Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 1 A
1907-1909 Dorph & Höög
SÖDERMALM - SOFO
SJÄLFULL OCH VACKER JUGENDTREA MED MYCKET LÅG AVGIFT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

I en stilfull jugendfastighet på attraktiv söderadress ligger denna fantastiskt fina och glansfulla trerummare. Här kan du njuta av en imponerande takhöjd på 3,3 meter och bevarade detaljer som väggpaneler, djupa speglade nischer, spröjsade innerfönster, stuckaturer och mjuka trägolv. Det här är ett hem med mycket karaktär och själ, som nyligen renoverats med stor omsorg om originaldetaljer och den ursprungliga tidseran, samtidigt som det är en modern och smakfull bostad för en familj av idag. Planlösningen är genomgående och ger dig vackra siktlinjer mellan rummen. Lägenheten har rymliga sociala ytor i kök och vardagsrum, och två fina sovrum i lugnt gårdsläge. Här bor du dessutom med en mycket låg avgift i en välrenommerad förening i SoFo med alla stora renoveringar nyligen gjorda. Till lägenheten hör dessutom ett förråd om ca 4 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

VISNINGAR

SÖNDAG
26
Nov
Visning
13:00 - 13:45
Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
1907-1909 Dorph & Höög
Våning:
1, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
77 m²
Avgift:
1 612 kr inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni
Pris:
6 495 000 kr /bud

Huset och föreningen


Höken 20 är en pampig hörnfastighet som ritades av den i Stockholm produktiva arkitektduon Dorph & Höög. Den byggdes under åren 1907-1909 och är en sexvåningsbyggnad med en entré från Bondegatan och en från Götgatan och med kommersiella lokaler i bottenvåningen. I huset finns endast större lägenheter och våningar som redan från början fick faciliteter som centralvärme och wc. Bf Höken 20 är en mycket välmående bostadsförening som månar stort om sin fastighet och där många av medlemmarna bott länge. Här bor du till mycket låg avgift och inga höjningar finns planerade. De senaste åren har fastigheten gått igenom en varsam renovering med till exempel stambyte, hissinsättning, ombyggnad av vind och en omsorgsfull trapphusrestaurering. Föreningen har en gemensam innergård med utemöbler, grill och växter i krukor. I trapphuset finns även gemensamma vädringsbalkonger att nyttja. I källaren finns en nyinredd tvättstuga och nya källarförråd, huset har fått ett nyckellöst låssystem och fiber är indraget.

Närområdet


Bondegatan är starkt förknippad med stadsdelen Södermalm och området SoFo. Här lever du i händelsernas centrum, nära många trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer. Även biografer och teatrar ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Götgatan och Medborgarplatsen med dess stora utbud av butiker och nöjen finns också runt hörnet. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Skånegläntan, Nytorget och Vita Bergen i närheten. Ett kvarter bort finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.

Allmänt


En mycket vacker och stilfull lägenhet belägen som den enda med huvudingång från sitt våningsplan. Bostaden har genomgående planlösning och väl utnyttjade rumsytor med många bevarade originaldetaljer så som takhöjd, väggpaneler, stuckaturer, tavellister, innerfönster, spegeldörrar, djupa speglade nischer, trägolv med fris och serveringsskåp. Lägenheten har genomgående originalfurugolv med fris runt förutom i det mindre sovrummet där ett nylagt vitmålat trägolv ligger. Väggarna är målade i Stockholmsvitt. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka fyra kvm golvyta och med tre meters takhöjd och man är dessutom ensamma om att nyttja vädringsbalkongen på våningsplanet.

Kök


Det fina köket är hemmets hjärta, beläget mitt i bostaden. Det flyttades och renoverades 2015 i samarbete och samråd med byggfirma och bostadsrättsföreningens styrelse. Väggarna är kaklade i klassiskt vitt 15x15-kakel satt i halvförband och fogat med antracitgrå fog. Köksinredningen består av stommar från Ikea som fått egendesignade mörkt grå och släta luckor från Järfälla Kök. Underskåpen har urfasade handtag. Bänkskivan är platsgjuten i betong och har vaxad yta. I köket finns spishäll, ugn, kyl, frys och integrerad diskmaskin. Längs ena väggen löper en bardisk med sittplatser. I väggen in mot det intilliggande sovrummet sitter ett vackert innerfönster som är i original från en annan lägenhet i samma trappuppgång – ett smycke för rummen som samtidigt förmedlar ljus däremellan.

Vardagsrum


– ”Dörrarna och öppningen in till vardagsrummet var en av de saker som gjorde att vi föll för denna lägenhet”, berättar nuvarande ägare. Öppningen från hallen in mot vardagsrummet är verkligen imponerande, precis som de dubbla speglade dörrarna. Vardagsrummet är en stor och umgängesvänlig yta. Rummets ståtlighet förstärks även av de vackra väggpaneler som löper runt hela rummet samt stuckaturer och tavellister i original. Takhöjden på 3,3 meter är särskilt slående i detta rum som är generöst i storlek och rymmer utan problem både ett stort matbord och en soffgrupp och andra möbler.

