Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Mariatorget 4
Anders Gustaf Forsberg 1895
Södermalm - Mariatorget
SPATIÖS OCH ELEGANT SEKELSKIFTESVÅNING
TEXT: JARL FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I denna eleganta och rymliga sekelskiftespärla bor du i en vacker fastighet på en av Södermalms bästa adresser. Lägenheten är välplanerad och gediget renoverad, samt stoltserar med flera originaldetaljer såsom stuckatur, takrosett, vackert speglade dubbeldörrar, profilerade snickerier och fönster med djupa nischer. Boendet har stora sociala ytor med ett spatiöst vardagsrum med öppen spis och en matsal med plats för stora middagsbjudningar. Även de båda sovrummen är rymliga och den genomgående takhöjden på 3,5 meter förhöjer känslan av rymd. Som kronan på verket kommer boendet även med en egen utgång till en fin innergård vackra sommardagar och här finns dessutom mycket goda förvaringsmöjligheter tack vare flera väl tilltagna platsbyggda garderober. Det här är hemmet för dig som söker ett pampigt och centralt boende i hjärtat av Södermalm, med närhet till allt vad Stockholms innerstad har att erbjuda.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Anders Gustaf Forsberg 1895
Våning:
0 av 5
Rum:
4 rum och kök
Area:
106 m²
Avgift:
4 513 kr inkl värme och vatten
Pris:
8 995 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
5 600 kr/år
Försäkring:
4 000 kr/år
Övrigt:
3 400 kr/år
Total driftskostnad:
13 000 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Huset och föreningen

Rosendal Mindre 27 ritades av Anders Gustaf Forsberg och byggdes åren 1895-1896 av Johan Wilhelm Lagerstedt för N P Anderssons räkning. År 1898 ägdes dock fastigheten av C Fagerström som titulerade sig godsägare. 1880 öppnade Forsberg eget och blev snabbt en av de mest anlitade arkitekterna under 1800-talets sista decennier. Det stora komplexet på Valhallavägen 98-100 och Östermalmsgatan 63 är två exempel mer påkostade byggnader signerade Forsberg. Han ritade också ett flertal kyrkor, bland annat den katolsk-apostoliska kyrka som tronar i korsningen Odengatan/Birger Jarlsgatan. Totalt ritade Forsberg drygt 120 hus i Stockholms innerstad. Mariatorget hör till Södermalms elegantaste adresser och Rosendal Mindre 27 är en ståtlig byggnad med en tidstypisk fasad och en synnerligen vacker entré och trapphus. 1880-talets bostadshus hade framförallt uppförts i nyrenässans, något som stegvis kom att ändras under det efterföljande årtiondet. 1890-talet präglades av olika nystilar som blandades friskt och sattes samman till en fantasifull, asymmetrisk och levande arkitektur. Rosendal Mindre 27 har fem våningar, med en tillhörande gårdsflygel med fyra våningar. Fasaden är välbevarad och byggnaden vilar på en naturstenssockel och där ovan finns ett varv med spritputsad rustik. Bottenvåningen och våning ett är i övrigt slätputsad med en lätt rusticering och husets portal är en elegant skapelse i klassicismens tecken med en ståtlig överliggare. På övriga våningar är fasaden grovt spritputsad med slätputsade omfattningar. Till fastigheten hör en lummig innergård prydd med blommor och annan växtlighet. Här har du tillgång till föreningens gemensamma trädgårdsbord, mattpiskställ och cykelställ. I huset finns även en välutrustad tvättstuga och till lägenheten hör dessutom ett cirka fem kvadratmeter stort förråd.

Området

Det centrala boendet vid Mariatorget ger dig närhet till allt vad Södermalm har att erbjuda. Här finns en uppsjö av trevliga restauranter och caféer, charmiga vintagebutiker och unika små inredningsaffärer. Bara runt hörnet hägrar Hornsgatans puls och du har även nära till vackra Söder Mälarstrand, trendiga Götgatan, myllrande Medborgarplatsen och grönskande Årstaviken. På kort promenadavstånd når du även de bohemiska kvarteren kring Vitabergsparken, med populära Bondegatan och restauranttäta Nytorget. Mariatorget har sin egen tunnelbaneuppgång där du kan ta röda linjen och det finns även flera bussar som passerar strax utanför dörren. Området runt Mariatorget har en varierande arkitektur, men de flesta hus är imponerande sekelskiftesbyggnader, vilket skapar en pampig och vacker livsmiljö.

Hall

Redan när du slår upp de vackra dubbeldörrarna till lägenheten möts du av tilltalande klassisk sekelskiftescharm. I den rymliga hallen återfinns ett stort inbyggt städskåp med vackert speglad originaldörr och på golvet ligger fina furutiljor. Här finns även en hatthylla, samt plats för kompletterande förvaring såsom en skohylla eller en byrå. Likt stora delar av lägenheten har väggarna i hallen en blågrön ton och här finns plats för förvaring av såväl barnvagn som vinterjackor. Hallen övergår dessutom i en innerhall som erbjuder fördelaktig platsbyggd förvaring. Härifrån når du även matsalen via vackra speglade pardörrar.

