Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maskinistgatan 15
Gillis Jansson 1910
Gröndal
SEKELSKIFTESTVÅA MED SJÖGLIMT OCH KAKELUGN
TEXT: JARL STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: BOUKARI

Angivet pris godtar säljaren som försäljningspris. I denna vackra och ljusa sekelskiftestvåa bor du på en lugn plats med småstadskänsla. Lägenheten är genomgående och har flera originaldetaljer bevarade såsom vackra trägolv, djupa fönsternischer, speglade dörrar och platsbyggda garderober med goda förvaringsmöjligheter. I det rymliga vardagsrummet återfinns en fungerande kakelugn och förutom den grönskande utsikten har du till och med en sjöglimt från vardagsrumsfönstren. Det här är hemmet för dig som söker ett lugnt och vackert boende i en anrik fastighet och som vill ha närhet till grönska och bad, samtidigt som det med lätthet går att ta sig till Hornstull och Södermalms puls.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Maskinistgatan 15
Område:
Gröndal
arkitekt:
Gillis Jansson 1910
Våning:
2 av 5, 1 trapp. Hiss finns ej.
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
2 528 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv (grundutbud)

Allmänt om fastigheten

El:
3 723 kr/år
Försäkring:
2 100 kr/år
Total driftskostnad:
5 823 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Fastigheten Rodret 7 i hörnet av Gröndalshamnen och Maskinistgatan ritades 1910 av Gillis Jansson. Som arkitekt är han ett okänt namn, men dock ett namn, många ritningar i Gröndal från denna tid är osignerade. Byggnaden uppfördes i fem till sex våningar med butiker i källarplanet, och är imponerande fin med burspråk och rundade balkonger Genom åren har viss förenkling av fasaden utförts, som så vanligt med fastigheter från denna tid, men det är än idag ett tidstypiskt jugendhus och med ett fantastiskt läge precis vid vattnet. Den sjönära placeringen, samt att byggnaden innehöll förhållandevis stora lägenheter, gjorde att huset då det stod klart snabbt kom att kallas "Societetshuset". Bf Gröndalsgården Upa är en bostadsförening med 39 lägenheter som i år firar 100-årsjubileum. Den bildades redan 1917, då under namnet Gullvivan. Trivseln är hög och många har bott här i decennier. Här finns en trevlig nyrenoverad innergård med grill och utemöbler som ger plats för stora sällskap.

Området

Huset ligger i den del av Gröndal där det råder en gemytlig småstadskänsla. En badbrygga finns på cirka tre minuters promenad från huset och på ytterligare någon minuts avstånd återfinns Gröndals klippor. Här bor bor du i en trevlig och grön omgivning, med storstaden synnerligen nära inpå. Arkitekturen i området är varierande och sekelskifteshus står här sida vid sida med funkisbyggnader och punschverandor. I Gröndals centrum finns små trevliga butiker och mataffärer och här är även det klassiska konditoriet Lundbergs beläget. Du har även närhet till Vintervikens grönskande trädgårdar, strandpromenad, restaurant och trädgårdscafé, samt till Liljeholmens centrum, med sitt stora shoppingutbud och tunnelbana. Det är strax under 300 meters promenad till tvärbanan och i området finns flera busslinjer, Hornstull och Södermalm kan du till fots nå på cirka en kvart.

Hall

Redan i den ombonade hallen märks sekelskiftescharmen av tack vare det fina originalgolvet i trä, den generösa takhöjden och de speglade dörrarna. Väggarna går i en gråblå ton och dubbeldörrar vetter ut mot trapphuset. Här återfinns en hatthylla med klädhängare och det finns även rum för kompletterande förvaring såsom en mindre byrå. En halv trappa upp i trapphuset finns en allmän vädringsbalkong med eftermiddagssol.

Vardagsrum

Det eleganta vardagsrummet är spatiöst och rymmer såväl en soffgrupp som ett väl tilltaget matsalsbord. Denna sociala yta, med en takhöjd på 3,10 meter, stoltserar även med en fungerande och dekorativ kakelugn. Kakelugnen är i original från förra sekelskiftet men installerades 2015 på platsen där en av lägenhetens ursprungliga kakelugnar suttit. Rökkanalen renoverades samma år. Det stora fönsterpartiet, som vetter mot gatan, släpper in mycket ljus och erbjuder till och med en sjöglimt. Vardagsrummets väggar är vitmålade och på golvet återfinns höga golvsocklar och ett fint gammalt trägolv som likt lägenhetens övriga golv slipades och hårdvaxoljades 2013.

