Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Erstagatan 16, ½tr
ARKITEKT: WALDEMAR CONRADSSON 1928-1929
SÖDERMALM - SOFIA
VÄLPLANERAD OCH ELEGANT TJUGOTALSTVÅA
TEXT: JARL STYLING: RYDELL FOTO: SPINELL

I denna ljusa och stilrena tjugotalstvåa bor du på en lugn och fridfull gata på Södermalm, med innerstadens puls bakom husknuten. Lägenheten är gediget renoverad och stoltserar även med flera originaldetaljer såsom fiskbensparkett och plankgolv, vackert speglade dörrar, profilerade snickerier och spröjsade fönster med djupa nischer. Boendet erbjuder stora sociala ytor med vardagsrum och kök i öppen planlösning och den genomgående generösa takhöjden bidrar till en känsla av rymd. Här finns dessutom goda förvaringsmöjligheter tack vare flera väl tilltagna garderober. Det här är hemmet för dig som söker ett lugnt och vackert boende i en elegant fastighet, men som samtidigt vill ha direkt närhet till allt vad Södermalm har att erbjuda vad gäller restauranter, vintagebutiker, caféer och klubbliv.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

BUDGIVNING

Högsta bud: 3 395 000 kr

Bud
Budgivare
Tidpunkt
3 395 000 kr
1
21 nov 10:22
* = Annullerat bud
Ansvarig mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: WALDEMAR CONRADSSON 1928-1929
Rum:
2 rum och kök
Area:
55 m²
Avgift:
3 259 kr inkl värme, VA
Pris:
3 395 000 kr Utgångspris
Huset och föreningen

Flaggan 5 stod klar 1929 och byggmästare var I. A. Sabel, efter ritningar av Waldemar Conradsson. Conradsson har ritat många hus i Stockholm såsom Svarvargatan 20, Helgagatan 32, Jaktvarvsplan 4, samt en del av 1940-talsbebyggelsen i Aspudden.

Under 1910-talets första hälft dominerades arkitekturen av nationalromantiskt färgade flerfamiljshus, men mot slutet av decenniet märktes på allvar att den nordiska klassicismen hade fått fäste och strama fasader uppbyggda efter klassicistiska ideal blev vanligare. Flaggan 5 är ett fint exempel på 1920-talets klassicism, där fasaden är slätputsad i en orange nyans och huset vilar på en sockel av släthuggen natursten. Fönstren är av typisk 1920-talsmodell och precis som husets port är de bevarade sedan byggnadsåret. Det finns ett burspråksparti som smyckar fasadens mitt och mellan våningsplanen på burspråket finns dessutom ornamentplattor med sober dekor. Flaggan 5 har sex våningar, där det översta våningsplanet är en så kallad kungsvåning.

Fastigheten stambyttes 2006 och i samband med detta renoverades även tvättstugan och det stora torkrummet. Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd och det finns tillgång till ett cykelrum med verkstad. Husets innergård är en vacker plats att vara på vid varma sommardagar med sin gräsmatta och lummiga växtlighet. Här finns en matplats med grill och här erbjuds även odlingsmöjligheter för den som önskar.


OmrådetErstagatan är belägen i klassiska söderkvarter och är en både lugn och pittoresk plats att bo på. Här återfinns en liten ekologiskt inriktad stadshandel, samt den populära nudelrestauranten Ramen. I närheten av fastigheten ligger även Fjällgatan med sin vackra utsikt över Djurgården, Skeppsholmen och Gamla Stan. Området kryllar av härliga små inredningsbutiker, klädaffärer, caféer och mysiga restauranter och har en blandad bebyggelse med söderkåkar från 1800-talet sida vid sida med funkishus och modernare byggnader. Kvarteren erbjuder såväl ett rikt uteliv som fina parker och grönområden för hela familjen. Bland de bredare gatorna märks Katarina Bangata med sin praktfulla allé och på promenadavstånd återfinns även trendiga Bondegatan, myllrande Götgatan, krogtäta Nytorget och picknickparadiset Vitabergsparken. Boendet erbjuder flera bra kommunikationer med bussar och det är gångavstånd till tunnelbanan.

