

Badrum


Badrummets väggar är kaklade i vitt kakel med en ljusgrå bård. På golvet ligger blå klinker försedd med golvvärme. I rummet finns badkar, och för den som hellre önskar dusch finns duschdörrar sparade i källarförrådet. Ovanför badkaret finns ett fönster som ger rummet ett fint dagsljusinsläpp. Bra förvaring i tre väggskåp och kommod under handfatet. Badrummet är förberett för tvättmaskin. I taket sitter infällda spotlights.

Hall


Hallen är ett rymligt nav i bostaden. Här finns mycket bra inbyggd förvaring med ett system från Elfa bakom skjutdörrar av spegelglas. Väggarna är målade i en vacker varmt rosa nyans.

Brf Störtloppsvägen 36-46

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Backhoppet 2. Föreningen upplåter 44 lägenheter med bostadsrätt, 1 med hyresrätt samt 3 uthyrda hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekten Stig Ancker och uppfördes 1954-1956.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark


Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta förvaltning AB och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia AB.

Renovering


2001 Renovering av fönster
2005 Stambyte, nya el-stigar
2006 byte till säkerhetsdörrar
2007 installation av bergvärme, byte takpannor samt plåtarbeten
2011 fasad och balkongrenovering
2012 byte av maskiner i tvättstugan
2015 installation av bredband (fiber) till alla lägenheter
2017 dränering och isolering av husgrunden

Kommande renoveringar


För närvarande finns det inga planerade renoveringar.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är ca 27,3 mkr, vilket ger cirka 9 716 kr per kvm boyta. Föreningen har amorterat mycket dem senaste åren, se årsredovisning. Avgift/kvm ca 666 kr (enligt ÅR- 16). Hyresintäkterna uppgår till ca 900 tkr per år. Dolda tillgångar: föreningen innehar 1 lägenhet med hyresrätt som vid en försäljning ger goda intäkter till föreningen.
För tillfället finns inga planerade eller beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga


4 tvättmaskiner, torkskåp, 2 torktumlare, 1 torkrum, mangelrum.

Gemensamma utrymmen


I föreningen finns det hobbyrum, cykel- samt barnvagnsförråd. Det finns även några extra förråd föreningen hyr ut till medlemmarna.

Vad ingår i månadsavgiften


I avgiften ingår värme, vatten kabel-TV och bredband.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter


Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: . 2017-09-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:


I föreningen finns 13 garageplatser (4 i kö) för 550 kr/mån och 13 parkeringsplatser (ingen kö) för 150 kr/mån.

Bredband och TV


Bredband (fiber) är installerat av STOKAB och levereras av OwnIt.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Ancker-Gate-Lindegren 1956
Energiklass
None

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här