Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kolonivägen 3
Ombyggt 1945
Gamla Enskede
NATIONALROMANTISK TJUGOTALSVILLA I GAMLA ENSKEDE MED STOR FRI TRÄDGÅRD
TEXT: MURÉN STYLING: GÄRDE FOTOGRAFI: BOUKARI

I Gamla Enskedes lummiga trädgårdsidyll ligger denna mycket fina och charmfulla 1920-talsvilla om 246 kvm - åtta rum och kök, varav fem rum är sovrum. Huset har underhållits löpande och väl genom åren och originaldetaljer och ursprunglig charm har bevarats. De senaste åren har även källare och vind renoverats och resultatet är ett smakfullt och snyggt hus där alla ytor nyttjas på bästa sätt. På entréplanet har du härliga sällskapsutrymmen i ett stort klassiskt kök, matsal och vardagsrum, och på övre plan och vindsvåningen finns fem bra sovrum. Även källaren är helt inredd och har bland annat ett stort gästrum med egen ingång. Här bor du dessutom med stor friköpt och lummig tomt full av fruktträd, bärbuskar och andra växter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
arkitekt:
Ombyggt 1945
Rum:
8 rum varav 5 sovrum
Area:
145 m² + 69 m² biarea
Tomtareal:
694 kvm
Pris:
11 025 000 kr Utgångspris

Byggnad

Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2017-11-09
Energiklass:
None
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Grundsula
Ventilationstyp:
Självdrag
Vent.inspektion:
Godkänd 2017
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Plöjaren 28

Allmänt om fastigheten

El:
30 000 kr/år
VA:
5 000 kr/år
Försäkring:
10 000 kr/år
Total driftskostnad:
45 000 kr/år
Beräknat antal pers:
5
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
5 686 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 725 000 kr
Tomtareal:
694 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter:
Avtalsservitut Tunnel Last: Avtalsservitut: Tunnel, 0180IM-01/70022.1
Planbestämmelser:
Stadsplan (1922-12-15) Tomtindelning (1920-01-10)

Entréplan

Husets entré är en solig glasveranda med goda förvaringsutrymmen i flera garderober, en lång förvaringssittbänk och en vacker hatthylla. På golvet ligger öländsk kalksten med golvvärme. Köket kommer från Lidhults och platsbyggdes 2003. Det har tidstypiska speglade fronter av ljus målat trä, bänkskivor av massivt trä och granit, vitt kakel vid arbetsytor och väggpanel med pärlspont i övrigt. Köket är välutrustat med bra förvaring och har många praktiska lösningar. Tre fönster i två väderstreck ger ett fint ljusinsläpp. Vardagsrum och matsal är två stora rum som ligger i fil. De har båda ett vackert bevarat kassettak och fiskbensparkett på golvet. Vardagsrummet har ett fint burspråk mot gatan och fönster mot gård/uteplats och en fin stor öppen spis. I matsalen finns rum för en stor matsalsmöbel och en platsbyggd bokhylla med hyllor, skåp och lådor över en hel vägg. Hela rumsytan är stor, ljus, social och lättmöblerad. Dubbla dörrar leder dig till husets uteplats och trädgård. På entréplanet finns även en möblerbar inre hall. Härifrån leder trappor dig vidare både upp och ner i huset.

Övre plan

På det övre planet finns tre bra sovrum och ett stort badrum. Det största rummet ligger med fönster mot gatan. Här finns en platsbyggd soffa/förvaringsbänk längs en hel långvägg, och en inbyggd originalgarderob. Väggarna är tapetserade i tapeten Kaspar från Sandberg. I rummet finns också trappa upp till vindsvåningen. Det som idag används som föräldrasovrum ligger med fönster och en fransk balkong mot trädgården. Här finns en bra förvaring i en platsbyggd garderobsvägg med skjutdörrar. Det tredje sovrummet är ett mindre rum som också har fönster mot gården. Här finns en platsbyggd säng med hyllor samt golvyta under. På övre planet finns också ett stort helkaklat vitt badrum med både dusch och jacuzzibadkar samt golvvärme, integrerad spegel, handfat med kommod, wc, badrumsskåp och öppna hyllor, handdukstork och två fönster. Våningsplanet har även en möblerbar hall som idag nyttjas som tv-rum. Här är en vägg tapetserad i Josef Fransk mönster "Eldblomma" och det finns ett fönster som vetter mot gatan.