HallRedan i den ombonade hallen möts du av stilren 1920-talscharm. Här återfinns en rymlig klädkammare med vackert speglad originaldörr och på golvet ligger ett vitlutat fiskbesnsparkettsgolv. Hallen övergår i en större inre hall inredd med en hatthylla, en stor inbyggd garderob, samt gott om plats för kompletterande förvaring såsom en skohylla och en byrå. Innerhallen kan även vid behov nyttjas som kontor, då den rymmer såväl skrivbord som bokhyllor. Väggarna är vitmålade, samt delvis dekorerade med en tapet med stadsmönster i mustiga färger.


Vardagsrum/kök

Det här rummet fungerar som ett spatiöst socialt utrymme för middagsbjudningar, fester och familjesammankomster, då det är en öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger en vitlutad fiskbensparkett. Den generösa takhöjden bidrar ytterligare till den luftiga och rymliga känslan och de vackert spröjsade fönsterna med djupa nischer skapar elegans. Här är gott om utrymme för såväl en soffgrupp som en matsalsdel med ett väl tilltaget middagsbord.

Även rummets köksdel har vitmålade väggar och ett vitlutat plankgolv pryder golvytan. Köket är modernt och sobert, med köksluckor och bänkskivor i solid ek samt antikvitt kakel över disk- och arbetsbänkar. Här erbjuds goda arbetsytor och plats för förvaring och det finns diskmaskin och gasspis att tillgå. De infällda spotlights som har installerats i köket bidrar ytterligare till att skapa en ljus plats där det är lätt och lustfyllt att laga mat tillsammans med familj och vänner.


SovrumBakom de vackra speglade skjutdörrarna i vardagsrummet når du det fridfulla sovrummet med vitmålade väggar och vitlutat plankgolv. Dörrarna är i original från byggnadsåret och har fina glaspartier för vackert ljusinsläpp. I sovrummet finns plats för en bred säng, ett nattduksbord samt vägghängda hyllor och här återfinns även en spatiös inbyggd garderob med klädstång och platsbyggd förvaring som når ända upp till taket.


BadrumLägenhetens badrum är stilistiskt utformat med vitt kakel och mörkgrått klinkergolv med golvvärme. Våtutrymmet upplevs som ljust tack vare infällda spotlights och här finns en praktisk duschvägg, samt ett spegel infälld ovanför handfatet. För den som önskar ytterligare förvaring går det fint att komplettera med en tvättställskommod.

Brf Flaggan 5

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Flaggan 5. Föreningen upplåter 27 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 1 lokaler med hyresrätt.
Husen ritades av arkitekten Waldemar Conradsson och uppfördes 1928-1929.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1995. Bostadsföreningen är en sk äkta bostadsförening.


Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av olika entreprenörer.

Renovering


1996


Omputsning av fasad. Elstambyte. Omläggning av tak.

2003


Nyinstallation av hiss

2006


Rörstambyte


2011


Optisk fiber anslutning framdragen

2014


OVK ventelationsgenomgång

2015


Energideklaration


2016


Stamspolning. Ny belysning på vinden.


Kommande renoveringar


2017


Reparation av stuprännor, Ny el-service och el central, fasadrenovering

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 8,8 Mkr, vilket ger cirka 7000kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 700kr/år. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske men kräver tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har två gemensamma städdagar.

Tvättstuga


Tvättstuga finns i husets källare.

Gemensamma utrymmen


Gemensam gård med utemöbler. Cykelrum och Mötesrum.

Till lägenheten hör ett vindsförråd.


Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV


Värme och vatten ingår i avgiften Tillkommer avgift för fiber, tv och gas.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter


Överlåtelseavgift betalas av köparen. Pantsättningsavgift av köparen.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-11-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: WALDEMAR CONRADSSON 1928-1929
Uppvärmning
Fjärrvärme

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5000 kr/år
  El
2400 kr/år
  Övrigt
2600 kr/år
  Beräknat antal pers
2
  Kommentar
Gas Fördelaktigt gruppavtal finns för bredband.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här