Sovrum

Det rofyllda sovrummet är rymligt och här finns gott om plats för en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord. Rummet målades om 2017 och har vilsamt gröna väggar. Precis som i vardagsrummet finns här ett originalgolv i trä som ackompanjeras av fina höga golvsocklar. Det stora fönstret med djup nisch vetter mot en lugn innergård och här finns goda förvaringsmöjligheter tack vare fyra rymliga garderober målade i samma gröna färg som rummets väggar. I passagen mellan sovrum och vardagsrum finns det dessutom två stora platsbyggda garderober med vackert speglade dörrar.

Kök

Köket totalrenoverades 2013, men smälter ändå fint in i sekelskiftesmiljön. Skåpluckorna är prydda med stiliga skåp- och lådhandtag från Byggfabriken och ovanför dörren som vetter mot hallen tronar ett charmigt fönster som ytterligare bidrar till att skapa atmosfär. Väggarna är målade i en ljusgrå ton och som i lägenhetens övriga rum ligger här ett fint originalgolv i trä. Köket har diskmaskin, ett vitt blankt kakel, bänkskivor i ek och en diskho i vit keramik. Framför det stora vackra fönstret med djup nisch finns det utrymme för ett bord med plats för upp till fyra personer. För den som önskar rymmer köket även ett vitrinskåp, en byrå eller ett sidobord.

Badrum

Lägenhetens badrum är utrustat med dusch och är stilrent utformat med vitt kakel och ett terrakottafärgat klinkergolv med golvvärme. Våtutrymmet upplevs som ljust tack vare infällda spotlights i taket och här finns en handdukstork, ett stort spegelklätt väggskåp med belysning, samt en tvättställskommod för kompletterande förvaring av badrumsartiklar.

Bf Gröndalsgården u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen BF Gröndalsgården u.p.a. (org. nr 702000-8046) bildades 1917 och äger fastigheten Stockholm Rodret 7. Det kulturmärkta huset är uppfört 1911 och innehar adresserna Gröndalshamnen 1 samt Maskinistgatan 15 och 17, föreningen upplåter 39 st lägenheter med andelsrätt. Bostadsförening är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades. Föreningens fastighet värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen äger fastigheten sedan 1918.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen är självförvaltande och sköter såväl den tekniska som ekonomiska förvaltningen på egen hand.

Renoveringar

Föreningens hus har renoverats löpande under åren. Åtgärder i urval följer. 2016: Renovering av innergård och gårdsfasader samt skorstenar. 2010: Fönsterrenovering. 2002: Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum. 2000: Installation av fjärrvärmeanläggning. Fönsterbyte mot gatan. 1990: Renovering av tak. 1984: Fasadrenovering mot gatan.

Kommande renoveringar

Renovering av taket ligger inom en tioårsperiod.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi enligt föreningens kontaktperson. De långfristiga skulderna uppgår till 14 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningens lån per kvadratmeter bostadsyta går ej att räkna fram då totalytan för föreningen saknas. Däremot kan man räkna fram ett värde baserat på lägenhetens andelstal och registrerad storlek i föreningen, då uppgår belåningen till cirka 5.400 kr per kvm boyta. Snittet i Gröndal är cirka 6.000 kr per kvm. Föreningen uppger att de har låga räntor för sina lån.

Avgifter

Föreningen har tidigare höjt avgiften och har planerat ytterligare en höjning. Detta är dock inte beslutat och föreningens låga låneräntor har också bidragit till att avgiftsändringar uteblivit. Budgeten kommer att ses över under hösten.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Styrelsen är tveksamma till korttidsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Föreningen anordnar en till två gemensamma städdagar per år. Man hyr in en container så att de boende kan städa sina förråd vid dessa tillfällen.

Tvättstuga

I källaren till Maskinistgatan 15 finns en tvättstuga med två vanliga tvättmaskiner och en för större textilier såsom mattor. Det finns även torktumlare och ett rum med ett stort och ett litet torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin och nyligen renoverad innergård med trädgårdsmöbler och grill. På övre gården innanför låst grind finns plats för cyklar. På innergården har det också tillkommit ett barnvagnsförråd. Det finns ett hobbyrum och vid slutet av Maskinistgatan finns en sjöterrass med utsikt mot Mälaren och Söderbebyggelse.

Sophantering

Nere på Lusuddsvägen finns behållare för papper, kartong, glas, plast och metall. På föreningens egen gård (den övre) finns behållare för matavfall och brännbart.

Parkering/garage

Föreningen har garageplatser med lång kötid. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband finns via fiberanslutning och tecknas av varje medlem individuellt med valfri leverantör. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 8-10 kvadratmeter och ett källarförråd om cirka 5 kvadratmeter. Hiss upp till vind finns i port 17.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-11-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här