Vindsvåning

Längst upp i huset, med snedtakscharm och mysiga vinklar, finns en nyinredd (2016) vindsvåning med två sovrum. Från en trappa på övervåningen når du två fina jämnstora sovrum, det ena med fönster mot gatan och det andra med fönster mot gården (båda har nya treglasfönster). Takhöjden upp till nock är cirka två meter. Kattvindar och nischer har nyttjats till inbyggda förvaringsskåp och hyllor. Originalfurugolven har vitlaserats och hela våningen är tilläggsisolerad och har nya innertak.

Källarplan

Källarvåningen renoverades och inreddes i nuvarande form under 2014-2015. Här lades vattenburen golvvärme under hela våningsplanet (förutom matkällare och förråd) med snyggt hexagonformat grått klinker respektive linoleum ovanpå, och därtill fick våningen nya ytskikt i form av spacklade, målade och kaklade väggar och tak med infällda spotlights. Här inreddes en ny tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och praktiska arbetsytor, ett nytt duschrum, en separat toalett och ett gästrum med egen ingång - ett stort rum som kan nyttjas på många olika sätt, rummet har idag även använts som hemmabio och träningslokal. Källarplanet innehåller även bra klädförvaring och en möblerbar hall som till exempel kan brukas som kontor. Dessutom matkällare under trappa, bergvärmepump samt ett förråd med stor snickarbänk och hyllor. Här finns en grovingång från trädgården och även dörr ut från gästrummet. Det gamla garaget i huset är idag ett stort rum som används som hobbyrum (med pingisbord) och förråd.

Trädgård

Trädgården är en lummig grön oas full av gamla fruktträd, bärbuskar och prydnadsväxter som bäddar in tomten. Här kan du njuta skörden av äpple, päron, plommon, vinbär, krusbär, björnbär och hallon. Buskar och träd avlöser varandra under säsongerna med sin prakt, här finns forsythia, hägg, syren, fläder, paradisbuske, snöbollsbuske, hagtorn och rönnsumak. Mot gatan växer en tät ligusterhäck. I trädgården finns även björk och lönn. I rabatterna blommar till exempel pioner, rosor, lupiner och praktlysing. Tomten är friköpt och för området stor. Altanen med trappa mot trädgården byggdes om 2013 och då anlades även ny parkeringsplats för bilen direkt från gatan. Altanen ligger i söderläge och du når den via dubbeldörrar från matsalen. Den är inhägnad med staket mot granne och gata, och öppnar upp sig med en stor trappa mot egna gården och gräsmattan. I ena hörnet av gården finns en lekstuga (byggd 2010) och i det andra ett trädgårdsförråd om cirka 6 kvm. Här finns även en gungställning och en sandlåda.

Renoveringar:

2017 Besiktning/Provtryckning Öppen spis, 2017 Kontroll på ventilation och fläkt, 2016 Renovering av vinden, 2015 Fasadrenovering, 2014 Renovering av källare inkl el och stammar, 2004 Badrum plan 2, 2003 Köksrenovering, 2001 Bergvärme (IVT), 2001- Radonmätning - 140 BQ, 1994 Fönster renoverades med nya spröjs och s k kulturglas, 1993 Dränering.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad. I Gamla Enskede skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar, precis som det var menat i begynnelsen, och kvarteren är genuina och själfulla. I Enskede finns många populära förskolor och skolor, bland annat Enskede skola som har F9-verksamhet. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod och Gamla Enskede Bageri och Enskedeparkens Bageri på promenadavstånd.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här