Vardagsrum

Det eleganta vardagsrummet är även det målat i en harmonisk blågrön nyans och på golvet ligger ett slipat och vitlaserat furugolv. Detta är en luftig plats perfekt för bjudningar och socialt umgänge med såväl vänner som familj. Den vackra stuckaturen och takrosetten, de höga golvsocklarna, den generösa takhöjden på 3,5 meter och de vackert speglade dörrarna mot det intilliggande rummet i fil skapar en genuin sekelskiftescharm. Vardagsrummet stoltserar även med en stilren öppen spis och de eleganta fönstren med kupade fönsterbågar vetter ut mot Mariatorget med sin grönska och prakt.

Sovrum

Rummet används idag som sovrum men kan tack vare sin väl tilltagna yta och sin placering i fil med vardagsrummet med fördel även nyttjas som umgängesrum. Väggarna är målade i en njutbar mörkare blå nyans och på golvytan ligger vitlaserade och slipade furutiljor. Här är gott om plats för såväl en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord som för ett skrivbord, och även detta rum är dekorerat med praktfull stuckatur och höga golvsocklar. Rummet vetter precis som vardagsrummet mot fontänen på Mariatorget och här finns gott om förvaring tack vare två flyttbara garderober.

Matsal

Matsalen fungerar lite som lägenhetens nav och är en pampig plats med blågröna väggar, ornamenterad stuckatur och ett vitlaserat furugolv. Här återfinns även ett spatiöst platsbyggt linneskåp och en lika gedigen platsbyggd garderob. Matsalens rymd gör den till en inbjudande plats för såväl nyårsmiddagar som familjesammankomster och kan inredas med en stor matsalsgrupp. Från matsalen tar du dig även ut till den gemytliga och avskilda uteplatsen där det är sol från lunch fram till fyratiden. Här kan du skapa din en egen oas med trädgårdsmöbler, växter, blommor och citronträd. För den som önskar är det här även möjligt att odla egna grönsaker.

Kök

Köket ligger i direkt anslutning till matsalen och är modernt och stilistiskt utformat, med goda förvaringsmöjligheter. Väggarna är här vitputsade och liksom i den övriga lägenheten ligger furutiljor på golvytan. Köket renoverades 2011, har vitt metrokakel, bänkskivor i svart granit, samt är utrustat med gasspis och diskmaskin. Det praktfulla fönstret med djupa nischer vetter mot en trevlig innergård och ovanför köksdörren tronar ett tidstypiskt fönster som ger fint ljusinsläpp till hallen. I köket återfinns även ett klassiskt inbyggt skafferi med en vackert speglad dörr.

Sovrum 2

Det andra sovrummet har ett fridfullt läge med utsikt över innergården. Här finns en stor inbyggd originalgarderob med vackert speglad dörr, samt två kompletterande fristående garderober. Även detta sovrum är rymligt och har plats för en dubbelsäng med ackompanjerande nattduksbord. Fönstret har djup fönsternisch, väggarna är enhetligt blågröna och golvet är av furu.

Badrum

Lägenheten har ett stilrent utformat badrum med såväl blågrönt kakel som klinkergolv med golvvärme. Våtutrymmet är utrustat med dusch, handdukstork och ett spegelklätt väggskåp för badrumsartiklar. För den som önskar ytterligare förvaring går det fint att komplettera med en tvättställskommod.

Bf Rosendal u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Rosendal mindre 27. Föreningen består av 20 lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekten Anders Gustaf Forsberg och uppfördes 1895. Huset byggdes 1896 och består av ett gathus med fem våningar och ett gårdshus med tre våningar. https://www.mariatorget4.com

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen Rosendal u.p.a. bildades 1920. Föreningen är en äkta bostadsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Renoveringar

1999-2001 - Samtliga va-stammar byttes ut 2005 - Trapphusen renoverades då den kände målaren Per Malméns ursprungliga verk togs fram och restaurerades 2008 - Ny fjärrvärmeundercentral installerades 2011 - Grundförstärkning gjordes 2015 - Balkonger sattes upp

Kommande renoveringar

Föreningen planerar även partiell renovering av husfasaden 2017/2018 samt kartläggning av värmesystem och radiatorer för att kartlägga värmeflödet i huset. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2006 och sträcker sig fram till 2026. Renoveringen av fasaden blir 2018 (tidigast)

Ekonomi

Föreningen långfristiga skulder uppgick enligt årsredovisning 2016 till ca 5,6 milj kr, dvs ca 3 000 kr/kvm/bostadsrättsyta. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen och beviljas med ett år i taget. Det krävs godtagbara skäl och en mindre avgift utgår vid andrahandsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Källarförråd om ca 5 kvm.

Tvättstuga

Det finns gemensam tvättstuga i källaren.

Gemensamma utrymmen

Fin och grönskande innergård med utemöbler.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv finns via Comhem. För ögonblicket väljer var och en sin egen bredbandslösning, men möjligheten att dra in fiberkabel undersöks. Avtal om fiber via Stockholms Stadsnät har tecknats och planeras att installeras i december. I samband med detta avslutas avtalet med Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkännes ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen samt årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här