Sovrum ett


I det som är lägenhetens största sovrum huserar idag två barn. Det är ett stort och luftigt rum som ligger i lugnt gårdsläge. Rummet är lättmöblerat och kan inrymma flera funktioner än bara sängar. Den inre väggen är idag målad i en grå fond av en fjälltoppssilhuett och på golvet ligger originalfurutiljor. Invid det stora fönstret sitter en originalradiator.

Sovrum två


Hemmets andra sovrum är beläget i det som tidigare var lägenhetens kök. Det är även det ett lugnt rum i innergårdsläge som dessutom ger dig mysiga vinklar och många bevarade fina originaldetaljer. Fönstret mot gården, som idag är ett enda stort fönster, var tidigare avdelat i två mindre, ett köksfönster och ett skafferifönster. När rummet gjordes om till sovrum fick skafferifönstret ha sin vackra patina kvar, och det mönster som fanns på rutan har också bevarats. I rummets innerväggar finns inte mindre än två spröjsade innerfönster, det ena leder till köket och det ändra till hallen, och dessutom har sovrumsdörren fönsterglas i de övre speglarna. Ytterligare karaktär får rummet av ett bevarat högt väggskåp som sitter mellan de två innerfönstren. Här har du dessutom ett mycket bra förvaringsutrymme. Rummet ger dessutom plats för både dubbelsäng och förvaringsmöbler. Väggarna invid fönstret är klädda i pärlspont och här finns en svartmålad radiator i äldre stil med kopparrör. På golvet ligger ett nytt solitt trägolv som vitmålats.

I sovrummet är dessutom en liten tvättstuga inbyggd. Till detta användes en originaldörr som fanns på annan plats i lägenheten. Innanför den finns ett funktionellt litet utrymme och marknadens tystaste tvättmaskin.

Wc/duschrum


Lägenhetens wc ligger i anslutning till sovrum och kök. Här är väggarna kaklade med ett mindre liggande kakel och på golvet ligger mörkgrå klinker. Här finns wc och handfat med förvaring på trähylla under, samt ett spegelväggskåp ovan detta.

Duschrummet ligger invid hallen och är kaklat med kvadratiskt större kakel med klinkergolv i mörkgrått, försett med golvvärme. Här finns en vattenfallsdusch bakom en vikbar duschvägg och handfat med trähylla under. I rummet finns även en handdukstork. Precis bredvid duschrummet ligger en klädkammare, vilket gör det möjligt att fördubbla duschrummets storlek och inreda det med ytterligare en wc. Stam finns redan.

Hall


Hallen är välkomnande och mycket rymlig. När du kliver in genom dörren Innanför dörren finns gott om plats för ytterkläder och skor, och mittemot finns flera stora garderober för undanhängning. Bostaden är försedd med säkerhetsdörrar, tidsenliga och dubbla med spröjsade fönster i övre spegeln. Ovan entrén finns även ett fint spröjsat överljus mot trapphuset.

Bf Höken nr 20 upa

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Höken 20 och upplåter 25 lägenheter och 1 lokal med andel i bostadsförening samt 6 lokaler med hyresrätt.

Mark/tomträtt


Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta Förvaltning AB.

Bostadsförening


Föreningen har en lång historik och grundades 1919 och är en s.k. bostadsförening. Den lyder under lagen om ekonomisk förening men förvaltas i allt väsentligt som en bostadsförening. Föreningen är äkta. Läs gärna föreningens stadgar eller fråga mäklaren vid ytterligare frågor.

Renoveringar


2009 nya elstigare med 3-fas, stambyte/badrumsrenovering
2011 och 2013 fönstermålning åt gatan
2013 ombyggnation källare och ovk
2014 stambyte/våtrum och mekanisk ventilation lokaler
2016 fyra nya vindslägenheter, renovering hiss, installation säkerhetsdörrar samtliga lägenheter, omläggning tak, renovering soprum, nytt fibernät och ny anläggning för kabel-tv, ny entréport Bondegatan 1 A, renovering trapphus har påbörjats
2017 föreningens nya tvättstuga beräknas vara klar runt nyår

Föreningen har inga större beslutade renoveringar (se planerade åtgärder sid 5 i årsredovisning 2016). Näst i tur står renovering gårdsfasad och målning gårdsfönster.


Ekonomi


Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 8 mkr vilket ger 2 898 kr/kvm/totalyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. Lokalintäkterna är mycket goda och uppgår till ca 1,1 mkr årligen vilket möjliggör årsavgifter en bra bit under snittet.

Andrahandsuthyrning


Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade inklusive styrelseförsäkring hos Länsförsäkringar.

Trappstädning


Sköts av extern leverantör så det är inget som de boende själva behöver hantera.


Städdagar


Återkommande vårstädning för de medlemmar som kan delta.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en innergård med grillmöjligheter och cykelparkering, tvättstuga och gemensamhetslokal. Till aktuell lägenhet hör dessutom ett källarförråd om ca 4 kvm med 3 meter i takhöjd. Hissen går ända ner till förråden.

Bredband och kabel-tv


Basutbud kabel-tv, ip-telefoni och bredband från Ope Net ingår i månadsavgiften.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-11-06 samt årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1907-1909 Dorph & Höög
Energideklaration
Utförd 2010-03-26
Energiklass
None
Energiförbrukning
158 kWh/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här